BNR pastreaza valoarea dobanzii de politica monetara

BNR pastreaza valoarea dobanzii de politica monetara
Thursday, 6 April 2017 Finante si contabilitate, economie

Valoarea dobanzii de politica monetara ramane la 1,75% pe an si, de asemenea, sunt pastrate nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Cele doua decizii au fost luate de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Totodata, reprezentantii Bancii Centrale au hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

„Rata anuala a inflatiei a revenit in teritoriul pozitiv in luna ianuarie 2017 (0,1 la suta, de la—0,54 la suta in decembrie 2016) si a crescut in luna februarie la 0,2 la suta, in concordanta cu nivelul prognozat. Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a crescut, in linie cu prognoza, pana la 0,9% in februarie, de la 0,3% la sfarsitul anului 2016. In aceste conditii, rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa isi restranga valoarea negativa, urcand in februarie 2017 pana la—1,1%, de la—1,5% in decembrie 2016. Calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala a urcat la—0,7%, de la—1,1% in decembrie 2016", se arata in document.

In acelasi timp, in comunicatul BNR se vorbeste despre accelerarea peste asteptati a cresterii economice in trimestrul IV 2016, dinamica anuala a PIB real ajungand la 4,7% (de la 4,3% in trimestrul III).

„Ritmul mai rapid de crestere a PIB s-a datorat, in principal, contributiei exportului net, in conditiile dinamicii in usoara crestere a exporturilor si in usoara scadere a importurilor de bunuri si servicii, cererea interna avand un rol secundar. Pe partea ofertei, sectorul serviciilor si-a consolidat pozitia dominanta la formarea PIB.

Pe ansamblul anului 2016, PIB a crescut cu 4,8% — cel mai inalt ritm din ultimii opt ani. Deficitul de cont curent s-a adancit, pana la 2,3% din PIB, de la 1,2% in anul anterior, in principal pe seama deteriorarii balantei comerciale si a celei a veniturilor primare", conform infrmatiilor BNR.

Pentru inceputul anului 2017 se observa mentinerea unei dinamici anuale ridicate a volumului cifrei de afaceri din comert si intensificarea cresterii productiei industriale, dar si continuarea declinului activitatii din constructii.

„Costurile salariale unitare din industrie s-au majorat, dinamica salariala ramanand net superioara celei consemnate de productivitatea muncii, chiar in conditiile usoarei redresari observate la finele anului 2016 si inceputul anului 2017. Conditiile monetare reale si-au mentinut caracterul stimulativ in trimestrul I 2017. Creditul acordat sectorului privat si-a continuat cresterea anuala in luna februarie, prioritar pe seama avansului imprumuturilor noi ale societatilor nefinanciare. Ponderea in total a creditului in lei s-a majorat pana la 57,7% (de la un minim de 34,6% in mai 2012), pe fondul continuarii evolutiei divergente a celor doua componente (crestere de 13,9 la suta la lei si scadere de 11,5 la suta la valuta in luna februarie). Aceasta evolutie certifica o mai buna transmisie a politicii monetare, contribuind si la atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare", informeaza BNR.

Trebuie mentinonat si faptul ca rata anuala a inflatie va creste usor, conform evaluarilor realizate de experti.

„Evolutia este compatibila cu traiectoria ratei anuale a inflatiei evidentiata de cea mai recenta prognoza pe termen mediu. Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern si extern. Pe plan intern, acestea sunt generate, in principal, din evolutia politicii fiscale si a celei a veniturilor pe anul 2017, precum si din incertitudinile privind ajustarile viitoare ale preturilor administrate — cu precadere cele aferente procesului de dereglementare a pietei energiei — care pot evolua diferit fata de evaluarile initiale", se mai spune in documentul citat.

Pe plan extern, riscurile au ca principale surse incertitudinile legate de cresterea economica si evolutia inflatiei in zona euro, in regiune si la nivel global, precum si evolutiile oscilante ale pretului international al petrolului.

In luna mai, 2015, a fost ultima oara modificata dobanda de politica monetara.

Foto: bnr.ro

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.