Ordinul ministrului justitiei nr. 2.207/C/2016 pentru modificarea Regulamentului de organizare si functionare a Oficiului National al Registrului Comertului si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 1.082/C/2014 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 461 şi a intrat in vigoare la aceeaşi data. Practic, prin intermediul acestui act normativ sunt aduse mai multe modificari regulamentului ONRC, schimbari ce vor duce la o armonizare cu prevederile Legii insolventei persoanelor fizice, care va intra in vigoare la finele acestui an.
Ordinul stabileşte, practic, infiintarea in cadrul BPI a sectiunii privind procedura insolventei pentru persoane fizice, dar si infiintarea unor posturi pentru asigurarea functionarii optime a acestei sectiuni, dat fiind faptul ca activitatea se va intensifica.
Asa cum reiese din documentul citat, procedura de raportare pentru persoanele fizice in Buletin nu va suferi nicio modificare, ci vor fi publicate aceleasi documente ca in cazul persoanelor juridice. Prin urmare, in cadrul sectiunii „Debitori – persoane fizice cu obligatii ce nu decurg din exploatarea unei intreprinderi" vor fi publicate actele de procedura emise de catre participantii la procedura insolventei persoanelor fizice, respectiv instantele judecatoreşti, administratorii procedurii şi lichidatorii:
- citatiile partilor;
- hotararile judecatoresti;
- comunicarile instantelor de judecata;
- convocarile si notificarile actelor de procedura efectuate de instantele judecatoresti/administratorii judiciari;
- lichidatorii judiciari/comisiile de insolventa/ administratorii procedurii/ lichidatorii pentru procedura insolventei persoanelor fizice/alte persoane autorizate, conform dispozitiilor legale in vigoare.
Aceste documente vor fi publicate online, pe site-ul ONRC, dar vor fi aparea si in BPI, care va putea fi accesat, potrivit legii, de catre cei interesati pe baza de abonament. Exista si posibilitatea de a avea acces la aceste informatii gratuit, in mediul online, insa aceste informatii sunt limitate si succinte.
Trebuie spus şi ca ONRC furnizeaza informatii din Buletin şi elibereaza copii certificate de pe actele de procedura publicate in acesta, la cerere, contra cost, pe baza de tarife stabilite prin ordin al ministrului justitiei, actualizate anual in functie de rata inflatiei. De asemenea, Buletinul Procedurilor de Insolventa este interconectat cu portalul de justitie europeana e-Justice, informatiile fiind asigurate, la nivelul Uniunii Europene, gratuit.
Ce prevede legea falimentului personal
Scopul Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice este instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situatiei financiare a debitorului persoana fizica, de buna-credinta, acoperirea intr-o masura cat mai mare a pasivului acestuia şi descarcarea de datorii. Legea reglementeaza trei proceduri:
- procedura de insolventa pe baza unui plan de rambursare a datoriilor;
- procedura de insolventa bazata pe lichidarea activelor;
- procedura de insolventa simplificata.