Veronica Dutu: Statul taxeaza, dar tot romanii achita nota de plata

Veronica Dutu: Statul taxeaza, dar tot romanii achita nota de plata
Sunday, 6 April 2025 Diverse

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO la UnionContExpert, a vorbit la emisiunea „Banii, azi" de la TVR+ despre recenta aprobare a taxei pe stalp, o masura care, potrivit acesteia, adauga o noua povara fiscala pe umerii antreprenorilor romani, dar si asupra companiilor de stat.

„Despre aceasta taxa s-a vorbit incepand cu luna decembrie si, din pacate, este o alta povara pe spatele antreprenorilor romani si asupra statului in acelasi timp, pentru ca aceasta taxa se aplica si pentru companiile de stat. Si ce credeti ca in final tot noi romanii vom plati aceasta taxa? Pentru ca stim foarte bine, toate taxele care se impun de guvern se regasesc in final la pretul final al consumatorului," a afirmat Veronica Dutu.

Aceasta a precizat ca cele mai afectate vor fi companiile din sectorul energetic, ceea ce va genera o crestere a preturilor pentru consumatorii casnici. „Ce companii vor fi vizate? Vor fi vizate companiile din energie. Deci, in consecinta, energia va fi mai scumpa. Stim ca este o discutie foarte mare pe liberalizarea pretului la energie. Da, si vom plati mult mai mult la curentul electric pe care il folosim in fiecare zi," a spus ea.

Veronica Dutu a subliniat ca impactul acestei taxe se va extinde si asupra altor domenii sensibile, precum agricultura. „O alta industrie afectata este agricultura. Stim ca agricultura este o industrie de care romanii depind si destul de sensibila, pentru ca aici este vorba de lipsa fortei de munca, pentru ca oamenii au plecat in strainatate sa lucreze tot in agricultura, dar pe alte salarii," a explicat ea.

Industria telecomunicatiilor este impreuna cu energia si agricultura printre sectoarele cel mai afectate. „O alta industrie afectata este industria de telecomunicatii. E prin acele... turnuri de transmisie si antene parabolice. Deci taxa asta pe stalp nu aduce decat lucruri rele si in acelasi timp dezavantajeaza investitorii care ar putea sa vina si sa investeasca in Romania," a concluzionat expertul fiscal.

Expertul a analizat si proiectiile privind incasarile la buget ca urmare a implementarii taxei. „Initial a fost vorba de 1 miliard de lei, in situatia in care era vorba de 1,5% aplicat la valoarea acestor constructii speciale, dupa care s-a facut o evaluare si impactul asupra companiilor romanesti este in jur de 350 de milioane de lei. Impactul nu este mare acum, dar in viitor e posibil ca valoarea acestor investitii sa fie mai mare si cu cat valoarea investitiilor este mai mare, cu atat impactul asupra companiilor este mai mare," a declarat Veronica Dutu.

Ea a mai explicat ca s-a corectat si metoda de calcul a acestei taxe. „Pentru ca initial se aplica la valoarea constructiei speciale, iar in acest moment este vorba de valoarea contabila, adica diferenta intre valoarea investitiei si valoarea amortizata, dar va intreb ce se intampla cu investitiile care nu sunt amortizate si atunci valoarea este mult mai mare acestei taxe. Apoi mai sunt acele investitii trase pe linia, pe dreapta, pentru ca nu produc si atunci si pentru acele investitii, daca se afla in patrimoniul companiei sau in patrimoniul statului, trebuie sa platesti aceasta taxa pe stalp."

Presedintele interimar al Romaniei, Ilie Bolojan, a declarat recent ca este nevoie de o consultare cu experti in fiscalitate privind impactul unor masuri fiscale aflate in vigoare sau care urmeaza sa fie introduse. Declaratia a generat reactii in mediul economic, inclusiv din partea Veronicai Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert.

„Din punctul meu de vedere este absolut normal si firesc ca inainte de a lua decizie din punct de vedere fiscal sa fie intrebati profesionistii si in acelasi timp sa fie intrebati si antreprenorii pentru ca ei platesc aceste taxe. Deci aceasta decizie sa se ia de la firul ierbii, sa mearga efectiv in companii si sa faca un studiu. Dom'le, cum sunt afectate acele companii?", a declarat Veronica Dutu la TVR+.

Aceasta a adus in discutie taxa pe stalp, criticand aplicarea acesteia in lipsa unei practici similare in Uniunea Europeana: „Eu inteleg ca este nevoie de bani la bugetul statului, iar aceasta taxa pe stalp, ca tot vorbirem de ea, eu nu am auzit in alta tara, cel putin in Uniunea Europeana, sa fie o astfel de taxa."

Expertul fiscal a subliniat ca antreprenorii romani sunt bine pregatiti din punct de vedere legal: „Noi, antreprenorii din Romania, trebuie sa demonstram ca stim legea, o cunoastem, o aplicam si ca nu se mai poate sa facem si altfel decat sa scriem codul fiscal."

Veronica Dutu a criticat si discutiile privind introducerea unei taxe pe cifra de afaceri, fara a se tine cont de profitabilitatea companiilor: „Din punctul meu de vedere este o taxa care nu este normal sa platesti o taxa pe cifra de afaceri daca nu ai profit, de exemplu. Cum sa platesti o taxa pe o cifra de afaceri daca compania a facut investitii foarte mari, nu are profit, dar in acelasi timp trebuie sa plateasca aceasta taxa pe cifra de afaceri?"

Guvernul Romaniei a lansat o serie de programe care vizeaza sustinerea tinerilor sub 30 de ani si facilitarea integrarii acestora pe piata muncii. Printre aceste initiative se numara si programul „Start – Investeste in calificare pentru viitor", derulat de Ministerul Muncii, care ofera oportunitati concrete atat pentru tineri, cat si pentru antreprenori.

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO al UnionContExpert, a vorbit despre acest program la TVR+, subliniind ca este o oportunitate valoroasa de a forma forta de munca calificata chiar la locul de munca: „Este vorba de un program, chiar vreau sa-l fac cunoscut, este un program al Ministerului Muncii, se numeste «Start, investeste in calificare pentru viitor». Este vorba de un program care se desfasoara pe o perioada intre 6 si 36 de luni, este lansat in luna februarie si antreprenorii care vor sa specializeze ucenici la locul de munca, pot sa beneficieze de o suma de 2.250 de lei pentru fiecare ucenic angajat."

Programul vizeaza domenii diverse, precum meserii tehnice – sudori, mecanici s.a. – iar finantarele provin atat din fonduri europene, cat si de la bugetul de stat. Bugetul total al programului este de 30 de milioane de euro.

Veronica Dutu atrage atentia ca aceste resurse nu sunt suficient promovate: „Eu chiar am intrebat printre clientii mei: cunoasteti acest program? Sa stiti ca nu stia nimeni de acest program." Desi accesarea banilor presupune parcurgerea unei proceduri, expertul considera ca efortul merita: „Este o procedura, sunt niste pasi pentru a accesa acesti bani, dar eu cred ca merita efortul atata timp cat iti intra niste bani gratuit. Ma rog, ca tot din taxele noastre sunt si o parte din banii acestia. Dar facem in asa fel incat sa aducem o plusvaloare acestor tineri."

Aceasta initiativa vine in contextul unui somaj ridicat in randul tinerilor din Romania. „Stim ca in randul tinerilor somajul este destul de mare, este in jur de 26%", a subliniat Veronica Dutu, aratand ca astfel de programe sunt o solutie concreta pentru combaterea acestui fenomen.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.