Impactul evaluarii scazute oferite de Agentia de Evaluare Financiara Fitch Ratings asupra economiei romanesti

Impactul evaluarii scazute oferite de Agentia de Evaluare Financiara Fitch Ratings asupra economiei romanesti
Friday, 20 September 2024 Diverse

Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a discutat recent la TVR+ despre raportul emis de Agentia de Evaluare Financiara Fitch Ratings, care a clasificat Romania cu cel mai scazut calificativ din categoria Investment Grade. Aceasta evaluare are implicatii semnificative pentru viitorul investitiilor straine in tara si pentru economia romaneasca in ansamblu.

Ce inseamna Investment Grade si de ce conteaza?

Conform Veronicai Dutu, Investment Grade reprezinta un calificativ acordat tarilor pentru a atrage investitii externe: "Acest Investment Grade inseamna recomandat pentru investitii. Tara noastra, daca va avea un scoring scazut, inseamna ca nu va fi atractiva pentru investitii straine,". Un calificativ scazut reduce increderea investitorilor si creste costurile imprumuturilor pe pietele internationale.

Ce impact are un astfel de calificativ asupra economiei? Dutu subliniaza ca investitiile externe sunt vitale pentru dezvoltarea Romaniei: "Stim foarte bine ca tarile s-au dezvoltat in cea mai mare masura cu bani din exterior. Investitorii puternici au venit si au investit bani in tarile respective." Romania nu face exceptie. "Tara noastra s-a dezvoltat foarte mult cu bani europeni si de la investitorii straini."

Deficitul bugetar si ordonanta privind amnistia fiscala

Veronica Dutu a discutat si despre impactul deficitului bugetar in acest context. "Guvernul a facut eforturi foarte mari pentru reducerea deficitului bugetar, odata cu ordonanta privind amnistia fiscala." Ordonanta a inclus masuri menite sa limiteze cheltuielile bugetare, inclusiv restrictii privind cheltuielile pentru bunuri si servicii si pentru investitii. „Se putea intr-adevar prevedea o marire cu 15% doar cu acordul Guvernului."

Cu toate acestea, situatia ramane delicata, iar Guvernul trebuie sa gaseasca inca 10,5 miliarde de lei pentru a acoperi veniturile pana la finalul anului. "Bani de unde poate sa mai vina? Poate sa mai vina de la imprumuturi externe, dar stim foarte bine ca daca Romania va avea un rating scazut, vom plati mai mult pe dobanzi," puncteaza Dutu.

Imprumuturile externe si costurile ridicate

Romania s-a imprumutat deja la dobanzi ridicate, unele atingand chiar 6,9% la inceputul anului. „Daca vom avea un rating scazut, vom plati mai mult pe dobanzi," adauga Dutu, sugerand ca acest aspect va afecta semnificativ economia pe termen lung.

Guvernul trebuie sa reduca cheltuielile

Veronica Dutu avertizeaza ca reducerea cheltuielilor bugetare este cruciala pentru stabilizarea situatiei economice. "Cred ca guvernul ar trebui sa tina cont de reducerea cheltuielor bugetare, pentru ca anul acesta doar cheltuielile cu salariile au crescut cel putin cu 20% la nivel bugetar." Aceasta crestere se datoreaza atat nevoii de fonduri in contextul unui an electoral, cat si altor cheltuieli guvernamentale crescute.

Prin urmare, daca Romania doreste sa-si mentina stabilitatea economica si sa atraga investitii externe, reducerea deficitului bugetar si gestionarea eficienta a resurselor financiare sunt esentiale.

Dutu a subliniat ca evaziunea fiscala este un factor care trage economia tarii inapoi. "Da, evaziunea fiscala, toti finantistii din Romania si din afara Romaniei afirma ca evaziunea fiscala in Romania este un factor care trage tara inapoi," a declarat aceasta. Evaziunea fiscala nu doar ca submineaza colectarea corecta a veniturilor, dar si afecteaza in mod direct capacitatea Romaniei de a finanta servicii esentiale, cum ar fi educatia, sanatatea si pensiile.

O povara suplimentara pentru bugetul de stat

In plus, recalcularea pensiilor, inceputa de luna aceasta, adauga o presiune suplimentara pe bugetul deja afectat al statului. In acest context, reducerea evaziunii fiscale ar putea fi una dintre solutiile care ar putea aduce fonduri importante la buget, care sa fie utilizate pentru a acoperi cheltuielile sociale in crestere.

„Pentru ca acei bani, in loc sa ajunga la bugetul statului si cu ajutorul carora Romania sa se dezvolte, ajung in niste buzunare unde nu trebuie sa ajunga," a punctat Dutu, facand referire la pierderile enorme cauzate de evaziunea fiscala.

Nevoia unei strategii antievaziune

Dutu a insistat ca lupta impotriva evaziunii fiscale ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania. Aceasta a explicat ca reducerea evaziunii ar putea contribui la consolidarea bugetului de stat si la evitarea cresterilor de taxe, pe care atat mediul de afaceri, cat si cetatenii de rand le resimt din ce in ce mai puternic.

"Este o problema de care Romania trebuie sa se ocupe serios, pentru ca banii care ar trebui sa mearga la dezvoltarea infrastructurii si a altor domenii critice ajung in buzunare private," a avertizat expertul fiscal.

Consecintele pe termen lung a ratingului scazut acordat Romaniei se vor reflecta in reducerea investitiilor straine si a veniturilor la bugetul de stat.

„Da, este perfect adevarat, pentru ca investitorii care intr-adevar conteaza in Romania au venit si au investit sume imense, au dezvoltat aici fabrici de productie," a declarat Dutu. Acest rating scazut descurajeaza insa noi investitii, afectand in special sectoarele de productie si industrializare, unde Romania deja are probleme semnificative.

O balanta comerciala deficitara si un deficit bugetar alarmant

Dutu a subliniat ca, desi Romania sta bine la capitolul servicii, productia industriala lasa de dorit. „Romania sta foarte bine la nivelul prestarilor de servicii, dar la nivelul productiei, stam foarte, foarte prost," a afirmat aceasta. Lipsa investitiilor straine va afecta si mai mult sectorul productiv, contribuind la un dezechilibru in balanta comerciala a tarii.

„Stim foarte bine ca balanta comerciala este pe un mare minus anul acesta," a avertizat Dutu, sugerand ca situatia nu este una care sa se imbunatateasca fara masuri economice drastice.

Deficitul bugetar: O prognoza pesimista

Pe langa problemele economice interne, Romania se confrunta cu un deficit bugetar in crestere. Veronica Dutu a mentionat ca estimarile oficiale plaseaza acest deficit la 7% pana la sfarsitul anului, insa exista voci care considera ca acesta ar putea fi chiar mai mare. „Pe langa deficitul bugetar care se estimeaza ca la sfarsitul anului sa fie undeva la 7%, unii pesimisti afirma ca va depasi in mod real cel 7%," a subliniat expertul fiscal.

Ratingul scazut si implicatiile asupra increderii investitorilor

Ratingul scazut acordat de Fitch nu afecteaza doar perceptia internationala asupra stabilitatii economice a Romaniei, ci si increderea investitorilor straini. Un rating mai mic inseamna o credibilitate redusa pe pietele financiare internationale, iar acest lucru se traduce prin dobanzi mai mari la imprumuturi si un acces mai dificil la finantari externe.

Veronica Dutu a explicat ca aceasta situatie nu doar ca reduce sansele ca investitorii sa vina in Romania, dar ii va face si pe cei existenti sa fie mai reticenti in a-si extinde operatiunile. Ceea ce va avea un impact direct asupra bugetului de stat, deoarece investitiile straine contribuie semnificativ la veniturile fiscale.

Desi investitiile in infrastructura par sa sustina o parte a economiei, deficitul bugetar estimat la 7% reprezinta o mare problema, care trage in jos dezvoltarea economica sustenabila.

Investitiile, o raza de speranta pentru Romania

Veronica Dutu considera ca Romania merge bine doar din perspectiva investitiilor. Acestea sustin dezvoltarea tarii, insa singure nu pot asigura o crestere economica sanatoasa pe termen lung. „Daca privim din punct de vedere al investitiilor, Romania merge bine. Doar din acest punct de vedere," a afirmat Dutu. Investitiile majore in infrastructura contribuie la modernizarea tarii, dar nu sunt suficiente pentru a sustine o economie robusta si diversificata.

O economie bazata pe consum

In ciuda acestor investitii, economia Romaniei ramane fragila din cauza dependentei de consum. „Romania din punct de vedere economic nu merge intr-o directie corecta," avertizeaza expertul fiscal. Principalul motiv pentru aceasta evaluare pesimista este faptul ca dezvoltarea tarii este bazata in principal pe consum, iar acest model economic nu este sustenabil pe termen lung.

„Dezvoltarea economica de undeva 0,1%, o dezvoltare economica foarte mica," subliniaza Dutu, indicand ca aceasta crestere nu este suficienta pentru a acoperi nevoile economiei nationale si pentru a reduce deficitul bugetar.

Lipsa industriei, o problema majora

Un alt aspect criticat de Veronica Dutu este lipsa unei industrii puternice in Romania. „Ar trebui sa incurajam dezvoltarea industriei," sustine Dutu, explicand ca, din cauza acestei lipse, tara noastra depinde in mare masura de importuri. „La noi fabrici de productie nu prea sunt. Noi importam, mare parte din necesarul de bunuri al Romaniei se importa din UE si din afara UE," a declarat ea. Aceasta situatie contribuie la agravarea deficitului comercial si la cresterea deficitului bugetar, afectand stabilitatea economica a Romaniei.

Scenariul optimist: Deficit bugetar de 7%

Veronica Dutu a abordat si problema deficitului bugetar, considerand ca, desi scenariul optimist prevede un deficit de 7%, acesta nu poate fi considerat unul fericit. „Desi nu cred ca e unul fericit," a punctat Dutu. Un astfel de nivel al deficitului pune presiune pe bugetul de stat si limiteaza capacitatea guvernului de a investi in proiecte importante pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei.

Exportul materiei prime si importul produselor finite submineaza cresterea economica a tarii, deoarece valoarea adaugata nu ramane in Romania, ci se transfera in tarile unde se proceseaza materia prima.

Plus valoarea pleaca din Romania

„In loc ca, practic, plus valoarea sa ramana in Romania, noi exportam materia prima si importam produsul finit, unde plus valoarea de fapt ramane in tara unde s-a produs bunul respectiv," a explicat Veronica Dutu. Aceasta practica afecteaza profund balanta comerciala a Romaniei, deoarece in loc sa beneficiem de valoarea creata prin procesarea si vanzarea produselor finite, lasam alte tari sa culeaga roadele muncii noastre.

Exportul materiilor prime si importul bunurilor finite nu doar ca submineaza industria locala, dar contribuie si la cresterea deficitului bugetar, un alt punct sensibil pentru economia tarii.

Negocieri pentru reducerea deficitului bugetar

Veronica Dutu a adus in discutie si eforturile guvernului de a reduce deficitul bugetar, mentionand strategia prim-ministrului de a negocia cu Comisia Europeana pentru a diminua deficitul la 3% pe o perioada de sapte ani. Cu toate acestea, ea si-a exprimat scepticismul cu privire la continuitatea acestei strategii in contextul schimbarilor politice.

„Un aspect foarte important privind reducerea deficitului bugetar este faptul ca domnul prim-ministru va negocia cu Comisia Europeana timp de sapte ani de zile reducerea deficitului bugetar undeva la 3%, dar tinand cont ca anul acesta vor fi alegeri, la anul viitor va fi un nou guvern, alte partide care vor conduce Romania, nu stiu daca aceasta strategie va fi impartasita si de viitorii guvernanti ai Romaniei," a subliniat Dutu.

Primul pas pentru a micsora deficitul bugetar, potrivit Veronicai Dutu, este sa privim cu atentie la cheltuielile guvernamentale si sa implementam masuri de austeritate acolo unde este posibil. „In primul rand trebuie sa privim la cheltuielile bugetare care trebuie sa fie reduse sau inghetate, cum sunt si recomandarile din partea organismelor internationale," a explicat Dutu. Aceasta sugereaza ca masurile propuse de organismele financiare internationale, cum ar fi Fondul Monetar International sau Banca Mondiala, ar trebui respectate si integrate in politicile economice nationale.

Cresterea colectarii veniturilor si combaterea evaziunii fiscale

O alta componenta esentiala pentru reducerea deficitului este imbunatatirea colectarii veniturilor si combaterea evaziunii fiscale. Dutu subliniaza necesitatea unei mai bune monitorizari a veniturilor si implementarea unor planuri concrete pentru reducerea evaziunii fiscale. „Este vorba de colectarea veniturilor la bugetul statului si sa controlam evaziunea fiscala si sa facem in asa fel incat aceasta evaziune fiscala sa scada in fiecare an. Sa fie un plan privind reducerea acestei evaziuni fiscale," a declarat ea.

Eforturi in digitalizarea ANAF

Un progres important in combaterea evaziunii fiscale il reprezinta digitalizarea proceselor administrative, prin implementarea sistemelor precum e-factura, e-TVA si e-transport. „Intr-adevar, anul acesta s-au facut eforturi foarte mari privind e-factura, e-TVA, e-transport. Deci toate aceste instrumente privind digitalizarea ANAF sunt foarte bine venite in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale," a adaugat Dutu. Aceste masuri ajuta la monitorizarea mai eficienta a tranzactiilor comerciale si la asigurarea ca veniturile fiscale sunt colectate corect si la timp.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.