Codul Fiscal a fost modificat, printr-o ordonanta de urgenta adoptata, vineri, 6 ianuarie, de Guvernul Grindeanu. In acest fel se vor implementa masurile din domeniul fiscal cuprinse in Programul de Guvernare aprobat de Parlament in 4 ianuarie 2017.
Printre modificari se numara scutirea de la plata impozitului pe profit pentru societatile care in prezent desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare - dezvoltare, definita potrivit legii. Facilitatea se aplica in primii 10 ani de activitate. Totodata, agentii economici nou infiintati care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare - dezvoltare, definita potrivit legii, facilitatea se acorda pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat.
Prin aceasta masura, se urmareste stimularea desfasurarii activitatilor de inovare si cercetare-dezvoltare, cu efecte directe asupra mentinerii in tara a fortei de munca specializate, valorizand astfel potentialul uman de care dispune Romania, cu specializari in diferitele domenii de activitate.
In prezent, contribuabilii care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare - dezvoltare, definita potrivit legii, sunt obligati la plata unui impozit pe profit in cota de 16% aplicat asupra rezultatului fiscal obtinut din aceste activitati.
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
Se majoreaza limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro, modificand astfel una dintre conditiile ce trebuie indeplinite de persoanele juridice romane pentru incadrarea in definitia microintreprinderii.
De asemenea, in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderi, se stabileste o cota de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati si se abroga cota actuala de 2% pentru microintreprinderile care au un salariat.
In prezent, sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor prevede cote de impozitare diferite in functie de numarul de salariati.
Sursa: digi24.ro
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva