Ce se intampla cu inflatia conform prognozei BNR

Ce se intampla cu inflatia conform prognozei BNR
marţi, 21 februarie 2023 Economie

Inflatia ar urma sa ajunga la 10,5% la sfasitul primului semestru si la 8,7 la finele trimestrului III din acest an, conform Raportului trimestrial asupra inflatiei, din februarie 2023, al Bancii Nationale a Romaniei.

"Pornind de la valoarea de 16,37% in decembrie 2022, rata anuala a inflatiei IPC este prognozata pe o traiectorie continuu descendenta, mentinandu-se insa la valori superioare intervalului tintei centrale pana la orizontul proiectiei. Pentru finele anului curent indicatorul este proiectat la valoarea de 7%, urmand sa coboare la 4,2 la suta in decembrie 2024. Evolutia este configurata de dinamici relativ diferentiate in cazul inflatiei de baza si, respectiv, ale preturilor componentelor exogene ale cosului de consum. Astfel, subgrupa bunuri energetice va beneficia de prevederile legislative privind plafonarea tarifelor percepute consumatorilor pentru energia electrica si gazele naturale, care au suferit recent noi modificari. Suplimentar, pana la jumatatea anului curent se vor manifesta efecte de baza favorabile substantiale, conducand la o reducere rapida a dinamicii anuale a preturilor energiei. Pe de alta parte, se anticipeaza o continuare a transmisiei majorarilor de costuri de productie ale companiilor (in special cu energia si materiile prime si, intr-o masura mai mica, si cu forta de munca) asupra inflatiei de baza, aceasta fiind proiectata in reducere graduala pe tot intervalul proiectiei, dar mentinandu-se la niveluri ridicate in raport cu tinta de inflatie si depasind, inca de la finele trimestrului I, nivelul proiectat al inflatiei headline", conform documentului publicat de BNR.

Potrivit sursei citate, valorile proiectate ale ratei anuale a inflatiei IPC sunt inferioare pana in trimestrul III 2024 (luna august), comparativ cu scenariul de baza din runda anterioara de proiectie, in conditiile reconfigurarii schemei de plafonare mentionate, care contrabalanseaza revizuirea in sus a inflatiei de baza pe tot intervalul proiectiei. Ulterior traiectoria actuala a IPC este superioara celei din Raportul din noiembrie.

La finele anului 2023 diferenta dintre traiectoria curenta si cea anterioara este de -4,2 puncte procentuale, iar pentru trimestrul III 2024 (orizontul prognozei precedente), de +0,5 puncte procentuale.

De asemenea, se mentioneaza ca rata anuala a inflatiei de baza este anticipata sa consemneze o evolutie usor fluctuanta pe termen scurt, urmand sa atinga 14,8% in luna martie. Evolutia survine in principal pe fondul impactului persistent al presiunilor de la nivelul costurilor de productie, reflectand in principal socuri de natura ofertei. Transmisia majorarii costurilor cu energia, materiile prime (in special cele agroalimentare, inclusiv in urma secetei globale de anul trecut), materiile intermediare si transportul la nivelul preturilor bunurilor finale este facilitata inclusiv de valorile pozitive inregistrate de excedentul de cerere agregata. Totodata, presiuni inflationiste suplimentare provin si din partea accelerarii dinamicii preturilor bunurilor din import si a mentinerii, pe termen scurt, a anticipatiilor inflationiste la niveluri ridicate.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.