Cine beneficiaza de amnista fiscala?

Cine beneficiaza de amnista fiscala?
Saturday, 21 September 2024 Legislatie

In cadrul unei interventii recente la RFI Romania, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO la UnionContExpert, a discutat despre amnistia fiscala si alte masuri fiscale aflate in dezbatere publica, care ar putea aduce schimbari semnificative pentru contribuabili si mediul de afaceri din Romania.

Amnistia fiscala: o oportunitate pentru contribuabili

Amnistia fiscala, o masura recenta propusa de autoritati, este menita sa ajute contribuabilii care au datorii la stat sa isi achite obligatiile fiscale fara a mai plati dobanzi si penalitati. Cei care isi achita datoriile pana la 25 noiembrie vor beneficia de aceasta scutire. Dutu a subliniat importanta acestei initiative, mentionand ca „este o sansa pentru multi contribuabili de a-si pune la punct situatiile financiare cu statul si de a scapa de povara dobanzilor si penalitatilor acumulate."

Reducerea TVA pentru produse de igiena personala

Pe langa amnistia fiscala, Veronica Dutu a adus in discutie doua propuneri legislative importante. Una dintre ele se refera la reducerea TVA-ului pentru produsele de igiena personala, de la 19% la 9%. „Romania este printre tarile codase in ceea ce priveste igiena personala, conform unor studii recente. In alte tari europene, TVA-ul pentru astfel de produse este chiar zero, asa ca aceasta masura poate stimula accesul la produse esentiale precum sapunul, hartia igienica sau pasta de dinti," a explicat Dutu. Aceasta initiativa ar putea avea un impact semnificativ asupra sanatatii publice, oferind acces mai usor la produse de baza pentru igiena.

Scutirea de impozit pe profit pentru societatile de investitii imobiliare

O alta masura discutata se refera la scutirea de impozit pe profit pentru societatile de investitii imobiliare, un subiect care a revenit recent pe agenda publica. Dutu a explicat ca aceasta propunere a mai fost pusa in dezbatere la inceputul anului, dar acum pare sa fie foarte aproape de a deveni lege. „Nu toate societatile de investitii imobiliare vor putea beneficia de aceasta scutire. Acestea trebuie sa fie listate la bursa, sa nu fie micro-intreprinderi si sa aiba sediul in Romania. De asemenea, vor fi obligate sa distribuie cel putin 90% din profit sub forma de dividende. Deci sunt obligati sa plateasca impozitul de 8%, stim ca anul asta e 8%, vom vedea la anul viitor care va fi impozitul pe dividende. Deci nu platesti impozit pe profit, dar in schimb sunt obligati sa distribuie 90% din profit si sa plateasca impozitul pe dividende si sanatatea," a detaliat Dutu.

CEO la UnionContExpert, a detaliat criteriile si conditiile pe care contribuabilii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de amnistia fiscala. Aceasta masura, destinata atat societatilor comerciale cat si persoanelor fizice, ofera sansa de a scapa de penalitati si dobanzi de intarziere pentru cei care isi achita datoriile pana la data de 25 noiembrie 2024.

Facilitati pentru societatile comerciale

Conform explicatiilor oferite de Dutu, amnistia fiscala aduce o scutire importanta pentru societatile comerciale. „Societatile comerciale care isi achita debitul principal pana la 25 noiembrie 2024 sunt scutite de plata penalitatilor si a dobanzilor de intarziere," a precizat Dutu. Aceasta masura vine ca un stimulent pentru companiile care doresc sa isi regleze situatia fiscala. Pe langa aceasta scutire, societatile care sunt bune platnice, fara datorii la stat, vor beneficia de o reducere de 3% aplicata la impozitul pe profit si la impozitul pe venit.

„Atentie, acest ajutor de 3% nu se aplica la toate datoriile pe care le poate avea o companie la bugetul de stat, fiind limitat doar la impozitul pe profit si impozitul pe venit," a subliniat expertul fiscal. Cu toate acestea, Veronica Dutu a mentionat ca impactul acestei facilitati financiare ar putea fi destul de modest pentru companii: „Se aduna destul de putini bani din acest 3% pentru o companie."

Statul estimeaza ca va incasa 9 miliarde de lei la buget in urma acestei amnistii fiscale, dintre care 1,1 miliarde de lei reprezinta bonificatia de 3%. „Daca privim optimist aceasta amnistie, se poate incheia cu pana la 8 miliarde de lei colectati," a precizat Dutu.

Amnistia fiscala pentru persoanele fizice

Amnistia se aplica si persoanelor fizice, insa conditiile variaza in functie de nivelul datoriilor. „Daca o persoana fizica are datorii de pana la 5.000 de lei si achita jumatate din aceasta suma pana la 25 noiembrie 2024, va beneficia de stergerea restului datoriei si a tuturor dobanzilor si penalitatilor," a explicat Dutu. Pentru datoriile care depasesc acest plafon de 5.000 de lei, persoana fizica va beneficia de o reducere de 25% din debit, cu conditia sa achite 75% din datorie pana la termenul limita.

masura ar putea incuraja un comportament fiscal necorespunzator si ar aduce un sentiment de nedreptate pentru companiile care isi achita datoriile la timp.

Dutu a exprimat o opinie critica in ceea ce priveste amnistia fiscala: „Da, este o masura disproportionata din punctul meu de vedere. De ce? Gandeste-te ca sunt companii care s-au imprumutat la banci pentru a sustine bugetul statului si a-si plati datoriile la timp. Acele imprumuturi, acei bani, care se numesc oricand capital, au dobanzi destul de mari. Pot sa ajunga probabil si pana la 10%, depinde pentru ce au fost imprumutati."

Aceasta initiativa, desi aparent benefica pentru contribuabilii cu datorii, poate crea un sentiment de nedreptate pentru firmele care si-au onorat obligatiile fiscale fara intarzieri: „Companiile au facut un efort sustinut ca sa-si plateasca darile la timp, sa aiba certificate fiscale, pentru ca stim foarte bine ca daca nu-ti platesti datoriile la timp, nu obtii acele certificate fiscale si nu ai posibilitatea sa participi la licitatii sau sa iei credite de la banca," a subliniat Dutu.

Ea a continuat spunand ca masura de amnistie fiscala poate transmite un mesaj gresit catre companiile care respecta termenele fiscale: „Cei care platesc intr-adevar la timp toate datoriile au un iz asa de nedreptate in momentul acesta, pentru ca multe companii au depus eforturi financiare foarte mari ca sa fie la zi cu datorile si mi se pare un aspect de normalitate, adica nu trebuie sa fie ceva wow sa-ti platesti datoriile in relatia cu bugetul statului."

Veronica Dutu a subliniat ca dezvoltarea economica a tarii depinde in mare masura de respectarea obligatiilor fiscale de catre antreprenori: „O tara functioneaza cu banii nostri, banii antreprenorilor. Doar asa se dezvolta tara. Bine, si cu banii imprumutati de la institutiile internationale de credit, dar noi trebuie sa ne bazam pe banii pe care ii producem noi ca antreprenori in Romania."

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.