Veronica Dutu despre noua ordonanta guvernamentala destinata reducerii cheltuielilor bugetare

Veronica Dutu despre noua ordonanta guvernamentala destinata reducerii cheltuielilor bugetare
Saturday, 31 August 2024 Legislatie

In cadrul unei recente interventii la B1TV, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a discutat despre noua ordonanta guvernamentala destinata reducerii cheltuielilor bugetare, un pas crucial in gestionarea deficitului bugetar al Romaniei.

Detalii ale ordonantei pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Taieri substantiale: Conform declaratiilor Veronicai Dutu, ordonanta prevede reduceri semnificative ale cheltuielilor bugetare, estimand o economie de aproximativ 5 miliarde de lei. "Prin aceasta ordonanta, care este in discutie acum, se vor taia in jur de 5 miliarde de lei de la cheltuielile bugetare, ceea ce este un semn extraordinar de bun, pentru ca aceasta va duce la o gestionare mai buna a deficitului bugetar," explica Dutu. Aceasta masura este considerata vitala pentru atingerea unui deficit bugetar prognozat sa fie de 8% la sfarsitul anului.

Masuri specifice: Printre actiunile specifice incluse in ordonanta se numara suspendarea organizarii de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante in institutiile publice pana la 31 decembrie 2024, cu cateva exceptii. Aceasta masura ar putea ingheta angajarile si promovarile, aducand economii semnificative bugetului.

Controverse si critici: Un aspect controversat mentionat de Dutu este taierea bonusurilor pentru bugetari, in special pentru cei care lucreaza cu fonduri europene. "Din pacate se vor taia si bonusurile pentru bugetari si se vor indrepta spre bugetarii care lucreaza pe fonduri europene, ceea ce nu este corect pentru ca acesti oameni aduc bani la bugetul statului si dezvolta Romania cu aceste investitii," subliniaza Dutu.

Esalonarea platilor si limitari suplimentare: Ordonanta include si esalonarea platilor pentru diferentele de salarii stabilite prin hotarari judecatoresti incepand cu anul 2025, pe o perioada de 5 ani, precum si limitarea cheltuielilor pentru bunuri si servicii pana la media primelor 8 luni din fiecare an.

Explicatii privind mecanismul de reducere a cheltuielilor

Veronica Dutu clarifica modul in care guvernul intentioneaza sa implementeze reducerea cheltuielilor, in ciuda aparentei de status quo sugerata de unele interpretari. "Da, dar aceste cheltuieli nu au voie sa creasca, pentru ca spre sfarsitul anului era posibil doar sa ramana in bugetele aprobate," mentioneaza Dutu. Aceasta subliniaza ca, desi la suprafata pare ca nu s-au facut reduceri substantiale pana acum, noua reglementare impune ca cheltuielile sa nu depaseasca media primelor 8 luni din fiecare an, ceea ce va limita efectiv cresterea acestora pe termen lung.

Exceptii si prioritizarea cheltuielilor

Expertul fiscal evidentiaza ca exista exceptii de la aceste restrictii, in special in domenii critice. "Aici fac exceptie cheltuielile pentru medicamente, pentru serviciile medicale, ingrijirea bolnavilor," afirma Dutu, indicand prioritizarea guvernului pentru sanatatea publica chiar si in contextul restrictiilor bugetare.

Investitiile si impactul lor pe termen lung

Mai departe, Dutu aduce in discutie si sectorul investitiilor, un domeniu esential pentru dezvoltarea economica. "Un alt tip de cheltuiala se refera la cheltuiala legata de investitii si anume aceste investitii vor fi la nivelul stabilit in momentul actual si vor fi acceptate aprobarea acestor mariri doar cu un procent maxim de 15%," explica ea. Prin aceasta masura, guvernul isi propune sa continue proiectele esentiale pentru infrastructura si alte domenii critice, asigurand ca acestea sunt finantate adecvat, dar fara excese care sa agraveze deficitul bugetar.

Reducerea cheltuielilor pentru evenimente comunitare

Guvernul va fi suspendata finantarea pentru majoritatea evenimentelor comunitare, cu exceptia celor esentiale, cum ar fi cele care marcheaza sarbatori oficiale sau evenimente de sfarsit de an. "Finantarea publica pentru organizarea evenimentelor comunitare se refera chiar la acele evenimente care sunt organizate in anumite momente," a explicat Dutu. Acesta este un pas crucial in controlul cheltuielilor guvernamentale, directionand resursele spre necesitati prioritare fara a elimina complet sprijinul pentru activitatile care contribuie la coeziunea comunitatii.

Impactul asupra comunitatilor locale

Veronica Dutu a subliniat ca in timp ce primariile isi vor putea organiza festivalurile si concertele de sfarsit de an, finantarea pentru alte tipuri de evenimente va trebui sa provina din surse alternative, cum ar fi donatii si sponsorizari. "Aceste investitii nu vor mai fi facute si fondurile necesare pentru acele organizari de evenimente vor fi sustinute doar prin donatii si sponsorizari," a adaugat ea. Aceasta subliniaza o schimbare semnificativa in modul in care evenimentele comunitare vor fi finantate, sporind responsabilitatea locala in gestionarea fondurilor.

Impactul Bugetar si prioritatile guvernamentale

Toate economiile realizate prin aceasta masura vor contribui la reducerea deficitului bugetar. "Banii care raman neutilizati se intorc in fondul de rezerva, da. Care este la dispozitia premierului si in acest fel se va reduce deficitul bugetar care este la un nivel foarte mare acum. Da, si mai este inca o masura. Plata despagubirilor stabilite prin titluri de plata emise de Autoritatea Nationala pentru restituirea proprietatilor pana la 31 august 2024 va fi realizata pana la sfarsitul anului 2024, iar emiterea de noi titluri va fi suspendata in perioada 1 septembrie 31 decembrie 2024. Astfel incat deficitul bugetar speram noi sa nu depaseasca 8% ", a punctat Dutu.

CEO UnionCont a vorbit si despre posibilele schimbari in politica fiscala a Romaniei, subliniind incertitudinile si asteptarile contribuabililor si ale mediului de afaceri.

Asteptari versus realitate fiscala

Veronica Dutu a exprimat o preocupare comuna in randul antreprenorilor si contribuabililor legata de obiceiul guvernului de a introduce modificari fiscale surpriza la sfarsitul anului: "Da, din pacate toata lumea spune ca taxele nu vor creste in anul 2025. Speram sa nu ne dea ordonata de urgenta pe 31 decembrie 2024, asa cum ne-a obisnuit in fiecare an; noi cand sarbatorim Craciunul sa avem codul fiscal modificat."

Modificari previzionate pentru 2026

Cu privire la zvonurile care circula in spatiul public, Dutu a mentionat ca orice majorare a cotei de TVA sau alte schimbari fiscale majore sunt prevazute sa intre in vigoare nu mai devreme de 2026: "Din pacate sunt zvonuri privind modificarea cotei de TVA, dar asta se prevede din 2026, pentru ca stim ca nu putem sa modificam codul fiscal mai devreme de 6 luni."

Schimbarile anticipate in fiscalitate

Expertul fiscal a discutat si despre discutiile care vor avea loc in 2025 privind ajustarile fiscale semnificative: "in anul 2025 vor fi diverse discutii legate de modificarea cotei de TVA, impozitarea persoanelor fizice, scaderea pragului cifrei de afaceri pentru micro-intreprinderi, impozitarea profitului firmelor si eliminarea facilitatilor fiscale."

Dutu a subliniat speranta ca aceste schimbari vor fi implementate cu transparenta si predictibilitate, pentru a nu destabiliza mediul economic: "Dar toate aceste masuri speram noi sa fie incepand cu anul 2026, nicidecum pe la jumatatea anului 2025."

Perspectivele fiscalizarii veniturilor

Dutu a explicat ca guvernul analizeaza variante de modificare a structurii impozitului pe venit, accentuand diferite praguri de impozitare care ar putea afecta substantial contribuabilii: "Da, impozitul pe venit privind persoanele fizice, Exista doua variante de lucru acum: ori impozitarea cu 10%, vorbind de impozitarea veniturilor extrasalariale, deci nu de cele salariale, deci impozitarea cu 10% pana la un anumit plafon, dupa care aceasta impozitare sa ajunga chiar pana la 25% pentru veniturile obtinute din investitii."

Impactul asupra contribuabililor si mediului de afaceri

Aceste schimbari propuse ar putea avea un impact semnificativ asupra comportamentului investitional si al economisirii in randul populatiei, afectand in special investitorii individuali si micile afaceri care se bazeaza pe venituri extrasalariale.

Contextul mai larg al reformelor fiscale

Aceste ajustari sunt parte a unei strategii mai ample de reforma fiscala care include si reevaluarea facilitatilor fiscale acordate anumitor categorii de angajati, cum ar fi cei din constructii si industria alimentara. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea acestor modificari pentru echilibrarea bugetului statului, intr-un context in care cheltuielile guvernamentale cresc constant.

Provocarile si oportunitatile reformei

Introducerea unui regim fiscal mai riguros pentru veniturile din investitii ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, dar ar putea, de asemenea, sa descurajeze investitiile private si sa influenteze negativ initiativa economica personala.

Modificari progresive ale TVA-ului

Dutu explica strategia guvernului de a implementa o structura variabila a TVA-ului pentru a stimula sau descuraja anumite tipuri de consum: "Da, acest TVA se vehiculeaza ca va fi intre 10% pentru alimentele de baza, dar incepand cu anul 2026 si poate sa ajunga intr-adevar pana la 25% pentru produsele de lux."

Expertul fiscal a abordat si subiectul cresteri alarmante a datoriei publice a Romaniei, care a atins 52,6% din PIB la finalul lunii mai si se prevede sa se apropie de 58% pana la sfarsitul anului, un nivel apropiat de pragul critic de 60%. Acest prag este semnificativ, deoarece atingerea lui poate declansa masuri de austeritate, inclusiv inghetarea salariilor si a cheltuielilor cu pensiile.

Cresterea datoriei publice si impactul investitiilor guvernamentale

Dutu explica sursele acestei cresteri, subliniind ca "datoria publica a crescut din cauza unor investitii mari in infrastructura. De acolo vin, de fapt, foarte multi bani." Ea adauga ca este pozitiv faptul ca datoria publica nu a crescut din consum, ci prin investitii guvernamentale care ar putea, in timp, sa aduca beneficii economiei nationale.

Perspectiva antreprenorilor si rolul lor in politica fiscala

Dutu subliniaza, de asemenea, importanta implicarii antreprenorilor in procesul de luare a deciziilor fiscale: "Lucrurile nu arata deloc bine, dar sa fim optimisti ca lucrurile vor arata bine doar prin implicarea noastra si sa fim la masa guvernului, pentru ca taxele din Romania sunt decise de guvern." Aceasta abordare reflecta nevoia de dialog intre guvern si sectorul privat pentru a asigura o politica fiscala sustenabila si echitabila.

Provocarile cresterii taxelor si impactul lor asupra profiturilor

Expertul fiscal subliniaza, de asemenea, provocarile crescande ale antreprenorilor sub povara unui regim fiscal inasprit: "Taxele au crescut an de an si, din pacate, dividentele noastre sunt din ce in ce mai mici." Aceasta realitate subliniaza tensiunea dintre necesitatea statului de a genera venituri si impactul acestor politici asupra afacerilor locale.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.