Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic, incepand din data de 1 decembrie 2019, o moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922 si o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu.
Moneda din aur va avea urmatoarele caracteristici: forma rotunda, diametru de 13,92 mm, greutatea de 1,224 grame, calitate proof si cant zimtat. Valoarea nominala a monedei va fi de 10 lei.
Aversul monedei reda reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscriptia „ROMANIA", valoarea nominala „10 LEI", anul de emisiune „2019" si stema Romaniei.
Reversul monedei reda reprezentarea reversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922 si inscriptia pe doua randuri „ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922".
Bancnota va avea urmatoarele caracteristici: dimensiuni 147 x 82 mm, cu o toleranta de ą 1 mm; culoare predominanta - albastru, imprimata in tehnica mixta plana/in relief, pe suport de polimer.
Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: in partea dreapta, in prim-plan, portretul lui Ion I.C. Bratianu, dedesubt, numele acestuia si anii de viata, respectiv „ION I. C. BRATIANU 1864-1927", iar in centru o imagine a placii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I. C. Bratianu l-a primit in anul 1922. In plan secund, in zona centrala, se afla o imagine de interior a Ateneului Roman.
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema Romaniei, denumirea bancii centrale „BANCA NATIONALA A ROMANIEI" si medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominala este inscrisa de patru ori, dupa cum urmeaza: in stanga jos pe orizontala, in cifre, „100", in partea centrala, jos, pe orizontala, pe doua randuri, in litere, „LEI UNA SUTA", in dreapta jos pe verticala, in litere „UNA SUTA LEI" si in dreapta sus pe verticala, in cifre, „100".
In partea centrala, stanga sus, se afla medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentand o stilizare a unui luminator de pe cupola interioara a Ateneului Roman.
Semnaturile guvernatorului si casierului central sunt imprimate in partea centrala, deasupra valorii nominale in litere.
Data punerii in circulatie, respectiv „1 decembrie 2019", este imprimata pe verticala, in dreapta bancnotei. Pe fondul bancnotei, sunt imprimate, in culori atenuate, motive geometrice stilizate.
Pe reversul bancnotei, compozitia grafica include: in stanga, o imagine de epoca a fostului palat al Adunarii Deputatilor a Parlamentului Romaniei, actualmente Palatul Patriarhiei, si, central, o imagine a reversului insemnului Ordinului Carol I.
In partea de jos a bancnotei este imprimat pe orizontala, pe doua randuri, textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR". Sus, pe orizontala, se afla denumirea bancii centrale, „BANCA NATIONALA A ROMANIEI", iar sigla BNR este pozitionata in dreapta sus si in stanga jos. In partea centrala, dreapta sus, se afla medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentand o stilizare a unui luminator de pe cupola interioara a Ateneului Roman.
Valoarea nominala este imprimata astfel: pe verticala in stanga sus si in centru jos, in cifre, „100", pe orizontala, in stanga sus, in zona seriei si in dreapta jos, tot in cifre, „100", si in stanga jos, in litere, „UNA SUTA LEI". Pe fondul bancnotei sunt imprimate, in culori atenuate, motive geometrice stilizate.
Seria si numarul bancnotei sunt tiparite cu litere si cifre, in doua culori, rosu si negru, astfel: in stanga pe orizontala, cu cerneala rosie, cu caractere de inaltime crescatoare si in dreapta pe verticala, cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime.
In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta destinate publicului.
Moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922, ambalata in capsule de metacrilat transparent, va fi insotita de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.
Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I. C. Bratianu, va fi inclusa intr-un pliant de prezentare.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922, inclusiv brosura de prezentare, este de 440 de lei.
Pretul de vanzare al bancnotei aniversare pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I. C. Bratianu este de 150 de lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922 si bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I. C. Bratianu, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Lansarea in circuitul numismatic a monedei din aur si a bancnotei aniversare pentru colectionare se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
Adrian Vaduva