Vesti bune pentru romanii din dispora: vor primi bani sa deschida o afacere daca se intorc in tara

Vesti bune pentru romanii din dispora: vor primi bani sa deschida o afacere daca se intorc in tara
joi, 13 octombrie 2016 Economie

Romanii care fac dovada rezidentei sau a domiciliului in strainatate de minimum 12 luni vor putea primi fonduri europene de pana la 40.000 euro, pentru a-si deschide o afacere in Romania, in linia de finantare Diaspora Start-up.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, au anuntat deschiderea pentru Programul "Diaspora Start-up", cu o alocare de 30 milioane euro.

Propunerile de proiecte vor putea fi depuse pana pe 29 noiembrie, ora 16:00. Finantarea este asigurata din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014 - 2020. Din acesti bani vor fi finantate proiecte europene de stimulare a antreprenoriatului in valoare de maximum 5 milioane euro fiecare. Autoritatile spera astfel ca cel 3.000 de romani care se intorc in tara sa fie inclusi in programe de formare antreprenoriala. Totodata, se preconizeaza sa se deschida cel putin 300 de mici afaceri prin acordarea de granturi de maximum 40.000 de euro. Astfel, statul spera sa se creeze minimum 600 de locuri de munca noi.

In prima etapa, administratorii de schema de antreprenoriat depun propunerile de proiecte in valoare de maximum 5.000.000 euro prin care se angajeaza sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde acestora subventii pentru lansarea afacerilor in tara. Entitatile care intra in parteneriat pentru crearea administratorilor de schema de antreprenoriat pot fi: furnizori de Formare Profesionala Continua autorizati, publici si privati, organizatii sindicale si patronate, membri ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica, autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ - teritoriale), asociatii profesionale, camere de comert si industrie, ONG-uri, universitati, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si institutii/agentii/organizatii subordonate/coordonate de acesta, parteneriate intre categoriile mai sus mentionate.

Conditia obligatorie este existenta unui parteneriat cu o entitate a romanilor din diaspora, subliniaza sursa citata.

In cea de-a doua etapa, cetatenii romani eligibili care doresc sa isi infiinteze o companie pot accesa fonduri in valoare maxima de 40.000 de euro si pot urma programe de formare antreprenoriala de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schema de antreprenoriat. Conform MFE, sunt eligibili cetatenii romani cu varsta minima de 18 ani, care fac dovada rezidentei sau a domiciliului in strainatate de minim 12 luni si doresc sa infiinteze o afacere in Romania.

"MAE-DPRRP are in vedere facilitatea contactului dintre entitatile din Romania care doresc sa colaboreze cu organizatii ale romanilor din strainatate, pentru stabilire de parteneriate in vederea constituirii administratorilor de schema de antreprenoriat. Organizatiile din diaspora interesate de acest program sunt invitate sa trimita date de contact, pana la data de 30 octombrie 2016, la adresa diaspora@mae.ro, pentru a fi incluse intr-o lista ce va fi pusa la dispozitia entitatilor din Romania prin publicare pe site-ul DPRRP si MFE", se mai spune in comunicatul MFE.

Schema de antreprenoriat isi propune sa creeze oportunitati de reintoarcere in Romania pentru cetatenii stabiliti in strainatate si sa valorifice abilitatile dobandite de acestia (antreprenoriale si/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri in tara.

In acord cu prevederile POCU 2014-2020, sunt considerate eligibile activitatile care urmaresc incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil non-agricol in zona urbana.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.