Guvernul ofera noi facilitati fiscale pentru firme. Afla daca indeplinesti conditiile

vineri, 8 iulie 2016

Documentul prin care Guvernul codus de Dacian Ciolos ofera o serie de facilitati fiscale este legea Legea nr. 102/2016 si a intrat in vigoare la jumatatea lunii iunie.

Facilitatile fiscale de care se bucura fondatorii incubatoarelor de afaceri sunt oferite in baza unor scheme de ajutor de stat. Iata care sunt acestea:

- scutire de la plata impozitului pe teren, corespunzator terenului aferent incubatorului de afaceri;

- scutire de la plata impozitului pe cladiri, corespunzator cladirilor care fac parte din incubatorul de afaceri;

- scutiri de la plata oricaror taxe datorate pentru eliberarea oricaror certificate de urbanism, autorizatii de construire si/sau desfiintare de constructii pentru terenurile si cladirile aferente incubatorului de afaceri.

Toate facilitatile fiscale sunt acordate doar cu aprobarea autoritatilor locale. Insa beneficiile nu se opresc aici: pot fi acordate si alte facilitati ce pot fi acordate de autoritatile publice centrale sau locale.

Fondatori pot sa fie atat persoanele juridice de drept privat, cat si autoritatile publice locale, institutiile/consortiile de institutii de invatamant superior, institutele, centrele si statiunile de cercetare-dezvoltare si camerele de comert care infiinteaza incubatoare de afaceri.

Titlul de incubator de afaceri este acordat prin ordin si are o valabilitate de zece ani. La cerere, perioada de valabilitate poate fi prelungita tot cu cate zece ani, atat timp cat incubatorul indeplineste in continuare conditiile impuse de lege.

Asa cum se arata in Legea nr. 102/2016, tipurile de incubatoare ce pot fi infiintate sunt:

- incubator de afaceri cu portofoliu mixt (vizeaza IMM-urile cu potential de crestere dintr-o gama larga de sectoare);

- incubator de afaceri tehnologic (vizeaza IMM-urile cu potential de crestere tehnologic);

- incubator academic de afaceri (vizeaza IMM-urile a caror activitate rezida in aplicarea/folosirea rezultatelor activitatii de cercetare-dezvoltare din cadrul unei universitati sau institut de cercetare sau dezvolta initiativa antreprenoriala din mediul universitar, avand ca obiectiv retinerea tinerilor in comunitate si comercializarea tehnologiilor elaborate si dezvoltate de studenti sau de facultate);

- agroincubator de afaceri (vizeaza IMM-urile sau societatile agricole);

- incubator de afaceri social (foloseste spiritul antreprenorial si inovatia pentru a crea impact social);

- incubator specific unui sector (ofera toata gama de servicii necesare celor care au o idee fezabila, aplicabila intr-un anumit sector, expresie a potentialului endogen existent in acel teritoriu);

- incubator virtual (ofera servicii de incubare prin internet, sub forma portalurilor de afaceri);

- incubator pentru activitati nonagricole in mediul rural.

Citeste continuarea pe avocatnet.ro

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.