Impactul somajului asupra pietii de capital

Impactul somajului asupra pietii de capital
Friday, 9 August 2024 Diverse

Intr-o interventie la TVR+, Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a discutat despre efectele cresterii somajului si scaderea fortei de munca pe pietele de capital. Contextul actual, marcat de fluctuatii economice globale, aduce in prim-plan preocupari serioase legate de productivitatea companiilor si stabilitatea economica.

Scaderea fortei de munca si efectele sale pe termen lung

Veronica Dutu subliniaza consecintele grave ale cresterii somajului: "Din pacate, daca se continua cu scaderea fortei de munca, adica cu cresterea somajului, companiile vor fi din ce in ce mai neproductive." Aceasta tendinta este nu doar un semnal de alarma pentru economiile nationale, dar si un indicator al posibilelor turbulente pe pietele de capital.

"Niciodata o crestere a somajului nu a fost binevenita intr-o tara. Este un semn de instabilitate economica," afirma Dutu. Comparand situatia cu SUA, unde somajul recent a fost de 4,3%, peste asteptarile de 4,1%, este clar ca nici cele mai puternice economii nu sunt imune la aceste schimbari.

Legaturi cu pietele globale de capital

Impactul scaderii fortei de munca nu se limiteaza doar la economiile nationale. Dutu atrage atentia asupra efectelor in lant la nivel global, folosind exemplul recent al pietei de capital din Japonia: "Si daca ne uitam la Japonia, cu acea scadere a indicilor lor de referinta de 12%, o scadere foarte mare, este cea mai mare scadere bursiera din Japonia, nu este deloc ok."

Implicatiile istoricului economic

Expertul fiscal trage un semnal de alarma, rememorand criza economica globala din 2007-2008: "Din punct de vedere este un semnal de alarma daca ne aducem aminte de criza economica care a fost in 2007-2008, cand tot la fel pe Wall Street au fost acele cutremure la nivel bancar si in cateva saptamani s-a cutremurat tot globul din cauza acelor caderii fabuloase ale bancilor de pe Wall Street."

CEO UnionCont a oferit o perspectiva optimista asupra corelatiei dintre nivelul somajului si sanatatea economica generala a Romaniei. Reflectand asupra trecutului economic al tarii, Dutu a subliniat: "Da, cu siguranta ne gandim si la noi. In Romania, in momentul in care somajul era foarte mare, economia o ducea foarte prost. Cand somajul este mic, este un semn bun ca economia o duce bine si ne asteptam si la o stare pozitiva din partea angajatilor."

Aceasta afirmatie pune in lumina importanta unui nivel scazut al somajului nu doar ca indicator al unui climat economic sanatos, ci si ca factor de crestere a moralului si productivitatii angajatilor. Este evident ca o forta de munca angajata este un semnal al dinamismului si rezilientei economice, care contribuie la un mediu de afaceri stabil si prosper.

Expertul fiscal si financiar a discutat si despre evaziunea fiscala din turism oferind solutii concrete pentru autoritatile statului in vederea reducerii acestei probleme persistente.

Combaterea evaziunii fiscale in turism: strategii si educatie

Dutu subliniaza necesitatea implementarii unor masuri stricte de verificare si control: „In primul rand, prin obtinerea unui certificat de clasificare si prin controle. Pe viitor, fara acest certificat de clasificare, aceste apartamente nu vor fi postate, nu se vor putea fi promovate pe platforme online dedicate." Este un pas esential pentru formalizarea activitatii de inchiriere a proprietatilor, asigurand ca toti operatorii din acest sector contribuie echitabil la bugetul de stat.

In plus, Dutu accentueaza importanta educatiei fiscale inca din bancile scolii: „Si mai este un aspect foarte important la care eu tin foarte mult - educatia. Trebuie sa se vorbeasca despre educatie. In primul rand, cu cei care sunt acum la liceu, la facultate, care vor fi urmatorii antreprenori in Romania, trebuie sa se porneasca de la educatie, sa constientizam indiferent de ce varsta avem, ca Romania sa mearga la urmatorul nivel si sa avem educatie, sa avem cultura, sa avem sanatate, trebuie si noi la randul nostru sa fim corecti in legatura cu statul."

Dutu adreseaza si problema perceptiei negative a contribuabililor fata de stat: „Stiu ca este o mare galceava pe tema asta ca de ce sa platim taxele pentru ca statul nu ne da nimic. Nu este asa. Noi trebuie sa fim constienti ca ca si contribuabili trebuie sa ne platim taxele. Evident, dupa aceea sa solicitam si o justificare a banilor, cum sa incheltuiti banii, dar asta este o alta discutie."

Strategii de combatere a evaziunii fiscale in diverse sectoare

Dutu a discutat despre progresele realizate prin implementarea noilor tehnologii si a sistemelor digitale in administrarea fiscala: „Da, vorbim de TVA, toata lumea stie de acel gheb de TVA care intr-adevar acum s-a redus cat de cat datorita acelor platforme e-factura, e-transport, maine-poimaine vine si e-TVA-ul." Aceste instrumente digitale au ajutat la reducerea semnificativa a evaziunii fiscale asociate cu TVA, marcand un progres notabil in eficientizarea colectarii taxelor.

Pe langa digitalizarea proceselor fiscale, Dutu a evidentiat si necesitatea imbunatatirii infrastructurii vamale: „Apoi au fost introduse si acele scanere performante la vama. Am inteles ca din 28 de scanere performante functioneaza doar 2, deci ar putea sa se puna in functiune si acele scanere cu raze X." Utilizarea extinsa a acestor tehnologii ar putea contribui la o supraveghere mai eficienta a marfurilor care traverseaza frontierele, reducand astfel frauda si contrabanda.

Un alt aspect crucial discutat de Dutu este problema salariilor "la gri": „Un subiect sensibil este plata salariilor la gri, in sensul ca in momentul acesta sunt 1,8 milioane de salariati care sunt platiti cu salarii minimi pe economie. Ce sa zic? Cred ca diferenta de bani, in mare majoritate, nu vreau sa fac o afirmatie care sa deranjeze pe cineva, dar multi, din pacate, multi oameni din Romania, multi salariati din Romania mai primesc si bani de la plic."

Dutu face apel la o schimbare de mentalitate si la adoptarea unor practici corecte si transparente de catre angajatori si angajati deopotriva: „Ar trebui sa constientizam faptul, noi salariatii din Romania, sa nu mai acceptam un astfel de compromis. Adica cand mergem sa ne angajam, trebuie sa discutam clar ce salarii voi primi si sa cerem, sa facem aceasta solicitare ca toti banii sa mearga pe contractul de munca."

Reflectii asupra reformei fiscale viitoare

Dutu a subliniat o problema majora cu care se confrunta Romania: insuficienta veniturilor bugetare pentru acoperirea cheltuielilor. „Este clar ca veniturile care sunt acum la bugetul statului nu sunt suficiente pentru a asigura cheltuielile bugetare," a explicat Dutu, accentuand necesitatea ca guvernul sa gaseasca un echilibru intre colectarea eficienta a taxelor si mentinerea unei economii stimulative.

Ineficienta cresterii taxelor

Expertul fiscal a criticat abordarile anterioare care presupuneau ca marirea taxelor va conduce automat la venituri bugetare proportional mai mari. „Intr-adevar, guvernul trebuie sa fie preocupat sa adune mai multi bani de la romani. In acelasi timp trebuie sa fie preocupat si de reducerea cheltuielilor bugetare," a spus Dutu, adaugand ca: „de fiecare data cand taxele au scazut, nu cu mult, dar a existat o scadere de taxe in Romania, in momentul urmator s-a vazut si o crestere de bani la bugetul statului."

Exemplul impozitului pe dividende

Dutu a oferit un exemplu concret legat de impozitul pe dividende pentru a ilustra cum modificarile fiscale pot influenta comportamentul economic si veniturile statului. „Vreau sa dau un singur exemplu cu impozitul pe dividende. Ma uit chiar la clientii mei in balantele contabile. Si atunci cand impozitul pe dividende a fost de 5%, a existat un boom de incasare la bugetul statului pe impozitul pe dividende," a evidentiat ea. Acest exemplu subliniaza ca reducerile de taxe pot uneori sa stimuleze cresterea economica si, implicit, sa sporeasca colectarea de fonduri pentru stat.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.