„Taxa pe lacomie", prin care bancile vor obligate sa plateasca impozit pe active a fost adoptata printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG). Taxa va fi datorata de institutiile financiare al caror nivel ROBOR aplicat creditelor depaseste 2%.
Inainte de a fi adoptata „taxa pe lacomie" a fost redenumita „taxa pe activele institutiilor bancare", iar pragul ROBOR a fost modificat de la 1,5% la 2%.
Taxa pe activele institutiilor bancare va fi de 0,1%, pentru un ROBOR aplicat creditelor de 2-2,5%, de 0,2% pentru 2,5-3%, de 0,3% pentru 3-3,5%, de 0,4% pentru 3,5-4%, iar pentru nivelurile de peste 4% ale ROBOR cu 0,5% va fi aplicat in plus o cota de 0,2%.
Taxa pe activele institutiilor bancare „se datoreaza trimestrial prin aplicarea cotelor prevazute la alin. (3) asupra activelor financiare ale contribuabilului existente la sfarsitul trimestrului de calcul, astfel cum sunt inregistrate in patrimoniu, potrivit reglementarilor contabile aplicabile".
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a declarat ca aceasta propunere, s-a bazat pe „Raportul asupra stabilitatii financiare", editia din decembrie 2018 si pe datele Bancii Centrale Europene, date „care evidentiaza o practica incorecta fata de populatie".
Seful Finantelor a tinut sa sublinieze ca bancile din Romania obtin un randament al capitalului de peste 21%, „practic de trei ori mai mare decat media Uniunii Europene care este de 7%". Mai mult, sustine Teodorovici ca in Romania se inregistreaza cea mai mare diferenta intre dobanda la credite si cea la dobanzi. De exemplu, a declarat ministrul MFP, dobanda anuala pentru creditele ipotecare este de aproximativ 6%, in vreme ce pentru depozite se ofera in medie doar 1%.
Foto: gov.ro
Adrian Vaduva