Legea crowdfunding-ului a intrat in vigoare, actul normativ de transpunere a legislatiei europene fiind publicata in Monitorul Oficial si intrand in vigoare la inceputul acestei luni, ca anuntat Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Conform sursei citate: "Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) anunta ca Legea nr. 244 privind stabilirea unor masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1.503 al Parlamentului European si al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finantare participativa pentru afaceri si de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1.129 si a Directivei (UE) 2019/1.937 a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I, nr. 754 din 27.07.2022 si a intrat in vigoare la inceputul acestei luni. Obiectivul principal al Regulamentului (UE) 2020/1.503 il reprezinta crearea unui cadru de reglementare care sa permita platformelor de finantare participativa accesul la piata unica, printr-o autorizatie bazata pe un singur set de reguli".
Finantarea participativa (crowdfunding) reprezinta un tip de activitate in cadrul careia un furnizor de servicii de finantare participativa, fara a-si asuma el insusi riscuri, administreaza o platforma digitala, deschisa publicului, pentru a pune in legatura sau pentru a facilita punerea in legatura a potentialilor investitori sau imprumutatori cu mediul de afaceri care cauta finantare. O astfel de finantare ar putea consta in imprumuturi, achizitionarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise in scopul finantarii participative.
ASF informeeaza ca finantarea participativa ofera o sursa alternativa de finantare, inclusiv de capital de risc, dar poate oferi si alte beneficii pentru afaceri: aceasta poate valida o idee de afaceri, poate oferi antreprenorilor acces la un numar mare de persoane furnizand perspective si informatii, fiind totodata si un instrument de marketing.
"Avand in vedere ca, pana la aparitia Legii nr. 244/2022, in Romania nu a existat un act normativ care sa reglementeze in mod expres activitatea de finantare participativa, A.S.F. s-a implicat activ atat din punct de vedere tehnic, cat si in ceea ce priveste intregul proces de avizare interinstitutionala care a precedat adoptarea si intrarea in vigoare a acestei legi", potrivit ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiara mentioneaza ca Legea nr. 244/2022 prevede dispozitii exprese privind desemnarea A.S.F. in calitate de autoritate competenta responsabila cu indeplinirea functiilor si sarcinilor prevazute in Regulamentul (UE) 2020/1.503, precum si regimul sanctionatoriu aplicabil in cazul nerespectarii prevederilor acestuia, termenele de depunere a documentelor in vederea autorizarii in calitate de furnizor european de servicii de finantare participativa, conditiile de retragere a autorizatiei, cerintele referitoare la comunicarile publicitare si limba in care fisa cu informatiile esentiale privind investitia poate fi pusa la dispozitia potentialilor investitori etc.
In calitate de autoritate competenta in Romania pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor prevazute de Regulamentul (UE) 2020/1.503, ASF mentioneaza ca este deschisa unui dialog tehnic, eficient si constructiv cu entitatile care urmeaza sa solicite autorizarea in calitate de furnizori de servicii de finantare participativa.
Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.
Foto: pixabay.com