Ministerul Finantelor (MF) a publicat vineri, 13 septembrie, ordinul ce detaliaza procedura de anulare a anumitor datorii pentru persoane fizice si juridice, conform masurilor reglementate prin Ordonanta de Urgenta nr. 107/2024, care a intrat in vigoare pe 6 septembrie.
"Ministerul Finantelor a finalizat legislatia subsecventa a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar in anul 2024, publicata in Monitorul Oficial nr.905 si intrata in vigoare in 6 septembrie 2024. Ordinul de ministru care stabileste procedura de aprobare, referatul si anexele sunt publicate la rubrica Transparenta decizionala", a anuntat MF.
Conform prevederilor OUG 107/2024, toti contribuabilii cu datorii restante la 31 august 2024 – fie persoane fizice, juridice, asocieri sau alte entitati fara personalitate juridica, inclusiv persoane fizice care desfasoara activitati economice independente sau practica profesii liberale, unitati administrativ-teritoriale si institutii publice – au posibilitatea de a accesa facilitati fiscale care includ anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii aferente obligatiilor bugetare principale. Masura se aplica atat sectorului public, cat si celui privat, oferind o oportunitate de conformare fiscala si de reducere a presiunii financiare asupra contribuabililor.
"Scopul acestor masuri este acela de a veni in sprijinul contribuabililor, avand in vedere faptul ca mediul de afaceri se confrunta cu o lipsa temporara de lichiditati, de a sustine conformarea voluntara la plata, sens in care, prin masurile adoptate de impulsionare a achitarii obligatiilor fiscale/bugetare, statul se asigura, pe de o parte de faptul ca volumul arieratelor scade, iar pe de alta parte, veniturile bugetare cresc astfel incat sa se poata sustine cheltuielile efectuate pentru sustinerea economica", sustine MF.
OUG 107/2024 introduce masuri fiscale semnificative, printre care se numara anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale restante la 31 august 2024. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, contribuabilii care au datorii atat principale, cat si accesorii trebuie sa isi achite obligatiile bugetare principale pana la aceasta data, sa isi onoreze obligatiile curente (nascute dupa 1 septembrie 2024), sa depuna toate declaratiile fiscale si sa solicite anularea accesoriilor pana la data de 25 noiembrie 2024.
De asemenea, ordonanta prevede anularea accesoriilor si pentru diferentele de obligatii bugetare principale, daca acestea sunt declarate suplimentar de contribuabili printr-o declaratie rectificativa, cu scadenta anterioara datei de 31 august 2024. Astfel, contribuabilii care identifica erori in declaratiile initiale pot corecta sumele si pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligatiilor suplimentare, cu conditia sa achite atat aceste obligatii, cat si cele curente, si sa depuna cererea de anulare pana la 25 noiembrie 2024.
OUG 107/2024 introduce o masura specifica pentru persoanele fizice care au datorii fiscale restante, oferindu-le oportunitatea de a beneficia de anularea unor obligatii principale. Astfel, persoanele fizice cu obligatii bugetare principale restante de pana la 5.000 lei la data de 31 august 2024 pot beneficia de o reducere de 50% a acestor datorii daca achita jumatate din suma pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024. In plus, dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente vor fi, de asemenea, anulate.
Pentru persoanele fizice cu datorii fiscale de peste 5.000 lei, OUG prevede o reducere de 25% a obligatiilor principale restante daca acestea sunt achitate in proportie de 75% pana la aceeasi data limita, 25 noiembrie 2024. De asemenea, vor beneficia de anularea dobanzilor si penalitatilor aferente acestor datorii.
Pentru a accesa aceste facilitati fiscale, contribuabilii trebuie sa achite obligatiile curente aparute dupa 1 septembrie 2024, sa depuna toate declaratiile fiscale si sa trimita cererea de anulare pana la 25 noiembrie 2024.
Adriana Vaduva