Decizia privind reducerea treptata a pragului de impozitare pentru microintreprinderi, asteptata in in primul trimestru din 2025

Decizia privind reducerea treptata a pragului de impozitare pentru microintreprinderi, asteptata in in primul trimestru din 2025
Friday, 25 October 2024 Taxe si impozite

Conform Planului bugetar-structural national pe termen mediu 2025-2031, publicat de Ministerul Finantelor, o decizie privind reducerea treptata a pragului de impozitare pentru microintreprinderi va fi luata de Coalitia de Guvernare/Guvernul Romaniei pana cel tarziu in primul trimestru al anului viitor.

"Din comentariile (CE, n.r.) primite prin scrisoarea de raspuns la CP3 - PNRR reiese ca indeplinirea jalonului 206 - Reforma taxarii microintreprinderilor este considerata indeplinita daca sunt implementate recomandarile Bancii Mondiale de aliniere a pragului de eligibilitate al regimului de taxare pentru microintreprinderi cu cel al TVA care in prezent este 88.500 Euro. O decizie in acest sens va trebui luata in Coalitia de Guvernare si in Guvernul Romaniei pana cel tarziu in Q1 2025", se precizeaza in document.

Conform Planului prezentat, reforma impozitarii microintreprinderilor, in linie cu jalonul 206 din PNRR, urmareste implementarea unor masuri pentru a preveni divizarea artificiala a bazei de impozitare, revizuirea cotei de impozitare, eliminarea deducerilor si reducerea treptata a pragului de impozitare pentru microintreprinderi in perioada 2025-2027. Guvernul Romaniei a realizat majoritatea masurilor, insa reducerea graduala a pragului de impozitare pentru microintreprinderi ramane in asteptare, Comisia Europeana emitand o suspendare partiala legata de Cererea de plata nr. 3.

"Aceasta reforma va avea drept rezultat un regim de taxare specific microintreprinderilor, fara facilitati fiscale specifice datorita sistemului fiscal avantajos de impunere a acestora si fara mecanisme de optimizare fiscala care sa sustina micii antreprenorii pentru a desfasura activitati de business de mici dimensiuni intr-un mediu competitional corect si competitiv, care sa asigure predictibilitate pentru acest tip de antreprenoriat", se mai arata in documentul citat.

De asemenea, este vizat un mecanism de stimulare a investitiilor pentru micii antreprenori, fie prin credit fiscal, fie prin alocari de granturi, pentru a sprijini acele investitii care faciliteaza tranzitia verde si digitala, asigurand astfel sustenabilitatea afacerilor de mici dimensiuni.

In prezent, pragul de incadrare pentru microintreprinderi este fixat la 500.000 de euro.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.