Romania continua sa se confrunte cu una dintre cele mai mari probleme economice: evaziunea fiscala. Conform datelor oficiale, statul pierde aproximativ 507 euro pe secunda, iar acest fapt pune o presiune imensa asupra bugetului. In contextul acestor pierderi si al noilor taxe introduse, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a discutat la B1TV despre impactul masurilor fiscale recente si despre importanta unui mediu de afaceri corect.
Modificari fiscale care afecteaza mediul economic
„Din pacate, la noi in Romania, incepand cu 1 ianuarie, s-au modificat taxele si, din pacate, in sus. Stiti ca a crescut impozitul pe dividende la 10%, s-au redus facilitatile pentru salariatii din industria IT, agricultura si constructii", a explicat Veronica Dutu. Aceasta crestere fiscala vine intr-un moment in care economia romaneasca este deja afectata de instabilitatea politica si de o rata mare a inflatiei.
Totusi, expertul fiscal subliniaza ca aceasta situatie nu ar trebui sa conduca la justificari pentru evaziunea fiscala. „Au fost afirmatii precum ca aceste ridicari de taxe ar duce cumva spre o evaziune fiscala mai mare. Din punctul meu de vedere, mi-as dori sa nu mai aud astfel de afirmatii in Romania, ca daca cresc taxele, antreprenorii din Romania se indreapta spre evaziune fiscala, spre zona gri."
Construirea unui mediu de afaceri sustenabil
Veronica Dutu a accentuat importanta unui mediu de afaceri bazat pe corectitudine si sustenabilitate. „Noi, antreprenorii, ar trebui sa ne focusam pe o crestere sanatoasa si sustenabila a unui business. Trebuie sa ne facem planul de business, intr-adevar acest plan de business tine foarte mult de taxele din Romania, dar trebuie sa ne dezvoltam si sa construim de la inceput un business corect, un business care sa ne permita sa ne platim taxele corect la bugetul statului si sa le declaram corect."
Ea a adaugat ca perpetuarea mentalitatii de a ocoli taxele va mentine Romania intr-o zona economica de nivel mediu, fara perspective de crestere reala. „Daca vom vorbi in fiecare an sau de fiecare data cand se maresc taxele despre zona gri a economiei romanesti si, mai rau, de zona neagra, Romania nu va ajunge nici peste 100 de ani la o economie care, intr-adevar, sa aduca plus valoare in buzunarul cetateanului roman."
Dutu a evidentiat dificultatile generate de lipsa educatiei fiscale si de mentalitatea antreprenoriala orientata spre zone gri sau chiar negre ale economiei. In opinia sa, fara o schimbare de paradigma, tara noastra risca sa ramana blocata intr-o zona economica medie, departe de standardele tarilor dezvoltate.
Lipsa varfurilor in industrie si efectele asupra salariilor
„Vom ramane tot economie la nivel mediu, nu vom avea varfuri in industrie, nu vom produce produse si prestari de servicii cu o valoare adaugata mare. Adica la noi in Romania nu vom avea salarii la nivelul tarilor dezvoltate. Acest fapt tine, in primul rand, de educatie", a explicat Veronica Dutu.
Expertul fiscal subliniaza ca antreprenorii romani trebuie sa isi schimbe abordarea si sa refuze sa mai gandeasca in termeni de evaziune fiscala, concentrandu-se in schimb pe construirea unor afaceri corecte si sustenabile. „Noi antreprenorii, si nu vreau sa generalizez, trebuie sa ne educam sa refuzam sa mai gandim ca putem sa apelam sa facem evaziune in loc sa ne facem un business corect si sustenabil."
Responsabilitatea salariatilor in combaterea economiei gri
Veronica Dutu considera ca si salariatii au un rol esential in reducerea economiei gri. „Salariatii nu trebuie sa mai accepte, in momentul in care se duc sa se angajeze, sa fie platiti altfel. Pentru ca daca ne uitam in codul fiscal exista multe metode de a-ti plati salariatii prin acele avantaje extrasalariale care pot fi impozabile cu zero, adica sunt avantaje extrasalariale cu taxe zero sau cu taxe de pana la 20%."
Necunoasterea avantajelor extrasalariale: o problema majora
In ciuda existentei unor facilitati fiscale avantajoase, acestea nu sunt suficient cunoscute sau utilizate de antreprenorii romani. „Ca acele avantaje extrasalariale sa fie aplicate, ele trebuie sa fie cunoscute de antreprenorii care angajeaza. Din experienta mea si din discutiile cu antreprenorii, aceste avantaje extrasalariale nu sunt cunoscute la nivelul antreprenoriatului din Romania sau, chiar daca sunt cunoscute, sunt aplicate doar in cazuri limitate, precum tichetele de masa sau voucherele de vacanta", a explicat Dutu.
Aceasta a subliniat ca o mare parte din neintelegerea avantajelor extrasalariale vine din perceptia gresita a salariatilor. „Pentru voucherele de vacanta, ei considera ca nu este un venit pe care il iau, ci un drept pe care trebuie sa-l dea compania. Nu, se face de fapt un buget pentru un salariat, iar in acel buget salarial intra salariul plus celelalte avantaje extrasalariale."
Cum poate statul sa aduca mai multi bani la buget fara a creste taxele:
CEO la UnionContExpert a detaliat masurile pe care le considera esentiale pentru reducerea evaziunii fiscale si pentru sprijinirea unei economii sanatoase, fara a afecta negativ sectoarele care contribuie la dezvoltarea tarii.
Controlul companiilor: cheia pentru combaterea evaziunii fiscale
„Din punctul meu de vedere, statul trebuie sa aiba un control mai riguros asupra companiilor care fac evaziune. Daca te duci si faci o analiza a bilantului contabil pe companii, iti dai seama daca acea companie face sau nu evaziune", a explicat Veronica Dutu.
Aceasta a subliniat ca, desi digitalizarea ANAF a adus progrese in combaterea evaziunii, exista inca mult loc de imbunatatire. „Au fost implementate digitalizari importante precum eTVA, eFactura, eTransport, eSigiliu. Toate aceste eforturi ale Ministerului de Finante au dus la reducerea evaziunii fiscale. Acum sa vedem si cu cat, pentru ca nu avem inca datele finale ale anului 2024", a precizat expertul fiscal.
Concurenta neloiala si importurile din state extracomunitare
Un alt punct sensibil al economiei romanesti este reprezentat de importurile din afara Uniunii Europene, pentru care nu se platesc toate taxele si accizele datorate. Veronica Dutu a atras atentia asupra resurselor disponibile care nu sunt utilizate la potential maxim.
„Exista acele importuri din state extracomunitare. Noi avem scanere, sunt, nu stiu, 24 de scanere in Romania care au fost cumparate si care inca nu sunt folosite 100%. Adica exista metode in asa fel incat sa nu mai intre in Romania marfa care sa nu fie declarata la vama si pentru care sa nu se plateasca TVA si accize", a explicat Dutu.
Necesitatea unor metode suplimentare de verificare
In opinia Veronicai Dutu, statul trebuie sa dezvolte si alte instrumente care sa ajute la identificarea companiilor ce activeaza in zona gri sau neagra a economiei. „Ar trebui sa existe si alte metode, in asa fel incat companiile care sunt in aceasta zona sa fie descoperite si sa fie trase la raspundere. De ce? Pentru ca e vorba de concurenta neloiala, iar economia noastra este destul de fragila", a subliniat expertul fiscal.
O viziune pentru o economie sanatoasa
Pentru a asigura o crestere economica sustenabila, Veronica Dutu considera ca este esential ca statul sa isi concentreze eforturile pe reducerea evaziunii fiscale, utilizarea resurselor existente si sprijinirea companiilor care contribuie corect la bugetul de stat.
Insa declaratiile recente ale ministrului de Finante, Tanczos Barna, referitoare la o posibila crestere a TVA-ului in 2025 au starnit ingrijorare atat in randul antreprenorilor, cat si al contribuabililor.
„Romania, aproape de faliment fara masuri fiscale urgente"
„Da, este adevarat. Daca nu exista aceasta ordonanta trenulet, conform unor analize, deficitul bugetar in anul 2025 s-ar fi dus undeva la 10-11%. Deci Romania ar fi ajuns in faliment", a declarat Veronica Dutu.
Aceasta a explicat ca ordonanta trenulet a fost necesara pentru a reduce cheltuielile bugetare si pentru a aduce mai multe venituri la bugetul statului. Totusi, ea atrage atentia ca povara financiara continua sa cada in mare parte pe umerii antreprenorilor si companiilor.
„Masuri insuficiente impotriva evaziunii fiscale"
Desi ordonanta trenulet urmareste reducerea deficitului bugetar, expertul fiscal subliniaza lipsa unor actiuni concrete pentru combaterea evaziunii fiscale. „Nu am vazut multe masuri in zona evaziunii fiscale, dar masuri concrete, nu vorbe. Dom'le, exact cum s-a ridicat impozitul pe dividende la 10%, sa vedem masuri concrete pentru companiile care fac evaziune fiscala", a spus Veronica Dutu.
Ea a punctat importanta extinderii controalelor si a implementarii unor strategii eficiente pentru reducerea pietei negre si a economiei subterane. „Masuri mai ales in zona pietei negre pana la urma. Si exact, in zona nedeclararii. Pentru ca toate aceste digitalizari ale ANAF-ului sunt pentru companiile care declara", a explicat ea.
Taxarea muncii in Romania: Salariile mici si impozitele mari creeaza presiuni asupra angajatilor
Romania ramane una dintre tarile din Uniunea Europeana unde muncitorii sunt cel mai dur impozitati, conform statisticilor recente. Desi Guvernul promitea reducerea taxarii muncii, aceste angajamente par sa se estompeze in fata constrangerilor bugetare pentru 2025. Expertul fiscal a subliniat necesitatea unor masuri urgente pentru a sprijini lucratorii romani.
„Reducerea taxarii muncii, o promisiune inca neimplinita"
„Da, era intr-adevar in decembrie se discuta despre reducerea taxarii muncii cu un procent de pana la 5%. Eu astept in continuare sa fie aceasta reducere", a declarat Veronica Dutu.
Aceasta a explicat ca taxarea excesiva afecteaza in mod direct traiul de zi cu zi al angajatilor, multi dintre ei confruntandu-se cu dificultati financiare chiar si dupa o luna intreaga de munca. „La noi in Romania sunt cele mai mici salarii din Uniunea Europeana si este cea mai mare taxare. Propun sa fie o limita minima pentru care nu platesti macar CAS-ul sau nu platesti sanatatea", a afirmat expertul fiscal.
Presiunea asupra angajatilor: „Nu este acceptabil, nu este uman"
Veronica Dutu a evidentiat impactul negativ al taxarii excesive asupra calitatii vietii salariatilor din Romania. „In asa fel incat salariatul roman, cand pleaca acasa la sfarsitul lunii, sa aiba bani, macar sa aiba un trai cat de cat decent. Deci nu este acceptabil ca dupa o luna de munca sa te duci acasa cu bani care sa-ti ajunga o saptamana, doua. Nu este acceptabil, nu este uman din punctul asta de vedere", a subliniat ea.
Contradictiile din discursul autoritatilor
Desi ministrul de Finante, Tanczos Barna, a afirmat ca 2025 lasa guvernului un spatiu restrans pentru reducerea impozitelor pe munca, Veronica Dutu considera ca prioritizarea acestei masuri ar trebui sa fie esentiala. Taxele mari si salariile mici mentin Romania intr-un cerc vicios al inegalitatilor economice si al exodului de forta de munca catre alte tari din Uniunea Europeana.
Solutii propuse: reducerea poverii fiscale si crearea unui sistem mai echitabil
Pentru a atenua povara fiscala asupra salariatilor, Veronica Dutu propune introducerea unei limite minime de venit care sa fie scutita de contributiile sociale. „Aceasta masura ar permite salariatilor sa pastreze mai multi bani din salariu, oferindu-le o sansa reala la un trai decent", a explicat ea.
De asemenea, expertul fiscal a subliniat importanta unei strategii integrate care sa includa digitalizarea sistemului fiscal si combaterea evaziunii fiscale, astfel incat reducerea taxelor sa devina o masura sustenabila.
CEO la UnionContExpert a discutat si despre necesitatea unor masuri urgente pentru a usura povara fiscala asupra salariatilor.
„5% este un inceput, dar nu suficient"
„5% este o suma foarte mica, dar este un plus", a declarat Veronica Dutu, referindu-se la propunerea unei posibile reduceri a taxarii muncii. Totusi, ea considera ca aceasta masura trebuie completata de o strategie mai ampla, care sa includa scutirea unei sume mai mari din venitul salariatilor de la impozitare.
Cresterea plafonului neimpozabil: o solutie viabila
In prezent, salariatii cu venituri minime beneficiaza de un plafon neimpozabil de 300 de lei. Expertul fiscal considera ca acest plafon ar trebui majorat substantial. „Asa cum am spus adineauri, trebuie sa existe o suma neimpozabila. Exact cum sunt cei 300 de lei la salariu minim. Stiti ca la salariul minim de 4050 de lei cat este de la 1 ianuarie, exista acea suma de 300 de lei neimpozabila. Sa mareasca acel plafon, sa-l faca, nu stiu, in loc de 300 de lei, sa faca 1000 de lei", a propus Dutu.
Impactul economic al unei astfel de masuri
Criticii unei astfel de masuri ar putea argumenta ca scutirea de taxe a unei sume mai mari ar reduce veniturile bugetare, dar Veronica Dutu vede situatia dintr-o perspectiva diferita. „Cand ne intrebam, intr-adevar, ramane o gaura la bugetul statului prin bani necolectati. Ca daca acea 1000 de lei este scutita de taxe, intr-adevar, se colecteaza mai putini bani la bugetul statului. Dar, in acelasi timp, sunt mai multi bani in economie", a explicat ea.
Aceasta suma suplimentara ar stimula consumul, ducand la o crestere a activitatii economice. „Salariatul incaseaza cei 1000 de lei fara taxe, dar in acelasi timp se duce si acea 1000 de lei se regaseste in economie. Fara diverse lucruri cu banii respectivi", a adaugat expertul fiscal.
Reducerea taxarii muncii si cresterea plafonului neimpozabil ar putea oferi salariatilor romani un respiro financiar necesar, in timp ce stimularea consumului ar contribui la o economie mai robusta. Ramane de vazut daca autoritatile vor include aceste masuri in strategiile lor fiscale pentru 2025.