BNR considere masurile fiscal-bugetare generatoare de riscuri si incertitudini

BNR considere masurile fiscal-bugetare generatoare de riscuri si incertitudini
Tuesday, 17 October 2023 economie

Conform unor informatii oferite de Banca Nationala a Romaniei, exista riscuri si incertitudini semnificative legate de perspectiva inflatiei, provenind din structura setului de masuri fiscal-bugetare prevazute pentru implementare, in scopul continuarii consolidarii bugetare.

"Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va continua sa scada pana la finele anului curent in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu (august 2023), in principal sub influenta efectelor de baza si a corectiilor descendente ale cotatiilor unor marfuri, precum si in conditiile recoltei bogate pe plan intern si ale plafonarii temporare a adaosului comercial la produse alimentare de baza. Dincolo de finele anului curent, incertitudini si riscuri majore la adresa perspectivei inflatiei decurg insa din configuratia pachetului de masuri fiscal-bugetare ce se prefigureaza a fi implementat in vederea continuarii consolidarii bugetare, precum si din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri, de natura sa exercite efecte inflationiste pe termen scurt, dar sa intensifice presiunile dezinflationiste ale factorilor fundamentali pe un orizont mai indepartat de timp", sustine BNR.

Conform sursei citate, exista incertitudini si riscuri considerabile care pot influenta activitatea economica si, implicit, trendul inflatiei pe termen mediu, provocate de conflictele din Ucraina si de performantele economice sub par din Europa. Absorbtia fondurilor europene, in special cele legate de programul Next Generation EU, depinde de atingerea anumitor obiective si criterii stricte. Aceasta este cruciala pentru punerea in aplicare a reformelor structurale necesare, inclusiv pentru tranzitia energetica, si pentru a atenua impactul factorilor contractionisti, accentuat de conditiile economice si financiare mai stricte la nivel global. De asemenea, sunt semnificative directiile politicii monetare ale BCE si Fed, precum si abordarile altor banci centrale din zona.

In cadrul sedintei din luna octombrie 2023, tinand cont de evaluarile si informatiile actuale si in lumina incertitudinilor prezente, Consiliul de administratie al BNR a decis sa pastreze rata dobanzii de politica monetara la 7% anual. De asemenea, rata dobanzii pentru creditarea Lombard va ramane la 8% anual, iar pentru depozite va fi de 6% anual. Mai mult, s-a stabilit mentinerea nivelurilor actuale pentru ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile institutiilor bancare, atat pentru pasivele in lei cat si in valuta.

Deciziile Consiliului de Administratie al BNR au ca obiectiv restabilirea ratei anuale a inflatiei in acord cu tinta fixa de 2,5% ±1 punct procentual. Se doreste ca acest lucru sa se realizeze asigurand, de asemenea, o ancorare corecta a asteptarilor inflationiste pe termen mediu, astfel incat sa sustina o dezvoltare economica durabila. In situatia prezenta, combinarea judicioasa a politicilor macroeconomice si punerea in practica a reformelor structurale, folosind si sprijinul fondurilor europene pentru a imbunatati potentialul de crestere pe termen lung, este cruciala pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice si consolidarea capacitatii economiei romanesti de a raspunde la schimbarile nefavorabile.

BNR subliniaza ca are in vizor evolutiile atat la nivel national, cat si international si se angajeaza sa foloseasca toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a atinge principalul sau obiectiv: stabilitatea preturilor pe termen mediu.

Detaliile discutiilor legate de deciziile de politica monetara luate in sedinta de joi vor fi disponibile pe site-ul BNR la data de 19 octombrie 2023. Conform planificarii deja anuntate, urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR, axata pe politica monetara, este programata pentru 8 noiembrie 2023.

Foto: bnr.ro

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.