S-a dat startul la depunerea de cereri pentru fonduri europene nerambursabile

S-a dat startul la depunerea de cereri pentru fonduri europene nerambursabile
Tuesday, 1 August 2017 economie

Incepand cu 1 august firmele din industria alimentara, ca de exemplu cele care se ocupa cu fabricarea produselor de morarit, a amidonului si a produselor din amidon, fabricarea produselor lactate, fabricarea inghetatei si a altor produse asemanatoare inghetatei, cum este sorbetul, fabricarea bauturilor – ca de exemplu fabricarea berii artizanale pot primi fonduri europene de maximum 2,5 milioane de euro/proiect, conform anuntului facut de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Aceste proiecte se incadreaza in aria de finantare a Schemei GBER aferente Submasuri 4.2 – Sprijin pentru procesarea produselor agricole.

„Aceasta Schema este singura forma de sprijin din PNDR care ofera finantare pentru prelucrarea produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole, adica produse cu valoarea adaugata, atat de necesare dezvoltarii strategice a sectorului agricol si alimentar romanesc. Precizarile aduse de noul Ghid in ceea ce priveste tipurile de investitii finantate fac accesarea mai facila in aceasta sesiune. De exemplu, Ghidul precizeaza ca un proiect poate prevedea investitii in mai multe puncte de lucru, cu conditia ca acestea sa fie situate in cadrul aceleiasi regiuni. Un exemplu de debirocratizare a procesului de depunere si evaluare este eliminarea bifelor din sectiunea F a Cererii de Finantare, unde nu se mai verifica decat semnatura si datarea Declaratiei pe proprie raspundere. Poate parea putin, dar castigul in ceea ce priveste timpul si fluidizarea evaluarii este foarte mare. Totodata, modificarile aduse de HG 226 – inclusiv cea privind depunerea Proiectului Tehnic la momentul semnarii Cererii de Finantare, sunt aplicabile si Schemei GBER" a declarat Adrian – Ionut CHESNOIU, Directorul General al AFIR.

Depunerea proiectelor se va realiza on-line prin intermediul modului de pe portalul AFIR.

Pragul minim este de 15 puncte, iar pragurile de calitate sunt de 45 de puncte pentru luna august, 30 de puncte pentru luna septembrie si 15 puncte pentru luna octombrie.

Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii au la dispozitie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, www.afir.info, la sectiunea „Investitii PNDR", in pagina dedicata respectivei submasuri.

Cu fondurile obtinute prin GBER, intreprinderile pot realiza produse noi, cu valoare adaugata, fara a afecta insa concurenta pe piata interna si comertul intracomunitar intr-o masura contrara interesului comun.

Ajutorul de stat acordat prin PNDR 2014-2020 in baza GBER (General Block Exemption Regulation - Regulamentului general de exceptare pe categorii) are ca scop imbunatatirea nivelului general de performanta al intreprinderilor, prin cresterea competitivitatii.

Alocarea pentru sesiunea 2017 in valoare de 70.000.000 euro este impartita astfel: 49 milioane euro pentru dezvoltarea si modernizarea unor capacitati de procesare si comercializare a unor produse agricole si 21 milioane euro pentru crearea de noi unitati de procesare a produselor agricole.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.