Alesii din Camera Deputatilor au votat in unanimitate legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric. Mai este un hop de trecut inainte ca proiectul sa intre in vigoare: presedintele Klaus Iohannis. Seful statului poate promulga legea sau, dimpotriva, o poate retrimite in Parlament.
Potrivit documentului, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului printr-un act aditional. Cele doua parti vor negocia costurile convertirii fara ca totusi obligatiile de plata sa fie impovaratoare pentru consumator.
Vor beneficia de adoptarea actului normativ toti cei care s-au imprumutat in aceasta moneda, indiferent de salariu, ori de suma luata de la banca. In iulie 2016, in Romania erau inregistrate 53.794 de imprumuturi in franci elvetieni, valoarea lor in lei fiind de aproximativ 5,7 miliarde de lei. Vor beneficia si cei care au negociat deja cu banca si au transformat in lei creditele luate in franci elvetieni.
Toti cei 248 de deputati prezenti in plen au votat pentru adoptarea legii. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect.
Votul vine dupa ce deputaţii au eliminat, in comisiile de specialitate, plafonul de 250.000 de franci elvetieni. Saptamana trecuta, parlamentarii au scos şi pragul de indatorare de 50%.
Adoptarea legii nu este pe placul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care nu s-a sfiit sa-i critice pe deputati si sa-i acuze de populism.
Documentul va ajunge saptamana viitoare pe biroul presedintelui Klaus Iohannis care are la dispozitie 20 de zile pentru a lua o decizie.
„Vom analiza, vom cere si opinia si celorlalte parti implicate. Cand vorbim despre conversia francilor cu siguranta vom cere din mediul bancar o opinie si in momentul in care avem o analiza completa pe care o apreciem corecta vom face aprecieri asupra acestor acte normative", a declarat Klaus Iohannis.
Adrian Vaduva
Foto: pixabay.com