Cererile de finantare pentru investitii in tehnologii noi trebuie depuse de companii pana in 9 septembrie

Cererile de finantare pentru investitii in tehnologii noi trebuie depuse de companii pana in 9 septembrie
Tuesday, 30 July 2024 Noutati legislative

Incepand de luni, companiile interesate pot aplica pentru finantare destinata investitiilor in tehnologii noi, pentru proiecte ale caror costuri eligibile sunt de peste 50 de milioane de lei, conform unui anunt facut de Ministerul Finantelor.

"De astazi, 29 iulie, MF da startul primei sesiuni de inscriere a proiectelor finantate in baza schemei de ajutor de stat instituita prin H.G.300/2024. Pana la 9 septembrie 2024, reprezentantii mediului de afaceri pot depune cererile de acord pentru finantare, impreuna cu documentele justificative, pentru investitii ale caror costuri eligibile depasesc 50 milioane lei. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei", conform informatiilor publicate de MF.

Cererile pentru finantare destinata investitiilor in tehnologii noi, cu costuri eligibile de peste 50 milioane de lei, pot fi depuse online incepand de luni, prin aplicatia Big Project. Procesul de selectie implica ordonarea cererilor in functie de un punctaj si evaluarea lor pana la epuizarea bugetului alocat pentru sesiune. Decizia finala poate fi un acord de finantare, in cazul indeplinirii tuturor criteriilor si conditiilor de eligibilitate, sau o scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se efectueaza dupa realizarea partiala sau totala a cheltuielilor eligibile, in limitele creditelor bugetare anuale disponibile.

Cheltuielile eligibile includ constructii noi, achizitia de echipamente si active necorporale. Toate activele investitiei trebuie sa fie noi. Ajutorul de stat poate fi solicitat de intreprinderile nou-infiintate sau aflate in activitate, fie ca sunt IMM-uri sau intreprinderi mari, inregistrate conform Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ministerul Finantelor a specificat ca sunt eligibile pentru finantare investitiile efectuate in sectoare diverse, inclusiv fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor, fabricarea bauturilor, prelucrarea lemnului, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, productia de substante si produse chimice, productia de produse farmaceutice de baza si preparate farmaceutice. De asemenea, sunt eligibile investitiile in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (cu exceptia masinilor, utilajelor si instalatiilor), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea echipamentelor electrice, productia de autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de mobila, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor, activitatile de recuperare a materialelor reciclabile si alte industrii specifice. Aceste sectoare reprezinta domenii prioritare pentru dezvoltarea tehnologica si inovatie in cadrul economiei nationale.

"Dam startul inscrierilor pentru o masura mult asteptata de catre mediul de afaceri, pentru sprijinirea investitiilor in tehnologii noi. Esenta acestei scheme cu buget de peste 2,2 miliarde lei este sa genereze efect multiplicator in economie, preponderent in cadrul intreprinderilor care activeaza in cadrul industriei prelucratoare. Este una dintre formele de sprijin pentru antreprenori, care va contribui la dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalatii si utilaje, a prestatorilor de servicii. Separat, prin deja consacratele scheme 807 si 332 avem anul acesta in derulare 64 proiecte de investitii cu o valoare totala de peste 11 miliarde lei, in industrii ca industria auto, industria farmaceutica, industria aeronautica sau industria aparatelor electrocasnice, ce vor genera peste 11.000 locuri de munca", conform ministrului Marcel Bolos.

Foto:

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.