Aplicatia e-Transport, functionala pana la data de 15 iulie 2024

Aplicatia e-Transport, functionala pana la data de 15 iulie 2024
Tuesday, 2 July 2024 Taxe si impozite

Ministerul Finantelor a anuntat ca aplicatia e-Transport, destinata monitorizarii transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul national, precum si a celor internationale, va deveni operationala pana la data de 15 iulie 2024. Aceasta platforma este esentiala pentru cresterea transparentei si eficientei in supravegherea fluxurilor de bunuri si pentru combaterea evaziunii fiscale in sectorul transporturilor.

"MF si ANAF anunta finalizarea aplicatiei e-Transport, prin intermediul careia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri. Aplicatia a fost deja incarcata pe platformele Apple Store si Google Play si este in proces de avizare, urmand ca pana la cel tarziu 15 iulie 2024 sa fie operationala si sa poata fi descarcata de utilizatori", informeaza MF.

Ministerul Finantelor a precizat ca, intre 15 iulie si 31 august 2024, aplicatia e-Transport va trece printr-o perioada de testare a parametrilor tehnici. In aceasta faza preliminara, sanctiunile stipulate in Ordonanta de Urgenta 41/2022 nu vor fi inca aplicate. Implementarea acestor penalitati va incepe efectiv de la 1 septembrie 2024, dupa finalizarea perioadei de testare si asigurarea functionalitatii complete a sistemului.

"Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de pozitionare GPS, in situatia in care autovehiculele de transport marfa sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situatii, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost incarcate specificatiile tehnice necesare. In caz contrar, autovehiculele trebuie sa fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit, pe care este instalata aplicatia, dezvoltata de CNIF", potrivit sursei citate.

Operatorii de transport rutier sunt obligati sa asigure transmiterea datelor de pozitionare a vehiculelor de transport, pe intreaga durata a traseului, pentru bunurile care sunt monitorizate prin sistemul RO e-Transport. Aceasta este o conditie esentiala pentru a asigura o monitorizare eficienta si continua a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat.

In sedinta de Guvern din 28 iunie 2024, s-a decis, printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG 87/2024), amanarea aplicarii sanctiunilor prevazute de legislatia e-Transport pana la 1 ianuarie 2025, dar aceasta amanare este limitata doar la operatorii economici autorizati conform articolului 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013. Acest pas a fost considerat necesar pentru a preveni eventualele blocaje in activitatea operatorilor economici autorizati care au un rol semnificativ in economia nationala si care desfasoara regulat transporturi internationale de bunuri. Aceasta decizie reflecta incercarea de a echilibra necesitatile de securitate fiscala cu fluiditatea comertului transfrontalier.

Sistemul RO e-Transport, o initiativa cheie in cadrul digitalizarii ANAF, monitorizeaza transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, atat pe teritoriul national, cat si international. Acesta reprezinta un instrument vital in eforturile de crestere a eficientei administrative si de combatere a evaziunii fiscale, conform Ministerului Finantelor.

Prin functionalitatile avansate pe care le ofera, sistemul RO e-Transport este destinat sa joace un rol semnificativ in reducerea decalajului de TVA. Acesta faciliteaza monitorizarea riguroasa a transporturilor de bunuri cu risc fiscal, contribuind la fiscalizarea mai eficienta a tranzactiilor comerciale si, implicit, la cresterea veniturilor colectate la bugetul de stat. Aceasta abordare este esentiala pentru intarirea integritatii si transparentei proceselor fiscale in Romania.

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.