
Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO la UnionContExpert, a discutat la B1TV despre riscurile majore care planeaza asupra economiei globale in contextul noilor taxe comerciale impuse de Statele Unite ale Americii. Ea avertizeaza ca urmeaza turbulente fara precedent, care vor afecta inclusiv economia Romaniei.
„Din pacate, aceste taxe impuse de America, nu stiu daca ne asteptam la taxe atat de mari, cred ca ne asteptam ca presedintele Trump sa impuna niste taxe, asa cum a propus, cum a spus inainte de a fi ales presedinte, dar din pacate este ca un tsunami peste economia mondiala si implicit peste economia Romaniei," a declarat Veronica Dutu.
Ea subliniaza ca unul dintre cele mai vulnerabile sectoare este industria de componente auto, un domeniu strategic pentru exporturile Romaniei. „In primul rand la noi vor fi afectate companiile care produc componente auto. Stim ca Romania exporta aceste componente auto atat pentru companiile din Uniunea Europeana cat si companiile din America," a explicat ea.
Potrivit noilor politici comerciale, un tarif de 20% aplicat schimburilor comerciale cu Uniunea Europeana va avea un impact direct asupra economiei romanesti. „Aceste taxe de 20% pentru schimbul comercial cu Uniunea Europeana va afecta destul de puternic si economia romaneasca," avertizeaza Dutu.
Desi guvernul roman intentioneaza sa ia masuri pentru a reduce impactul, expertul atrage atentia asupra faptului ca orice ajutor de stat trebuie aprobat in prealabil de Uniunea Europeana. „Numai ca aceste masuri vizeaza ajutor de stat, iar ajutoarele de stat, cum stiti dumneavoastra foarte bine, trebuiesc aprobate de Uniunea Europeana, ca nu facem de capul nostru aceste masuri," a spus Dutu.
Romania a avut in 2024 o balanta comerciala pozitiva in relatia cu SUA, exportand bunuri intr-o valoare de aproximativ 2 miliarde de euro si importand doar un miliard. „Practic am avea o balanta pozitiva de 900 de milioane de euro. Din punctul asta de vedere, noi am stat bine anul trecut," a precizat ea.
Veronica Dutu avertizeaza ca noile turbulente comerciale generate de politicile americane risipesc incertitudine la nivel global si ar putea afecta inclusiv stabilitatea economica a Romaniei: „Acum vedem la inceput de an aceste turbulente, in ce masura va afecta economia Romaniei, care este destul de complicata la noi in tara."
Expert fiscal a analizat vorbit si despre anuntul executivului privind intentia de a sprijini companiile care se confrunta cu dificultati economice. Desi initiativa este una laudabila, Veronica Dutu atrage atentia asupra unei realitati esentiale: bugetul statului este deja extrem de tensionat.
„Trebuie sa se focuseze pe colectare, din punctul meu de vedere. Trebuie sa se focuseze pe reducerea evaziunii fiscale si nu trebuie sa mai ridice taxele," a declarat Veronica Dutu.
Ea considera ca orice intentie de ajutor trebuie dublata de o strategie realista de finantare, altfel risca sa se transforme intr-o presiune suplimentara pe mediul privat. „Ca daca o sa mai asistam anul acesta iar la o ridicare de taxe, nu stiu de unde vor mai scoate bani companiile din Romania sa plateasca taxe suplimentare la bugetul statului," avertizeaza ea.
CEO UnionContExpert a analizat impactul noii ordonante privind taxa pe stalp, recent adoptata de Guvern. Desi exista unele ajustari pozitive, ea atrage atentia ca efectele economice ale acestei taxe se vor resimti curand in preturi.
„Da, saptamana asta a trecut de guvern aceasta ordonanta privind taxa pe stalp. Din fericire, aici avem o veste buna. De ce? Pentru ca aceasta taxa pe stalp a fost redusa de la 1,5% aplicata la valoarea constructiilor, a fost redusa la 0,5% pentru companii si 0,25% pentru stat, iar baza de calcul este valoarea contabila, adica diferenta intre valoarea bunului si valoarea amortizata," a explicat Veronica Dutu.
Potrivit estimarilor prezentate in spatiul public, statul ar urma sa incaseze in jur de 300-350 de milioane de lei din partea companiilor. „Bineinteles ca si companiile de stat vor plati aceasta taxa pe stalp. Iar vedem un impact, cred ca in viitorul apropiat vom avea un impact asupra preturilor," a adaugat expertul.
Veronica Dutu subliniaza ca aceste costuri suplimentare vor fi transferate catre consumatorul final, mai ales in sectoarele critice precum energie si telecomunicatii. „Pentru ca toate taxele impuse de guvern se regasesc in final la pret, pentru ca aceasta taxa de stalp trebuie platita de companiile din energie. Stim ca aceasta piata va fi liberalizata in curand. Deja platim foarte mult la energia electrica si vom vedea si impactul acestei taxe," a precizat ea.
Printre companiile afectate se numara si cele din domeniul telecomunicatiilor si energia regenerabila. „Vorbind de antene parabolice, de energia eoliana... ganditi-va ca daca vrei sa faci o investitie de 100 de milioane de lei, pana acum nu aveai acea taxa pe stalp. Acum, companiile care vor sa investeasca in energia verde trebuie sa cuprinda in buget si acest 0,5% aplicat la investitia initiala, pentru ca despre amortizare in acest moment nu vorbim," a atras atentia Dutu.
Expert financiar a comentat declaratiile ministrului Finantelor, Tanczos Barna, care sustine ca, in primele trei luni ale anului 2025, colectarea ANAF pe salarii si TVA este „pe un trend acceptabil" si nu exista, momentan, motive pentru cresterea taxelor.
„In acest moment, asa spune, dar nu stiu daca a tinut cont si de aceste ajutoare de stat pe care guvernul trebuie sa le acorde companiilor care vor fi afectate in mod direct de taxele impuse de America," a remarcat Veronica Dutu.
Ea subliniaza ca pana la publicarea executiei bugetare pentru primul trimestru, imaginea de ansamblu ramane incompleta. „Chiar am vrut sa aflu care este executia bugetara pe primul trimestru al anului 2025. Inca nu au iesit datele oficiale. Dar trendul este cel pozitiv," a precizat ea.
Veronica Dutu atribuie acest rezultat preliminar pozitiv unor reforme digitale implementate anul trecut de Ministerul Finantelor. „Asta inseamna ca toate eforturile facute de Ministerul de Finante anul trecut prin acea e-factura, e-TVA, e-Transport si alte e-uri, intr-adevar au adus un beneficiu si incasari in plus la bugetul de stat. Ceea ce este un lucru bun," a comentat ea.
De asemenea, expertul fiscal remarca intensificarea luptei cu evaziunea fiscala. „Lupta cu evaziunea fiscala iar este foarte mare. Stim ca eu, cel putin, cand citesc informarile ANAF-ului, vad in fiecare zi cate o decizie ANAF-ului de amenzi de milioane de lei. Adica nu vorbim de amenzi de sute de mii, ci de milioane de lei," a adaugat Veronica Dutu.
Femeia de afaceri a tras un semnal de alarma cu privire la posibila explozie a preturilor la gaze si impactul eliminarii plafonarii pretului final pentru consumatorii casnici incepand cu 31 martie 2025.
„Impactul asupra liberalizarii pietei energiei va fi foarte mare asupra populatiei. Aceasta liberalizare a energiei va avea un impact direct asupra productiei pentru ca in productie stim ca se consuma gaze, energie si asa mai departe," a explicat Veronica Dutu.
Ea atrage atentia ca acest val de scumpiri se va resimti rapid in cosul zilnic al romanilor. „Vom avea un impact negativ asupra consumului, asupra mancarii pe care o cumpara romanul in fiecare zi," a adaugat ea.
Veronica Dutu considera ca liberalizarea este necesara, dar trebuie facuta etapizat, cu un plan clar. „Din punctul meu de vedere, nu se pot t\u00eine sub control aceste preturi. Preturile trebuiesc liberalizate, dar facute in timp, pentru ca daca dai drumul la liberalizarea preturilor de pe o luna pe alta, stim din experienta ca explozia acestor preturi influenteaza negativ, in primul rand, starea de bine a omului," a concluzionat ea.
Aceasta avertizare vine in contextul in care al treilea cel mai mare furnizor de gaze naturale din Romania a trimis deja notificari clientilor privind noile conditii de furnizare, anticipand o schimbare radicala odata cu eliminarea plafonarii.
Dutu a comentat masurile pe care Uniunea Europeana le pregateste pentru a reduce impactul tarifelor comerciale impuse de Statele Unite. Discutiile se vor intensifica saptamana viitoare, cand Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, urmeaza sa se intalneasca cu omologii sai din Uniunea Europeana pentru a pregati un raspuns comun privind protejarea industriilor europene.
„Da, din punctul meu de vedere, in momentul in care se iau decizii macroeconomice, trebuie ca mediul de afaceri sa fie langa guvern si langa cei care iau decizia. De ce? Pentru ca companiile platesc taxele, companiile trebuie sa-si faca bugetul in asa fel incat sa suporte toate cresterile de taxe impuse de guvern," a spus Veronica Dutu.
Ea a descris decizia administratiei Trump privind noile tarife drept una cu efecte perturbatoare asupra echilibrului comercial global. „Aceasta decizie a americanilor de a pune taxe pe noi ne intereseaza Europa in relatia cu Uniunea Europeana, a produs un mare dezechilibru pentru ca nu ne asteptam ca taxele sa fie atat de mari. Adica e vorba de taxe de plus 20%, plus 10%, de exemplu in relatia cu Marea Britanie, plus 34% in relatia cu alte state," a precizat ea.
Veronica Dutu recunoaste logica protectionista din spatele strategiei americane, dar avertizeaza asupra consecintelor sale imediate: „Donald Trump doreste ca economia Americii sa se dezvolte si sa aduca cumva marii producatori care sunt in tari unde taxele sunt mult mai mici sa aduca aceasta economie si sa aduca companiile in America. Este o decizie foarte buna, dar eu cred ca si americanii vor fi afectati pentru ca ei in prima faza vor fi nevoiti sa cumpere produse cu preturi mult mai mari," a explicat ea.
„Si preturile pe care le impune America prin aceste taxe vor fi regasite in preturile platite de americani. Deci in prima faza, din punctul meu de vedere, americanii nu cred ca o vor duce bine. Poate pe termen lung, intr-adevar, vor ajunge sa cumpere niste produse, niste marfuri produse in America si la un pret mult mai bun comparativ cu produsele cumparate din Uniunea Europeana si din alte state unde, in acest moment, cu siguranta vor fi mai mari cu cel putin 20%," a concluzionat Veronica Dutu.