Rata dobanzii de politica monetara ramane la 7% anual

Rata dobanzii de politica monetara ramane la 7% anual
marţi, 10 octombrie 2023 Economie

Intr-o sedinta recenta, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a ales sa pastreze neschimbata rata dobanzii de politica monetara la 7% anual, potrivit unui anunt al bancii centrale.

In plus, Consiliul a decis sa mentina la 8% pe an rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) si la 6% pe an pentru facilitatea de depozit, asigurand in continuare nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru obligatiunile in lei si in valuta ale bancilor.

Rata dobanzii principale ramane la fel ca in ianuarie, moment in care BNR a majorat-o la 7% anual, de la precedentul 6,75% anual.

Potrivit BNR, inflatia anuala a inregistrat o scadere consecventa in primele doua luni ale trimestrului al III-lea, conform asteptarilor, diminuandu-se de la 10,25% in iunie la 9,43% in august. Acest lucru se datoreaza in principal atenuarii ritmului de crestere a preturilor la alimente si a reducerii preturilor energiei, cu o influenta contrara partiala venita din cresterea costului combustibililor si medicamentelor.

De asemenea, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a evidentiat o scadere mai rapida in aceleasi doua luni ale trimestrului, ajungand putin sub estimari, la 12% in august, fata de 13,5% in iunie. Aceasta tendinta se datoreaza in mare parte efectelor de baza deflationiste, reducerii preturilor la bunuri, in special cele agroalimentare, si limitarii adaosului comercial pentru alimentele esentiale. Totodata, aceasta indica o moderare a presiunilor inflationiste datorate transferului progresiv al costurilor mai mari ale companiilor, mai ales salariale, in contextul cererii persistente in anumite sectoare, precum si dinamicii preturilor de import.

Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC - indicator al inflatiei pentru statele membre UE) s-a situat la 9,3% in luna august, nivel similar celui consemnat in iunie 2023. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza IAPC s-au redus in august la 13,2% si la 11,8%, de la 14,2%, respectiv 12,5%, in iunie, ramanand inferioare celor prevalente in regiune si in tarile baltice.

In trimestrul II al anului 2023, economia a inregistrat o crestere accelerata de 0,9%, comparativ cu un avans de 0,5% din trimestrul anterior, depasind asteptarile. Aceasta dinamica sugereaza posibila oprire a tendintei de diminuare a surplusului cererii agregate pe aceasta perioada.

Comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent, progresul PIB s-a redus mai mult decat se anticipa in trimestrul II, ajungand la 1,1%, fata de 2,4% in primele trei luni ale anului. Aceasta tendinta descendenta a fost influentata in primul rand de consumul casnic. Cu toate acestea, investitiile in active fixe au cunoscut o crestere anuala cu doua cifre, iar balanta exporturilor a avut un impact mai mare, datorita diferentei crescute intre ritmul exporturilor si cel al importurilor. In acest context, deficitul comercial si cel al contului curent au inregistrat o scadere semnificativa in trimestrul II, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2022.

Conform datelor furnizate de BNR, analizele recente semnaleaza o evolutie economica mai rezervata in trimestrul III decat se anticipase si o incetinire comparativ cu trimestrul II. Cu toate acestea, exista o recuperare usoara a cresterii anuale a PIB-ului, determinata de un efect de comparatie.

In luna de debut a trimestrului III, vanzarile de retail si auto, impreuna cu serviciile oferite populatiei, au inregistrat un declin anual. Productia industriala s-a contractat usor mai mult pe plan anual, in timp ce sectorul constructiilor a inregistrat o crestere accelerata fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pe latura comertului exterior, cresterea anuala nominala a exporturilor a amplificat diferenta pozitiva in raport cu importurile, avand in vedere ca acestea din urma au avut o evolutie negativa. Prin urmare, deficitul comercial a avut o scadere accentuata anual in luna iulie. Cu toate acestea, deficitul de cont curent a incetinit ritmul sau de reducere comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, in mare parte din cauza deteriorarii soldului balantei veniturilor primare.

In ceea ce priveste piata muncii, BNR subliniaza ca informatiile recente evidentiaza o temperare a ritmului de crestere lunara a numarului de angajati in economie pentru lunile iunie-iulie, cu mentinerea unei rate a somajului relativ constante in perioada iunie-august. Pe langa aceasta, dinamica anuala a costului unitar cu mana de lucru in industrie a inregistrat o scadere minora in prima luna a trimestrului III, desi de la o baza comparativ inalta din trimestrul anterior. Sursele de informare specifica arata ca planurile de angajare pe termen scurt au avut o diminuare notabila in lunile august-septembrie, desi pornind de la niste valori apropiate de recorduri istorice. Deficitul de forta de munca semnalat de firme s-a amplificat in trimestrul III, influentat de tendintele din industrie si servicii.

In ceea ce priveste piata monetara, principalele indici ai pietei interbancare au incetat miscarea lor gradual descendenta la jumatatea lunii august. In paralel, randamentele obligatiunilor de stat au continuat sa creasca, aliniindu-se la tendintele din economiile mature si din regiune, in baza anticiparilor investitorilor ca Rezerva Federala va mentine ratele dobanzilor la niveluri superioare pe o durata extinsa.

In acest context, rata de schimb leu/euro a crescut destul de brusc in prima jumatate a lunii septembrie - urmand tendinta monedelor regionale -, stabilizandu-se ulterior pe acest nou nivel. Simultan, leul s-a depreciat semnificativ in raport cu dolarul american, avand in vedere consolidarea acestuia pe pietele financiare globale.

In ceea ce priveste creditarea, ritmul de crestere anuala a creditelor oferite sectorului privat a continuat sa incetineasca in primele doua luni ale trimestrului III, dar intr-o maniera mai moderata, atingand 5,5% in august, comparativ cu 6,4% in iunie. Acest fapt s-a datorat unei scaderi minime a componentei in moneda locala si a unei incetiniri mai pronuntate a cresterii creditelor in valuta, care a fost partial neutralizata de impactul statistic al fluctuatiilor ratei de schimb leu/euro. Ca rezultat, proportia creditelor in lei din totalul creditelor oferite sectorului privat a inregistrat o crestere usoara, ajungand la 68,2% in august, fata de 67,9% in iunie.

Foto: bnr.ro

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.