Atragere investitii straine: Doua tari din vecinatatea Romaniei reduc impozitele pe profit

Atragere investitii straine: Doua tari din vecinatatea Romaniei reduc impozitele pe profit
Friday, 12 May 2017 Taxe si impozite, economie

Mai multe tari din Uniunea Europeana vor sa reduca impozitul pe profit sperand ca in acest fel sa fie stimulata activitatea economica si sa atraga investitii straine. Printre membrii UE care implementeaza astfel de masuri se numara Ungaria, Slovacia si Italia. In Romania se elimina in totalitate impozitul pe dividende si, totodata, scade TVA la 18%, conform EY.

Din cauza intarzierii cresterii economice dar si a temerii ca o noua criza economica este pe cale sa se intample, guvernele sunt obligate sa introduca noi stimulente fiscale pentru a ramane atractive in competitia globala, conform raportului "EY Outlook for global tax policy in 2017"- care prezinta opiniile liderilor EY pe politici fiscale din 50 de tari la nivel global.

In timp ce tarile urmaresc o scadere a nivelurilor de impozitare pe termen lung, implementarea recomandarilor Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, privind erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor (BEPS) si a proiectelor legislative lansate de Comisia Europeana, constrange acum guvernele sa caute solutii alternative de modificare a legislatiei fiscale, pentru a stimula competitia intre state si a atrage investitori.

Raportul arata ca din cele 50 de tari chestionate, 30% intentioneaza sa investeasca intr-o gama mai larga de stimulente care sa incurajeze sau sa sustina investitiile, marcand o crestere de 27% a numarului de tari care ofera stimulente fiscale noi sau imbunatatite in 2017 fata de 2016. Mai mult, 22% dintre tari intentioneaza sa introduca facilitati mai generoase pentru cercetare si dezvoltare in 2017, cu o crestere de 83% fata de anul trecut.https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N6539.156773.MEDIAFAX.RO/B11434829.152099035;abr=%21ie4;abr=%21ie5;sz=1x1;ord=%5btimestamp%5d

Tarile cauta sa stimuleze activitatea economica si sa atraga investitii straine directe prin mentinerea sau scaderea impozitului pe veniturile companiilor.

Opt din cele 50 de tari au confirmat ca legislatia aflata in vigoare are in vedere, in acest an, un nivel mai scazut al impozitului pe profit. Sapte dintre acestea se afla in Europa (fata de doar trei anul trecut), incluzand Marea Britanie, Luxemburg si Franta, iar acest fapt arata ca trendul s-a mutat pe batranul continent, iar statele din aceasta regiune reduc nivelurile de impozitare mai repede decat in orice alta regiune.

Tarile care vor reduce impozitele pe profit, in ordinea marimii acestei reduceri:

- Ungaria, de la 19% la 9%

- Italia, de la 31,4% la 27,9%

- Franta, de la 38% la 34,4%

- Luxemburg, de la 29.2% la 27,1%

- Marea Britanie, de la 20% la 19%

- Slovacia, de la 22% la 21%

- Israel, de la 25% la 24%

- Norvegia, de la 25% la 24%

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.