Ai masina de serviciu? Iata ce trebuie sa stii

luni, 4 iulie 2016

Mai ales ca de la inceputul anului codul fiscal a suferit multe modificari in legatura cu cheltuielile auto. In opinia catre inspectorilor fiscali principalele greseli legate de cheltuielile cu autoturismul de serviciu sunt:

- folosirea vehiculelor in interes personal, fara a se face ajustarea cheltuielilor si a TVA-ului;

- necompletarea foilor de parcurs conform prevederilor din Codul fiscal;

- folosirea autoturismelor pentru transportul la si de la locul de munca;

- nelimitarea cheltuielilor cu amortizarea;

- deducerea TVA-ului de pe bonuri fiscale care nu sunt conforme cu legislatia;

- necompletarea ordinelor de deplasare.

Iata, in continuare, principalele implicatii fiscale privind cheltuielile auto.

Folosirea vehiculelor exclusiv in scopul activitatii economice

Regula generala este ca valoarea cheltuielilor auto si TVA-ul aferent sunt deductibile 100% daca vehiculele sunt folosite exclusiv in scopul activitatii economice. Vehiculele carora se aplica aceasta regula sunt vehiculele cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de noua scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.

Pentru vehiculele folosite de agentii de vanzari si agentii de achizitii, taxiuri, sunt acceptate si deplasari in scop personal, dar fara sa aiba un caracter abuziv. Sunt acceptate drumurile de la domiciliu la locul de munca.

Companiile care opteaza pentru deducerea integrala a cheltuielilor si a TVA-ului pentru achizitiile si cheltuielile aferente vehiculelor trebuie sa justifice folosirea exclusiva in interesul activitatii economice a vehiculelor, prin intocmirea foilor de parcurs. Foaia de parcurs trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, numarul de kilometri parcursi, norma proprie de consum de carburant pe kilometru parcurs.

In scopul activitatii sunt cuprinse urmatoarele, fara a se limita la ele: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale.

Cheltuielile carora li se aplica aceasta regula sunt cheltuieli direct atribuibile vehiculelor: impozite locale, RCA, reparatii, asigurari, chirii aferente leasingului operational. Cheltuielile cu amortizarile nu intra sub incidenta acestei reguli.

Legislatie: art. 25 alin. 3 lit l); art. 25 alin. 3 lit l) norme metodologice pct. 16; art. 298 norme metodologice pct. 68.

Folosirea vehiculelor si in scop personal

Regula generala este ca valoarea cheltuielilor auto si TVA-ul aferent sunt deductibile 50% daca vehiculele sunt folosite si in scop personal. Intai se aplica limitarea de 50% pentru TVA, in timp ce partea de 50% de TVA nedeductibila intra la calculul limitarii deductibilitatii pentru cheltuieli.

Se limiteaza si deducerea TVA-ului aferent achizitiilor interne, achizitii intracomunitare, importuri.

Regula limitarii cu 50% nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de noua scaune, inclusiv scaunul soferului.

Citeste continuarea pe avocanet.ro

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.