Venitul Minim de Incluziune intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024

Venitul Minim de Incluziune intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024
marţi, 12 decembrie 2023 Economie

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, alaturi de Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala, va colabora cu Banca Mondiala si autoritatile locale din intreaga tara pentru a implementa, incepand cu 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI), conform unei postari pe pagina de Facebook a Ministerului. Potrivit aceleiasi surse, beneficiarii acestui program vor fi strict persoanele care au reala nevoie de acest ajutor. VMI este un program destinat grupurilor vulnerabile si va inlocui Venitul Minim Garantat si Alocatia pentru Sustinerea Familiei.

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale subliniaza ca introducerea Venitului Minim de Incluziune va conduce la reducerea birocratiei si la majorarea beneficiilor pentru persoanele vulnerabile vizate. "Copiii din familiile care vor beneficia de Venitul Minim de Incluziune trebuie sa fie inscrisi la scoala si vor primi, in mod automat, bursa sociala. Beneficiarii vor fi strict persoanele care au intr-adevar nevoie, deoarece, odata cu beneficiile, se vor creste si responsabilitatile. Persoanele apte de munca vor primi suport din partea statului, dar sunt si incurajate sa-si gaseasca un loc de munca", conform declaratiilor oficiale.

Venitul Minim de Incluziune se va acorda si varstnicilor institutionalizati care indeplinesc criteriile de eligibilitate, devenind astfel automat asigurati in sistemul de sanatate.

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, alaturi de delegatia Bancii Mondiale, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala Ialomita si ai Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, a efectuat o vizita in teren in comunitatile vulnerabile din judetul Ialomita pentru a observa efectele acestei initiative.

"Am intalnit, in judetul Ialomita, oameni cu povesti de viata impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scanteia am cunoscut-o pe Stefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnava si mai lucreaza cu ziua prin sat. Pentru familia copilei pana si o banala periuta de dinti este o cheltuiala enorma. Chiar si asa, fetita are un zambet molipsitor si este de un bun simt care arata ca, in ciuda deprivarii materiale severe, nu a lipsit educatia din familie", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Ministerul precizeaza ca Stefania va merge, in curand, la clasa pregatitoare.

"La nici 10 kilometri distanta, in comuna Valea Ciorii, Nicolae isi creste singur cele 4 fetite, dupa ce mama acestora a decis, in 2019 sa plece definitiv de langa copile. Barbatul le este si mama si tata, iar curatenia si buna crestere pe care le-am gasit in casa modesta a acestora sunt o adevarata lectie pentru multi dintre noi", a mai aratat ministrul Bucura-Oprescu.

Pentru a fi eligibile pentru programul Venitului Minim de Incluziune, familiile cu copii trebuie sa se asigure ca acestia sunt inscrisi la scoala. In plus, copiii aflati in aceste familii vor primi in mod automat bursa sociala, ca parte a sprijinului suplimentar.

Venitul Minim de Incluziune este disponibil si pentru seniorii care locuiesc in institutii si indeplinesc criteriile de eligibilitate, facandu-i automat asigurati in sistemul de sanatate. In plus, persoanele apte de munca vor fi incluse in programele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in vederea facilitarii integrarii lor pe piata muncii.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.