Guvernul vrea banii de la romanii care isi inchiriaza apartamentele turistilor

Guvernul vrea banii de la romanii care isi inchiriaza apartamentele turistilor
Tuesday, 6 August 2024 Legislatie

Ministerul Economiei isi indreapta atentia asupra veniturilor obtinute de romani din inchirierea locuintelor prin platforme precum Airbnb sau de la cei care ofera cazare turistilor fara autorizatie. Ministerul lucreaza la propuneri legislative pentru a combate fenomenul inchirierii neclasificate pe platformele online, astfel incat cei care posteaza astfel de anunturi sa fie obligati sa obtina o licenta inainte de a putea continua activitatea.

Recent, in cadrul unei interventii la B1 TV, Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a discutat despre noile reglementari propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului ce vizeaza, in special, modul in care proprietatile sunt inchiriate prin platforme online.

Ministerul Economiei, in colaborare cu Consiliul Consultativ al Turismului, a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta care ar putea transforma sectorul inchirierilor pe termen scurt. "Ministerul Economiei a avut o dezbatere cu Consiliul Consultativ al Turismului si exista acum in dezbatere publica un proiect de ordonanta care reglementeaza aceste inchirieri in sistem Airbnb si alte platforme online," explica Dutu.

Problemele actuale si motivatia schimbarilor

Potrivit lui Dutu, un procent semnificativ din piata inchirierilor, aproximativ 9%, operaza prin platforme online care, pana acum, nu erau eficient reglementate de autoritatile fiscale. "In acest moment, cam 9% din piata inchirierilor la nivel national se duce pe aceste platforme online de inchiriere care nu sunt, din pacate, gestionate foarte bine de Ministerul Finantelor si Ministerul Turismului," spune Dutu.

Mai mult, exista o problema de conformitate fiscala, deoarece multi dintre cei care inchiriaza nu declara veniturile: "Persoanele care detin locatii care nu sunt hoteluri sau nu sunt inregistrate la ANAF incaseaza bani fara sa ii declare."

Efectele potentiale ale noilor reglementari

Noua legislatie propune ca toate proprietatile care sunt inchiriate in regim hotelier sa fie obligate sa detina un certificat de conformitate. Aceasta ar putea duce la o mai mare transparenta si la o competitie echitabila intre proprietarii individuali si hoteluri. "Este absolut normal ca toate persoanele care incaseaza bani sa plateasca la bugetul de stat taxe," afirma Dutu, subliniind nevoia de a asigura o concurenta corecta in sector.

Dutu mentioneaza ca exista aproximativ 20.000 de locuinte in Romania care sunt inchiriate prin sistemul Airbnb, indicand amploarea impactului potential al acestor reglementari.

In contextul unui dialog despre veniturile estimate de stat din noile reglementari, Veronica Dutu a explicat: "In acest moment nu este facut public un astfel de studiu, cu siguranta Ministerul de Finante are si astfel de studii, nu ma indoiesc." Aceasta afirmatie subliniaza o incertitudine comuna in randul antreprenorilor si proprietarilor de afaceri legate de turism.

Discutia a detaliat necesitatea obtinerii unui certificat de clasificare pentru inchirierea proprietatilor pe platforme online precum Airbnb, o cerinta care se aplica deja pentru pensiuni si hoteluri, dar care va fi extinsa si la alte tipuri de proprietati. "Este, in primul rand, necesar ca aceste persoane fizice sa obtina un certificat de clasificare atunci cand vor sa-si inchirieze apartamentul, pensiunea sau alte proprietati," a mentionat Dutu.

Mai mult, din 1 martie 2024, vor intra in vigoare directive europene care reglementeaza aceste tipuri de inchirieri. O masura aditionala, care implica chiar si gospodariile rurale care servesc bucate traditionale, este necesitatea obtinerii unui certificat pentru o capacitate maxima de 15 locuri. "Inclusiv acele persoane care desfasoara activitate de alimentatie trebuie sa obtina acest certificat de clasificare," a explicat expertul fiscal.

Aceste schimbari indica o tendinta a guvernului de a formaliza si controla mai strict segmentul de turism, intr-o incercare de a creste transparenta si veniturile din taxe. Restrictiile privind promovarea online a serviciilor turistice fara certificare sugereaza o miscare strategica pentru asigurarea conformitatii fiscale si cresterea standardelor de calitate in turismul romanesc.

Modificarile legislative propuse sunt menite sa aduca sectorul inchirierilor temporare mai aproape de standardele europene.

"In acest moment, daca ai un apartament, poti sa-l promovezi pe o retea online de inchirieri fara sa fii obligat sa obtii aceasta licenta," explica Dutu. "In Germania, de exemplu, nu ai voie sa inchiriezi un apartament in acest sistem Airbnb daca nu detii o licenta de turism. Asa si la noi vor sa impuna prima data obtinerea licentei ca ulterior sa ai posibilitatea sa te promovezi."

Regulile noi vor implica nu doar obtinerea unei licente de turism, dar si acordul vecinilor pentru a putea inchiria proprietati in cladiri de apartamente. "Acum sa vedem si ce amenzi sunt. Aceste reglementari care se impun, daca nu sunt sustinute si de amenzi, nu-si au sensul," subliniaza Dutu, indicand ca fara un sistem de penalizari eficient, noile reguli ar putea sa nu fie respectate.

De asemenea, o alta noutate este necesitatea acordului vecinilor in cazul inchirierilor pe platformele online. "Daca ai un apartament la bloc, trebuie sa-ti dai acordul vecinilor ca sa poti sa inchiriezi in acest sistem," adauga Dutu. Aceasta cerinta este menita sa diminueze potentialele disconforturi create de fluxul constant de turisti in spatiile rezidentiale.

Aceste schimbari reflecta un efort de a formaliza si de a reglementa mai strict piata inchirierilor temporare in Romania, aliniind-o la standardele practicate in alte tari ale Uniunii Europene, asigurand in acelasi timp o sursa suplimentara de venituri fiscale pentru stat.

Mai multa transparenta si siguranta atat pentru proprietari, cat si pentru calatori.

"Voiam sa mai aduc aminte despre regulile europene de inchiriere. De la 1 martie 2024, doar pe scurt, este o procedura simpla de inregistrare," a mentionat Dutu. "Adica toti proprietarii de locuinte sunt obligati sa se inregistreze pe o platforma la ANAF."

Aceasta inregistrare va avea beneficii multiple. "Apoi serviciile de inchiriere sunt mai sigure pentru calatori. De ce? Pentru ca platformele online vor trebui sa asigure ca informatiile furnizate de proprietarii de locuinte sunt reale," a continuat Dutu. Acest lucru va ajuta la cresterea increderii intre proprietari si oaspeti, facilitand un mediu de inchiriere mai responsabil si securizat.

Dutu a subliniat si importanta schimbului de date la nivel european: "Schimbul de date la nivel de statele europene si in acest sens se previne eliminarea apartamentelor care au detinut un numar de inregistrare care nu a fost valid. Vom vedea si ce amenzi dau pentru cine nu pune in aplicare. "

Prin aceste masuri, Uniunea Europeana isi propune sa standardizeze practicile de inchiriere temporara si sa combata problemele legate de inchirierile neautorizate, asigurand in acelasi timp ca toate proprietatile listate respecta reglementarile in vigoare. Aceasta va contribui la un mediu mai transparent si mai sigur pentru turismul european.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.