Deficitul bugetar a depasit 2% din PIB

Deficitul bugetar a depasit 2% din PIB
Tuesday, 30 April 2024 economie

Dupa primele trei luni ale acestui an, deficitul bugetar a crescut la 2,06% din Produsul Intern Brut (PIB), ajungand la 35,88 miliarde de lei, comparativ cu 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB, dupa primele doua luni. Cifrele au fost publicate de Ministerul Finantelor.

"Executia bugetului general consolidat in primele trei luni ale anului 2024 s-a incheiat cu un deficit de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,06% din PIB, fata de deficitul de 22,75 miliarde lei, respectiv 1,42% din PIB, aferent celor trei luni ale anului 2023", potrivit sursei citate

In primul trimestru al anului 2024, veniturile totale au atins suma de 132,16 miliarde lei, marcand o crestere anuala de 15,8%. Aceasta crestere a fost sustinuta in principal de veniturile curente, inclusiv contributiile de asigurari, impozitul pe salarii, TVA si fondurile europene.

Cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la 168,04 miliarde lei, inregistrand un avans nominal de 22,7% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Raportat la Produsul Intern Brut, cheltuielile pentru anul 2024 au crescut cu 1,13 puncte procentuale, de la 8,53% din PIB in 2023, la 9,66% din PIB.

Veniturile obtinute din impozitul pe salarii si venit au totalizat 11,50 miliarde de lei, cu o crestere de 14,9% fata de anul anterior. Cresterea veniturilor din impozitul pe salarii, care a fost de 21,5%, a depasit ritmul de crestere al fondului de salarii din economie, de 17,9%. Aceasta dinamica a fost influentata de modificarile legislative privind facilitatile fiscale pentru angajatii din sectoarele constructiilor, agricol, industria alimentara si IT, precum si de majorarile salariului minim brut garantat in plata, inclusiv pentru sectoarele mentionate.

De asemenea, s-au observat evolutii pozitive in ceea ce priveste incasarile din impozitul pe veniturile din pensii, care au crescut cu 61,9%, si cele provenite din declaratia unica, cu o crestere de 22,6%.

In contrast, incasarile din impozitul pe dividende au suferit o scadere de 34%, determinata de un efect de baza ridicat datorat cresterii semnificative a dividendelor distribuite in ianuarie 2023, pe baza situatiilor financiare interimare ale anului 2022, cu aplicarea unei cote de impozitare de 5%.

Contributiile de asigurari au totalizat 45,10 miliarde de lei, inregistrand o crestere anuala de 22,1%, ce depaseste ritmul de crestere al fondului de salarii din economie.

Ministerul Finantelor a indicat ca aceste evolutii pozitive ale incasarilor au fost stimulate de modificarile legislative care au oferit facilitati fiscale angajatilor din sectoarele constructiilor, agricol, industria alimentara si IT, inclusiv majorarile salariului minim brut pe tara garantat in plata. Totodata, evolutiile au fost influentate negativ de restituirea sumelor retinute anterior ca contributie la sistemul de sanatate din veniturile din pensii, un impact bugetar negativ evaluat la -0,14 miliarde lei, conform Ordonantei de Urgenta nr. 4/2023.

Au fost inregistrate evolutii favorabile la nivelul incasarilor din impozitul pe veniturile din pensii, care au crescut cu 61,9%, si la cele rezultate din declaratia unica, cu o crestere de 22,6%.

In schimb, incasarile din impozitul pe dividende au scazut cu 34%, o scadere influentata de un efect de baza semnificativ, rezultat din cresterea notabila a dividendelor distribuite in ianuarie 2023, bazate pe situatiile financiare interimare din 2022 si taxate cu o cota de 5%.

Contributiile de asigurari au atins suma de 45,10 miliarde de lei, inregistrand o crestere anuala de 22,1%, o rata care depaseste cresterea fondului de salarii din economie.

Ministerul Finantelor a notat ca aceste cresteri ale incasarilor au fost stimlulate de modificarile legislative recente care au introdus facilitati fiscale pentru angajatii din sectoarele constructii, agricultura, industria alimentara si IT, incluzand majorarile salariului minim brut garantat pe tara. Pe de alta parte, evolutiile au fost afectate negativ de rambursarile sumelor anterior retinute ca contributii la sistemul de sanatate din veniturile din pensii, o influenta negativa estimata la -0,14 miliarde lei, conform Ordonantei de Urgenta nr. 4/2023.

Incasarile nete din taxa pe valoare adaugata (TVA) au atins suma de 29,36 miliarde de lei, marcand o crestere de 13,6% fata de anul precedent. De asemenea, valoarea restituirilor de TVA a crescut cu 28,9%, totalizand 6,85 miliarde de lei in perioada ianuarie - martie 2024, comparativ cu 5,31 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului 2023. Aceasta evolutie a incasarilor din TVA a fost influentata pozitiv de modificarile fiscale introduse prin Legea nr. 296/2023, precum aplicarea cotei standard de TVA pentru alimentele cu zahar adaugat (peste 10g/100g produs) si cresterea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru utilizarea facilitatilor sportive, tranzactii imobiliare in cadrul politicii sociale, livrarea si instalarea panourilor fotovoltaice, solare termice, pompelor de caldura si altor sisteme de incalzire de inalta eficienta.

Veniturile din accize au totalizat 8,91 miliarde de lei, reprezentand o crestere de 9% fata de anul trecut, sprijinita de cresterea de 11% a incasarilor din accizele pentru produsele din tutun. In plus, incasarile din accize pentru produsele energetice au inregistrat o crestere de 3,2%, datorata redresarii consumului de carburanti pe parcursul anului.

Fluctuatia lunara a incasarilor din accize este adesea mai mare, influentata de strategiile de antrepozitare fiscala adoptate de operatorii economici pentru produsele accizabile.

In ceea ce priveste veniturile nefiscale, acestea au totalizat 11 miliarde de lei, inregistrand un avans de 11,6% comparativ cu anul anterior.

In ceea ce priveste resursele financiare provenite din Uniunea Europeana, sumele rambursate in contul platilor efectuate si donatiile au atins valoarea de 12,33 miliarde de lei, inregistrand o crestere anuala de 31,9%.

Pe segmentul cheltuielilor bugetare, cheltuielile de personal au totalizat 36,55 miliarde de lei, cu o crestere de 19,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Raportate la Produsul Intern Brut, acestea reprezinta 2,1% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat in perioada similara a anului trecut, reflectie a majorarilor salariale aplicate in 2023.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au ajuns la 21,68 miliarde de lei, cu 23,8% mai mult fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cresterea s-a reflectat atat in bugetele locale, cu un avans de 21,2%, cat si in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, unde s-a inregistrat o majorare de 17,8% pentru decontarea medicamentelor, inclusiv cele din programele nationale de sanatate.

Cheltuielile cu dobanzile s-au situat la 7,63 miliarde de lei, fiind cu 1,49 miliarde de lei mai mici fata de perioada similara a anului anterior.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 12,4% fata de anul precedent, ajungand la 56,78 miliarde de lei. Aceasta evolutie a fost influentata major de cresterea punctului de pensie cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, de la 1.785 lei la 2.032 lei, si a indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 1.125 lei la 1.281 lei, conform Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. In plus, cheltuielile au fost afectate si de compensatiile pentru facturile de energie electrica si gaze naturale, care au totalizat 1,92 miliarde de lei in primele trei luni ale anului 2024.

Cheltuielile cu subventiile au totalizat 3,9 miliarde de lei, suma destinata in mare parte subventiilor pentru transportul de calatori, sustinerea producatorilor agricoli si schema de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale al consumatorilor noncasnici, care a reprezentat 887,83 milioane lei sau 22,76% din totalul subventiilor.

Alte cheltuieli au insumat 3,2 miliarde de lei, incluzand in principal burse pentru elevi si studenti, sustinerea cultelor si despagubiri civile.

Cheltuielile pentru proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana pentru agricultura, au ajuns la 14,28 miliarde de lei, cu o crestere de 32,55% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ atat cheltuielile de capital, cat si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au atins valoarea de 22,50 miliarde de lei, fiind cu 70% mai mari decat in aceeasi perioada a anului anterior, cand totalizau 13,16 miliarde de lei.

Bugetul anului curent este proiectat cu un deficit redus la 5% din PIB, comparativ cu 5,68% din PIB in anul 2023.

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.