Se limiteaza cotele de adaos comercial la unele produse alimentare

Se limiteaza cotele de adaos comercial la unele produse alimentare
miercuri, 5 iulie 2023 Economie

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita pentru o perioada de 3 luni, conform proiectului de Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare, informeaza site-ul Ministerului Agriculturii.

"Prezenta ordonanta de urgenta instituie, pentru sectorul agricultura si industrie alimentara, masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare. Masura se aplica tuturor persoanelor juridice inregistrate in Romania, indiferent de forma de organizare, pe intreg lantul de productie, import, comert intracomunitar, distributie si vanzare cu amanuntul, pentru produsele agricole si alimentare descrise in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta", se mentioneaza in proiect.

Potrivit prevederilor actului normativ, cotele de adaos comercial vor fi limitate astfel: maximum 20% la procesator, aplicata fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte; maximum 5% practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul de distribuitori pe lant si aplicata fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale; maximum 20% la comerciant, la vanzarea cu amanuntul si cash&carry, aplicata fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului (in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele, prevazute in art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar).

Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate si agreate cu toate partile implicate in productia si comertul cu alimente, sunt: paine alba simpla 300 - 500 grame, fara specialitati; lapte de vaca proaspat 1,5% grasime, 1 litru; branza telemea de vaca vrac, iaurt simplu din lapte de vaca, grasime 3,5%, maximum 200 grame; faina alba de grau "000" 1 kg; malai 1 kg; oua gaina calibru M 10 bucati; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspata pui (pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os, aripioare de pui); carne proaspata de porc (carne de lucru, pulpa de porc cu os si fara os, spata porc); legume proaspete vrac (rosii, castraveti, ceapa galbena, fasole uscata, morcovi, ardei gras, ardei kapia; fructe proaspete vrac (mere rosii si mere golden, prune, pepene rosu, struguri de masa); cartofi proaspeti albi vrac; zahar alb tos 1 kg.

Procedura de formare a pretului la raft pentru aceste produse trebuie sa fie unitara atat pentru produsele marca privata ale producatorilor cat si pentru produsele marca proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a produselor agricole si alimentare prevazute, se precizeaza in proiectul de act normativ.

Acesta mai prevede ca toate contractele comerciale in desfasurare ale caror termene si conditii sunt contrare prevederilor Ordonantei vor fi modificate corespunzator in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Conform sursei citate, nerespectarea prevederilor constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 2.000.000 lei. Verificarea si constatarea contraventiilor in sfera comerciala, precum si aplicarea sanctiunilor prevazute se fac de catre Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala, prin organele de control abilitate ale structurilor subordonate si de catre Consiliul Concurentei, dupa caz.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.