In ultimele zile, s-a vorbit intens despre posibilitatea ca Guvernul sa plafoneze ori sa reduca indemnizatia pentru cresterea copilului. Tocmai de aceea, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a tinut sa faca iasa cu o declaratie publica prin care sa-i linisteasca pe romani. Demnitarul a subliniat ca Guvernul din care face parte nu va taia si nici nu va plafona indemnizatia pentru cresterea copilului. In opinia sa, singurul for indreptatit sa modifice legea este Parlamentul Romaniei, initiatorul acestui act normativ.
"Un prim bilant era important pentru noi ca sa vedem cat de atractiva era aceasta indemnizatie si sa vedem daca estimarile initiale corespund cu realitatea. Nu se pune problema ca acest Guvern sa taie sau sa plafoneze indemnizatia pentru cresterea copilului. Parlamentul care a adoptat aceasta legislatie este singurul for care in mod normal este cel care ar trebui sa se uite si sa vada care sunt aceste consecinte. Prin urmare, in calitate de Guvern nu o sa lansam ordonante care sa corecteze Parlamentul ci tot ceea ce ne propunem este sa ne uitam exact, sa vedem cum au fost facute estimarile in Parlament initial si sa vedem ce se impune sa se faca de catre Parlament, forul care a si initiat aceasta masura", a declarat Dragos Pislaru pentru Digi 24.
Potrivit unei analize cerute de ministrul Muncii, doar 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului (ICC), mai exact 242 persoane consuma o treime din bugetul alocat, existand chiar cuantumuri care ajung la echivalentul in lei a 35.000 euro. Cele mai mari cuantumuri ale indemnizatiei au fost inregistrate in judetul Sibiu si in municipiul Bucuresti, sectorul 1, de 159.084 lei, respectiv 94.168 lei, in urma veniturilor realizate ca membru asociat sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta. Pe urmatoarele locuri se situeaza un beneficiar din Constanta, cu 74.693 lei, si unul din Bucuresti, sectorul 5, 56.132 lei, ambii realizand venituri pe baza de contract de munca/raport de serviciu. Media cuantumului ICC, la nivel national, a fost de 1.404 lei. Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava — 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.
Dragos Pislaru a precizat ca era obligat sa prezinte public aceste cifre pentru ca "nu poti tine sub pres aceasta realitate".
Potrivit acestuia, in momentul de fata trebuie vazut daca masura, asa cum a fost ea gandita, duce la cresterea natalitatii sau exista si alte lucruri care ar putea fi facute.
"In acest moment, singurul lucru pe care trebuie sa-l punem pe masa, si nu noi, ci intreaga societate, prin Parlament ca for legislativ, este daca masura in sine, asa cum a fost ea gandita, duce la cresterea natalitatii in mod eficient sau exista alte lucruri care ar putea fi facute. Guvernul si-a asumat implementarea, a fost unul dintre lucrurile pe care le-am primit atunci cand am fost numit in functie. Eu voi participa la dezbatere in momentul in care va trebui sa pun toate informatiile pe masa. Forul legitim care are posibilitatea de a schimba acest lucru este Parlamentul.(...) Guvernul a dat indemnizatii pentru ca respecta o lege care a fost emisa de catre Parlament. Forul care a emis-o trebuie sa remedieze, daca e ceva de remediat", a precizat Pislaru.
Ministrul a subliniat ca in acest moment nu exista restrictie si ca au fost identificat resursele necesare, pana la finele acestui an.
"Al doilea element care este relevant in toata aceasta dezbatere este legat de buget. In momentul in care acesta a devenit un drept care se aloca tuturor persoanelor aflate in aceasta circumstanta nu exista restrictie de buget. Noi ne-am asumat cu subiect si predicat ca vom implementa. Eu am scos in evidenta ca am sarit fata de o estimare dar, cand am discutat cu doamna ministru Dragu (ministrul Finantelor, Anca Dragu, n.r) spatiul bugetar pe care il avem nu s-a pus problema ca nu am identificat resursele pentru plata acestor indemnizatii.(...) Cand s-a facut rectificarea s-a alocat o suma globala tocmai ca sa se evite rectificari suplimentare din acest punct de vedere. Intelegerea mea este ca putem implementa pana la sfarsitul anului fara sa afectam alte categorii de cheltuieli ", a punctat Pislaru.
Sursa: digi24.ro
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva