Venituri la buget de 42,3 miliarde lei in primele doua luni din 2018

Venituri la buget de  42,3 miliarde lei in primele doua luni din 2018
miercuri, 28 martie 2018 Economie

Veniturile bugetului general consolidat, au fost, in primele doua luni din 2018 de 42,3 miliarde lei, reprezentand 4,6% din PIB, fiind cu 21,3% mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent.

„Se inregistreaza cresteri semnificative comparativ cu anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+28,3%) si din veniturile nefiscale (+23,7%)", conform informatiilor oferite de Ministerul Finantelor Publice.

Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% fata de primele doua luni ale anului 2017, iar incasarile din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati cu 22,9%.

In ceea ce priveste veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, s-a inregistrat o crestere de 7,8%.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 3,2 miliarde lei.

Insa nu au crescut doar veniturile la buget ci si cheltuielile. Astfel, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 47,8 miliarde lei, cu 38,5% mai mari fata de primele doua luni ale anului precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 18,8% comparativ cu de aceeasi perioada a anului precedent, avansul fiind determinat de majorarile salariale acordate in anul 2017, dar si de majorarea salariilor in sectorul bugetar ca urmare a aplicarii Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost cu 21,3% peste cele din primele doua luni din 2017. Cresteri semnificative s-au inregistrat atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare.

Subventiile acordate in primele doua luni din 2018 au fost in crestere cu 136,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a fost determinata, in principal, de platile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producatorilor agricoli si de subventiile acordate pentru sustinerea transportului feroviar public de calatori si a transportului cu metroul.

Dobanzile s-au mentinut ca procent in produsul intern brut la acelasi nivel ca in perioada ianuarie-februarie 2017, respectiv 0,2% din PIB.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 12,6%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei, majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mari fata de primele doua luni ale anului trecut, cresterile provenind in special din domeniul apararii, precum si de la bugetele locale.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.