Randament de 11,8% obtinut de fondurile de pensii private obligatorii

Randament de 11,8% obtinut de fondurile de pensii private obligatorii
Friday, 17 January 2020 economie

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat in 2019 un randament mediu de 11,8%. Este cea mai buna performanta din ultimii 9 ani, pe fondul recuperarii deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 in economie si pe pietele financiare, precum si al evolutiilor peste asteptari ale Bursei de Valori de la Bucuresti, potrivit informatiilor oferite de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Conform APAPR, randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2019 a fost de 154%, adica un randament mediu anualizat de 8,35% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totala inflatiei din perioada analizata (41,8%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru exact aceeasi perioada (3,05%).

Organizatia precizeaza ca din cele 13 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2019, peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei) reprezinta castigul net obtinut din investitii, exclusiv pentru cei peste 7,4 milioane de romani care contribuie la acest sistem. Aceasta suma este neta de toate comisioanele de administrare percepute, care in prezent sunt printre cele mai competitive la nivel european, in urma modificarilor operate in legislatie in ultimul an.

„Performantele fondurilor de pensii, in Romania si in lume, vor avea intotdeauna o anumita volatilitate, ele reflectand indeaproape evolutia pietelor financiare si a economiei in ansamblu, pentru o structura de active reglementata. Mai mult, aceste evolutii sunt puternic influentate nu doar de mediu economic, ci si de deciziile politice. Un astfel de moment a fost adoptarea la finele lunii decembrie 2018 a OUG 114/2018, care a produs scaderi bruste si severe ale pietelor financiare din Romania, inclusiv a Bursei de la Bucuresti, unde fondurile de pensii au investitii semnificative", conform sursei citate.

APAPR mentioneaza ca, in acest context, randamentul cumulat al Pilonului II a pierdut aproape 4 puncte procentuale in mai putin de 2 saptamani la finalul 2018. Acesta a fost motivul pentru care anul 2018 a fost singurul an de la infiintarea Pilonului II cand randamentul la nivelul unui an a fost sub rata inflatiei. De aceea, orice analiza care se concentreaza exclusiv pe anul 2018 si ignora complet rezultatele istorice cumulate exceptionale ale fondurilor de pensii este profund incorecta si va duce invariabil la concluzii gresite.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.