Beneficiile extrasalariale: Ce prefera companiile si angajatii din Romania?

Beneficiile extrasalariale: Ce prefera companiile si angajatii din Romania?
Thursday, 28 November 2024 Diverse

La Tax & Finance Forum 2024, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a discutat despre tendintele in utilizarea beneficiilor extrasalariale de catre companii si angajati. Intr-un context economic in continua schimbare, aceste beneficii devin tot mai importante pentru retentia si atragerea talentelor.

Tichetele de masa, preferate de majoritate

„Cele mai uzitate sunt tichetele de masa. Astea le gasesc cam la 99% dintre clientii nostri," a declarat Veronica Dutu. Aceste beneficii sunt populare pentru ca ofera un avantaj direct si tangibil angajatilor, fiind relativ usor de implementat de catre angajatori.

Tichetele cadou – o alegere sezoniera

Pe locul doi in preferintele companiilor sunt tichetele cadou, acordate cu ocazia sarbatorilor. „Se ofera de Craciun, de Paste, de 8 Martie pentru doamne si de 1 Iunie pentru copii," a explicat Dutu. Acestea sunt folosite frecvent pentru a imbunatati moralul angajatilor si pentru a marca evenimente importante.

Beneficii mai putin utilizate: voucherele de vacanta si tichetele de cresa

Desi exista o paleta variata de beneficii extrasalariale disponibile, multe dintre ele sunt subutilizate. „Foarte rar am vazut cei 400 de euro pe care putem sa-i dam salariatilor pentru asigurari la un fond privat de pensii sau pentru asigurari de sanatate," a remarcat Dutu. De asemenea, voucherele de vacanta si decontarea cheltuielilor pentru concedii sunt folosite extrem de rar.

In cadrul forumului, expertul fiscal a realizat un sondaj informal: „Din aproape 160 de oameni prezenti, doar trei au ridicat mana cand am intrebat cine a beneficiat de decontarea cheltuielilor de vacanta. Iar pe vouchere de vacanta au raspuns doar doua persoane."

Antreprenorii, insuficient informati

Veronica Dutu considera ca utilizarea redusa a anumitor beneficii extrasalariale se datoreaza lipsei de informare. „Eu cred ca antreprenorii nu stiu de toate aceste beneficii pe care le pot oferi angajatilor si, in acelasi timp, sa plateasca taxe mai mici la bugetul statului," a explicat ea.

Aceasta a subliniat ca beneficiile extrasalariale pot fi oferite cu taxe zero, cu conditia sa se incadreze in plafonul de 33% din salariul brut lunar, sau cu impozite reduse de 10-20%.

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO al UnionContExpert, a oferit detalii relevante despre planul fiscal al Romaniei, in cadrul Tax & Finance Forum 2024, punand accent pe lipsa de claritate privind taxele care vor intra in vigoare in 2025. Intr-un context marcat de campania electorala si incertitudine economica, previziunile sale traseaza un tablou al provocarilor viitoare.

Revizuirea taxelor – un semnal pentru cresteri fiscale?

„In planul fiscal trimis la Bruxelles sunt prevazute doar revizuiri de taxe. Din pacate, nu avem cifre exacte. Ce se va intampla cu taxele romanilor si ale companiilor pentru anul 2025? Revizuirea de taxe, mai ales in campanie electorala, din punctul meu de vedere, inseamna cresteri de taxe. Daca ar fi fost vorba de reduceri, acestea ar fi fost deja anuntate," a explicat Veronica Dutu.

Expertul a subliniat si tendinta Guvernului de a introduce modificari fiscale de ultim moment: „In fiecare an de Craciun, am avut ordonante trenulet, in loc de cozonac si friptura. Ne asteptam ca si anul acesta sa avem o astfel de ordonanta, dar speram sa nu vedem cresteri de taxe chiar de la 1 ianuarie 2025."

Reducerea plafonului pentru microintreprinderi – o schimbare controversata

Un alt punct sensibil al planului fiscal este plafonul pentru microintreprinderi, care ar putea scadea de la 500.000 de euro la 88.500 de euro, conform cerintelor din PNRR. „Aceasta reducere ar putea aduce pierderi de 300 de milioane de euro din fondurile PNRR daca nu este implementata, dar, pe termen lung, Ministerul de Finante ar putea incasa mai multi bani decat pierde acum. Totusi, este o reducere foarte mare si greu de acceptat," a explicat Dutu.

TVA – o crestere iminenta?

Romania are in prezent mai multe cote de TVA: 19%, 5% si 9%. Veronica Dutu a avertizat ca o ajustare a cotei standard de TVA ar putea fi inevitabila. „La nivel european, media TVA este de peste 20%. Din acest motiv, ma astept ca, daca nu din 2025, cel putin din 2026, sa vedem o crestere a TVA-ului de la 19% la 21-22%," a declarat aceasta.

Impozitarea progresiva: o abordare echitabila?

Expertul fiscal a discutat si despre posibilele schimbari privind impozitarea progresiva. „Cred ca ar trebui sa existe un plafon al salariului care sa nu fie impozitat. Orice om care munceste, indiferent de calificare, ar trebui sa aiba un venit care sa-i asigure un trai normal. Nu vorbim de un trai luxos, dar de unul decent," a explicat Dutu.

Aceasta a subliniat dificultatea traiului cu salariul minim pe economie: „Nu stiu cum traiesc oamenii cu 500 de euro pe luna. Este ingrozitor sa te gandesti la asta. Cine munceste, trebuie sa aiba un venit care sa-i permita sa traiasca."

Salariul minim si productivitatea muncii

Cresterile repetate ale salariului minim au fost un alt subiect abordat. „Anul acesta, salariul minim a crescut de doua ori, iar la anul vom avea salariul minim european de 4.050 de lei. Totusi, aceste cresteri nu sunt insotite de o crestere a productivitatii. Salariile mai mari trebuie sa vina cu o plusvaloare generata in companie," a explicat Dutu.

Solutia: reducerea taxelor pentru salariile mici

Pentru a stimula economia si a sprijini angajatii cu venituri mici, Veronica Dutu recomanda o taxare redusa pentru salariile mici. „Guvernul si Ministerul de Finante ar trebui sa reduca taxele pentru salariile mici. Aceasta ar insemna o povara fiscala mai mica pentru angajatori si o viata mai buna pentru angajati," a concluzionat expertul fiscal.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.