Vezi data limita pentru depunerea cererile de plata pentru asigurarea recoltelor viticole

Vezi data limita pentru depunerea cererile de plata pentru asigurarea recoltelor viticole
miercuri, 30 august 2023 Economie

Producatorii care asigura recolta plantatiilor viticole cu soiuri pentru struguri de vin trebuie sa depuna cererile de plata pentru asigurarea recoltelor pana la data de 15 octombrie 2023, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, printr-un comunicat (APIA).

Cererile de plata se depun pentru anul financiar 16 octombrie 2023 - 15 octombrie 2024 (anul productiei 2023) la Centrele Judetene APIA si al Municipiului Bucuresti, in conformitate cu OMADR nr.148/13.04.2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, conditiile si modul de implementare a interventiei IS-V-03 "Asigurarea recoltelor" din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

In vederea aprobarii sprijinului financiar beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate: sa exploateze o suprafata cultivata cu soiuri de vita-de-vie care produc struguri pentru vin de minimum 0,1 ha; sa fie inscrisa in Registrul plantatiilor viticole suprafata de vita-de-vie cu soiuri care produc struguri pentru vin, pentru care s-a incheiat polita de asigurare a recoltei; sa fie declarata la APIA pe cererea unica de sprijin; sa incheie cu un asigurator o polita de asigurare a recoltei.

Cererea de plata va fi insotita de copia actului de identitate (buletin/carte de identitate), pentru persoane fizice, sau copiile certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului si a certificatului de inregistrare fiscala, pentru persoane juridice, copia politei de asigurare, insotita de copia dovezii platii acesteia si a contractului de asigurare, document de identitate bancara.

Valoarea totala a ajutorului reprezinta: 80% din costul primelor de asigurare platite de producatori pentru a se asigura impotriva pierderilor cauzate de fenomene climatice nefavorabile care pot fi asimilate unor dezastre naturale; 50% din costul primelor de asigurare platite de producatori pentru a se asigura impotriva pierderilor cauzate de alte fenomene climatice nefavorabile, pierderilor cauzate de animale, de boli ale plantelor sau de infestari cu daunatori.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.