De asemenea, reprezentantii BNR au atras atentia asupra faptului ca „riscurile se contureaza in sfera politicii fiscale si de venituri, in contextul anului electoral si al absentei acordurilor cu institutiile financiare internationale, precum si al efectelor adverse generate de modificari ale legislatiei in domeniul financiar."
In aceleasi timp, BNR a vorbit si despre contextul extern care „este marcat de incertitudini ridicate legate de cresterea economica globala si de redresarea economica a zonei euro, amplificate de rezultatul referendumului din Marea Britanie, de tensiunile geopolitice si de dificultatile din sistemul bancar european".
Comunicatul BNR aminteste si despre „creșterea economica care s-a accelerat in trimestrul I 2016, pana la 4,3 la suta (variatie anuala), ca urmare a expansiunii rapide a absorbtiei interne, in principal a cererii de consum, pe fondul creşterii veniturilor populaţiei, al relaxarii conduitei politicii fiscale și al consolidarii dinamicii creditului acordat sectorului privat. Din perspectiva ofertei, sectorul tertiar a devenit componenta cea mai dinamica, avand contributia preponderenta la creșterea produsului intern brut".
Totodata, se vorbeste si despre faptul ca "rata anuala a inflatiei a ramas in teritoriul negativ, dar a crescut cu 2,3 puncte procentuale in luna iunie a.c. (pana la -0,7 la suta de la -3,0 in martie 2016), ca urmare a disiparii efectului de runda I al extinderii cotei reduse a TVA de 9 la suta la toate produsele alimentare in iunie 2015. Mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriul negativ se datoreaza exclusiv efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24 la 20 la suta, incepand cu 1 ianuarie 2016. Rata medie anuala a inflaţiei IPC s-a situat in luna iunie la nivelul de -2,0 la suta, iar indicele armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţa cu Uniunea Europeana – a inregistrat o rata medie anuala de -1,7 la suta".
Si nu in ultimul rand, trebuie remarcat faptul ca "salarial mediu la nivelul economiei a inregistrat noi accelerari ale ritmului de creștere (in principal pe fondul unei noi etape de majorare a salariului minim brut pe economie), devansand semnificativ dinamica productivitatii muncii".