Veronica Dutu: Cresterea taxelor nu stimuleaza economia, ci o ingreuneaza

Veronica Dutu: Cresterea taxelor nu stimuleaza economia, ci o ingreuneaza
Sunday, 24 November 2024 Diverse

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO al UnionContExpert, a comentat si asupra prezentei la vot in contextul alegerilor, subliniind importanta acesteia pentru viitorul economic al tarii. „Din punctul meu de vedere, este o prezenta la vot buna, tinand cont ca romanii se trezesc ceva mai tarziu, in weekend. Cred ca in a doua parte a zilei vor iesi la vot puternic tinerii, pentru ca pe ei trebuie sa-i intereseze, in primul rand, cum va arata Romania in urmatorii ani, in urmatorii 5 ani, 10 ani", a declarat ea.

Dutu a observat diferentele de prezenta la vot intre mediul rural si cel urban, anticipand o crestere a participarii in orase pe parcursul zilei. „La sate, cred ca prezenta la vot este mult mai mare in prima parte a zilei. La orase, in special, in a doua parte a zilei si spre seara, am vazut ca multa lume merge la vot", a mentionat expertul fiscal.

Scaderea de 15% a prezentei la vot pana la ora 9, comparativ cu alti ani, ar putea influenta rezultatele alegerilor si, implicit, directia economica a tarii. Participarea tinerilor la vot este esentiala, considera Dutu, deoarece deciziile politice luate astazi vor avea un impact semnificativ asupra economiei in urmatorul deceniu.

„Pe tineri trebuie sa-i intereseze, in primul rand, cum va arata Romania in urmatorii ani", a subliniat ea, incurajand implicarea activa a acestei categorii in procesul electoral.

CEO al UnionContExpert, a abordat subiectul sensibil al taxelor care ne asteapta in anul viitor, subliniind ca, desi Ministrul de Finante nu a prezentat oficial planurile discutate la Bruxelles, exista mai multe variante in lucru care ar putea avea un impact semnificativ asupra populatiei.

„Dincolo de planurile de la Bruxelles, unde nu sunt prevazute ce procente vor creste la anul viitor sau ce procente vor scadea, nu cred ca exista varianta aceasta, in lucru exista mai multe variante in ceea ce priveste taxele romanilor", a explicat Veronica Dutu.

Una dintre cele mai discutate masuri este cresterea TVA-ului de la 19% la 21% sau uniformizarea cotelor de TVA. „Se vorbeste foarte mult de cresterea TVA-ului de la 19% la 21% sau uniformizarea cotelor de TVA. Deoarece TVA-ul in Uniunea Europeana, media TVA-ului in Uniunea Europeana este intre 20 si 21%, este posibil ca in Romania sa fie aliniata aceasta cota de TVA sa mearga de la 19% la 21%", a detaliat expertul fiscal.

Impactul acestei posibile cresteri ar fi resimtit in mod deosebit in sectorul imobiliar. „Am facut niste calcule si exista impact foarte mare asupra apartamentelor", a subliniat Dutu. O majorare a TVA-ului ar putea duce la scumpirea locuintelor noi, afectand atat dezvoltatorii imobiliari, cat si potentialii cumparatori.

Veronica Dutu a prezentat calcule concrete care evidentiaza impactul potential al cresterii TVA-ului asupra cheltuielilor romanilor incepand de anul viitor. „Daca vreti sa cumparati un apartament care in acest moment are cota de 9% TVA, adica acele apartamente care fac parte din politica sociala a guvernului — pana in 600.000 de lei si maxim 120 de metri patrati — romanii pot sa cumpere un singur apartament cu o cota de TVA de 9% in acest moment. Daca cota de TVA va creste la 21%, pretul va creste semnificativ", a explicat expertul fiscal.

Pentru un apartament care acum costa 80.000 de euro cu TVA de 9%, pretul ar putea ajunge la 88.807 euro cu TVA de 21%, ceea ce inseamna o crestere de peste 10%. „Vedeti ca este o crestere mai mare de 10% din valoarea apartamentelor", a subliniat Dutu.

Aceeasi tendinta se aplica si in cazul vacantelor. „Vacantele stim ca in acest moment se vand cu o cota de TVA de 9%. Daca se duce spre 21%, daca acum platim pe vacanta 5.000 de lei, la anul vom plati 5.550 de lei, deci mai mult cu 10%", a exemplificat ea. Asta inseamna cel putin 500 de lei in plus pentru o vacanta de anul viitor.

Sectorul restaurantelor nu este nici el scutit de posibile scumpiri. „Stim ca in acest moment cota de TVA pentru restaurante este de 9%. Daca se va duce la 21%, o masa de 400 de lei ne va costa 440 de lei, deci iar un procent mai mult cu 10%", a adaugat Veronica Dutu.

Desi cresterea TVA-ului ar putea parea o masura nepopulara, Dutu a explicat ratiunea din spatele acestei posibile decizii fiscale. „Nu este ok sa creasca TVA-ul, dar aceasta ar fi, de fapt, cam singura taxa care ar aduce, in momentul in care creste, venituri imediate la bugetul statului si ar creste incasarile", a afirmat ea.

Expertul fiscal a exprimat ingrijorarile profunde ale antreprenorilor cu privire la posibilele cresteri de taxe discutate de guvernanti pentru anul viitor. „Antreprenorii sunt foarte ingrijorati din cauza posibilelor cresteri la aceste taxe. De ce? Pentru ca nu sunt bani ca sa sustii aceste taxe", a declarat ea in cadrul emisiunii de la B1 TV.

In prezent, pe masa Ministerului de Finante se afla trei variante principale: cresterea impozitului pe venit la 20%, majorarea TVA-ului la 21% sau introducerea impozitarii progresive. Aceste optiuni au starnit temeri in mediul de afaceri, care deja se confrunta cu dificultati economice. „Trebuie sa ne intrebam daca, intr-adevar, firmele din Romania si economia romaneasca reusesc sa sustina aceste taxe", a subliniat Dutu.

Femeia de afaceri a evidentiat ca majorarea taxelor nu este solutia pentru dezvoltarea economica. „Stim foarte bine ca in momentul in care vrei sa dezvolti economia, economia nu se dezvolta cu taxe mai mari. Din contra, economia se dezvolta cu taxe sustenabile de catre antreprenori", a explicat expertul fiscal.

Pe langa aceste masuri, exista si alte propuneri fiscale care ar putea afecta negativ companiile. „Mai este vorba si de cresterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% sau chiar de la 8% la 16%, asa cum a fost in anii anteriori. Mai este vorba de scaderea plafonului la microintreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro si multe, multe alte taxe", a detaliat Dutu.

Un alt aspect ingrijorator este legat de taxele pe cladiri si pe masini, care urmeaza sa creasca. „Trebuiau sa creasca din anul 2025, din fericire spun ca vor creste din anul 2026. Deci sunt foarte multe taxe, de fapt taxe care sunt ascunse, care nu ne spun acum ca vor creste si toate aceste taxe se vor regasi cu siguranta in costurile de la raft", a avertizat ea.

Potrivit Veronicai Dutu, Romania are nevoie de un lider cu o viziune clara si capacitate de comunicare eficienta. „Din punctul meu de vedere, viitorul presedinte trebuie sa aiba, in primul rand, o capacitate mare de comunicare. Sa spuna poporului roman incotro se duce Romania. Avem nevoie de un presedinte cu o viziune pentru Romania. In acest moment, Romania nu stie incotro se duce", a declarat ea.

Expertul fiscal a subliniat ingrijorarea fata de exodul tinerilor si lipsa de directie a tarii. „Si din pacate, foarte multi romani pleaca din tara. Sa stiti ca pe mine ma doare sufletul si inima cand vad ca in fiecare zi vorbesc cu tineri, ca ma duc la conferinte cu tinerii antreprenori si cu viitorii antreprenori si sa stiti, 80% din acei oameni imi spun ca vor sa plece din tara. Nu este normal o asemenea gandire profunda pentru tinerii din Romania", a spus Veronica Dutu.

Ea considera ca pentru a opri acest fenomen, este necesara o strategie pe termen lung si un lider care sa inspire incredere si sa ofere perspective clare. „Tinerii din Romania trebuie sa-si doreasca sa traiasca in tara, dar pentru asta avem nevoie de o viziune, nu pe 5 ani, nu pe 10 ani, ci pe 20-30 de ani, sa vedem incotro ne indreptam", a explicat ea.

Veronica Dutu a evidentiat calitatile pe care ar trebui sa le aiba viitorul presedinte al Romaniei: integritate, transparenta, experienta politica internationala si profesionala, empatie si abilitati de comunicare. „Avem nevoie de un presedinte cu integritate si transparenta. Deci tot ce face presedintele trebuie comunicat poporului roman. Avem nevoie de un presedinte cu o experienta politica internationala si o experienta politica profesionala. Avem nevoie de un presedinte cu empatie pentru poporul roman si abilitate de comunicare", a enumerat ea. „Din punctul meu de vedere, cam asa ar trebui sa arate un presedinte al Romaniei in urmatoarele mandate", a concluzionat Dutu.

Veronica Dutu a oferit o analiza profunda a schimbarilor fiscale din 2025: „Sa ne amintim si de liberalizarea pretului la energie, care va fi in primavara anului viitor. Toate aceste costuri se vor regasi, vor fi platite de romani si cu siguranta vom avea preturi mai mari. In fiecare zi vedem ca preturile cresc, in schimb salariile nu pot sa creasca in aceeasi masura cum cresc preturile."

CEO Unioncont a subliniat impactul inflatiei asupra puterii de cumparare: „Aceste preturi sunt influentate de inflatie. Ganditi-va ca noi in acest moment avem cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana in zona de lei. Intr-adevar, daca vorbim de inflatie in zona Uniunii Europene, vorbim de inflatia pe euro, care este in jur de 2%, iar inflatia la noi vom termina anul cu 4,9%, asa cum spune BNR."

Consecintele sunt clare si directe pentru consumatori: „Toate aceste scumpiri se vor regasi la noi in buzunar, nu in alta parte. Si noi vom plati mai mult la anul viitor si ma intreb... unde vom ajunge cu aceste scumpiri? Pentru ca in fiecare zi vorbim de scumpiri pe toate planurile, la produse, la alimente, la servicii, la bunuri, absolut la tot ce cumpara romanii."

Expertul financiar a adus in discutie cresterea alarmanta a datoriei publice a Romaniei, in contextul imprumuturilor masive efectuate in primele zece luni ale anului. „In acest moment, va spun, datoria Romaniei este 860 de miliarde de lei. Aceasta datorie a Romaniei a crescut in fiecare an fulminant, iar in acest an a crescut foarte mult si datorita faptului ca au fost multe cresteri de salarii; in domeniul bugetar au crescut cu 20%, pensiile au crescut de la 1 septembrie", a explicat ea.

Pentru a finanta aceste majorari, Romania a recurs la imprumuturi atat pe piata interna, cat si pe cea externa. „Romania s-a imprumutat atat de pe piata interna, stim ca au existat cele doua programe de finantare Fidelis si Tezaur, prin care Guvernul Romaniei si Ministerul de Finante s-au imprumutat de la cetatenii romani. Mai mult, Romania a mers si s-a imprumutat si pe pietele externe, platind dobanzi foarte mari", a detaliat Veronica Dutu.

Dobanzile ridicate la care s-au contractat aceste imprumuturi reprezinta o povara suplimentara pentru economia tarii. „La noi, in Romania, dobanzile au fost si pana la 7% la aceste imprumuturi, dobanzi acordate pe o perioada de 3 ani de zile. Deci uitati-va ca Romania se imprumuta in fiecare luna, in fiecare zi", a subliniat ea.

Consecintele acestei datorii uriase sunt resimtite de fiecare cetatean. „In acest moment, daca ar fi momentul asta sa platim datoria, fiecare roman ar trebui sa plateasca cate 45.000 de lei, deci aproape 10.000 de dolari. Este imprumutul Romaniei pe cap de locuitor", a avertizat expertul fiscal.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.