Amenzile pentru neutilizarea sistemului eFactura vor fi suspendate pana la 1 iunie

Amenzile pentru neutilizarea sistemului eFactura vor fi suspendate pana la 1 iunie
Wednesday, 27 March 2024 Noutati legislative

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a declarat, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca termenul pana la care vor fi suspendate sanctiunile pentru neutilizarea sistemului eFactura va fi prelungit cu inca doua luni, pana la 1 iunie. Aceasta decizie vine in sprijinul contribuabililor in procesul de adaptare la noile cerinte fiscale digitale.

"e-Factura: Extindem perioada fara amenzi pana la 1 iunie. Inca de la inceputul implementarii sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare stransa si transparenta cu antreprenorii. Nu am exclus ca va fi nevoie de imbunatatiri, tocmai de aceea ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback. Dovada ca reprezentantii mediului de afaceri au participat la sedintele noastre si au venit cu propuneri valoroase, care s-au si implementat de-a lungul timpului. O noua decizie care reflecta acest angajament este ca am propus extinderea cu doua luni a perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru cei ce nu folosesc sistemul. Am pus astazi in consultare actul normativ care reglementeaza acest aspect, pentru a fi adoptat in urmatoarea sedinta de Guvern. Asadar, cei care nu tin cont de termenul-limita de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura vor fi sanctionati de la 1 iunie 2024", a scris Marcel Bolos.

Ministrul Finantelor a subliniat ca aceasta prelungire vine ca un raspuns la solicitarile venite din partea mediului de afaceri, avand scopul de a oferi contribuabililor timp suplimentar necesar pentru a-si ajusta procedurile si sistemele la cerintele de transmitere a facturilor prin sistemul eFactura. Aceasta masura este menita sa faciliteze o tranzitie mai lina spre digitalizarea proceselor fiscale.

"Cu aceasta ocazie, tin sa ii incurajez pe toti cei care nu utilizeaza e-Factura sa profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementari, care au intrat in vigoare inca de la 1 ianuarie. Tot astazi, am trimis indrumari in SPV care cuprind pasii de facut pentru utilizarea sistemului catre toti cei care nu au raportat facturi pana acum", punctat Bolos.

Ministerul Finantelor a initiat o perioada de consultare publica pentru un proiect de Ordonanta de Urgenta ce propune amendamente si adaugiri la Legea nr. 227/2015, cunoscuta sub numele de Codul Fiscal, precum si la articolul LIX din Legea nr. 296/2023, care cuprinde masuri fiscal-bugetare destinate sa garanteze stabilitatea financiara pe termen lung a Romaniei. Acest demers evidentiaza eforturile guvernamentale de a raspunde nevoilor economice actuale prin ajustari legislative precise.

Potrivit notei de fundamentare a acestui proiect "se propune modificarea alin. (7) al art. LIX din Legea nr. 296/2023 in vederea identificarii exacte a faptei ce constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, respectiv fapta privind nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice".

"Totodata, se propune extinderea cu doua luni a perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru nerespectarea termenului-limita de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, respectiv aceasta fapta nu se va sanctiona in perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024. Extinderea perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru nerespectarea termenului pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura a fost solicitata de mediul de afaceri. Prelungirea cu doua luni a acestei perioade a fost considerata rezonabila pentru a permite persoanelor impozabile sa isi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, fara a suporta amenzi", se mentioneaza in document.

De asemenea, pentru a evita eludarea prevederilor legale privind plata anticipata a accizelor in cazul destinatarilor inregistrati, se propune completarea art. 375 in sensul introducerii obligatiei de a depozita produsele receptionate doar in spatiile declarate si autorizate pentru receptia produselor accizabile, in situatia in care nu se utilizeaza optiunea de livrare directa conform art. 401 alin. (3), precum si introducerea unei infractiuni pentru nerespectarea acestei obligatii.

Conform MF, prin Regulamentul Delegat (UE) 2024/296 al Comisiei din 9 noiembrie 2023 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) 2022/1636 in ceea ce priveste mesajele referitoare la produsele accizabile exportate in regim suspensiv de accize, au intervenit modificari de ordin tehnic in sensul inlocuirii sintagmei "document de rezerva", care atesta incheierea deplasarii produselor accizabile, cu sintagma "raportul de primire de rezerva pentru deplasari de marfuri accizabile" sau cu "raport de export de rezerva pentru deplasari de marfuri accizabile in regim suspensiv de accize", dupa caz.

Potrivit documentului, prin Legea nr. 201/2016, sunt instituite obligatii privind trasabilitatea si elementul de securitate aplicabile produselor din tutun.

"In vederea respectarii obligatiei de punere pe piata, incepand cu 20 mai 2024, a pachetelor unitare de produse din tutun, numai in conditiile in care acestea poarta elementul de securitate si identificatorul unic, prin proiectul de act normativ se propune introducerea regimului de marcare cu timbre fiscale si a produselor care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere, prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a), similar cu cel aplicat produselor din tutun prelucrat. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene a fost completat art. 345 alin. (3) din Codul fiscal, in sensul in care, pe langa produsele energetice prevazute la art. 355 alin. (3) lit. a) - e) din Codul fiscal, si in cazul vinurilor spumoase, bauturilor fermentate, altele decat bere si vinuri, cu exceptia celor pentru care este prevazut un nivel de accize zero, produselor intermediare, alcoolului etilic, livrarea din antrepozite fiscale ori din locatia in care acestea au fost receptionate de catre destinatarul inregistrat sa se efectueze numai in momentul in care furnizorul detine documentul de plata care sa ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantitatii ce urmeaza a fi facturata, avand in vedere necesitatea prevenirii fenomenului de evaziune fiscala in domeniul comertului cu unele produse din categoria alcool si bauturi alcoolice. Avand in vedere aceasta interventie legislativa se impune completarea in mod corespunzator a infractiunii prevazute la art. 452 alin. (1) lit. c)", se mai spune in document.

Foto: facebook.com/BolosIoanMarcel

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.