Rata dobanzii de politica monetara a ramas neschimbata, astfel, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis ca dobanda sa fie mentinuta la 1,75% pe an.
„Pe baza datelor disponibile in prezent si in contextul acestor incertitudini sporite, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar", se mentioneaza in comunicatul BNR.
In acelasi timp, a redus, pentru a doua oara in acest an, ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta de la 12% la 10%, in timp ce pentru pasivele in lei, rezervele minime au ramas la nivelul de 8%.
„Data fiind reducerea creditarii in valuta, consolidarea nivelului adecvat al rezervelor valutare (33,1 miliarde euro la sfarsitul lui august 2016) si imbunatatirea structurii acestora, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 10 la suta de la 12 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016. Masura vizeaza continuarea armonizarii mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele si practicile in materie ale Bancii Centrale Europene si ale principalelor banci centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8 la suta", conform sursei citate mai sus.
2005 a fost anul in care a fost ultima diminuare a dobandii de politica monetara cu la 2% la 1,75%. In acelasi an au fost reduse si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.
Bancile comerciale care se confrunta cu lipsa lichiditatilor se pot imprumuta la BNR la dobanda-cheie de 1,75% pe an. In schimb, bancile care au un exces de bani lichizi, ii pot depozita la BNR si primesc o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.
Adrian Vaduva