Legea falimentului personal care ar fi trebuit sa intre in vigoare la sfarsitul acestui an, insa lucrurile s-au schimbat peste noapte. Reprezentantii Guvernului sustin ca procedura de insolventa pentru persoanelor fizice va fi amanata pentru luna august a anului viitor, nu in ultima zi a acestui an. Legea 15/2015 reglementeaza trei modalitati prin care insolventa persoanelor fizice va putea fi solutionata, respectiv pe baza de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedura simplificata.
Ce spune actul normativ
Asadar, o persoana fizica care domiciliaza sau are resedinta in Romania va cere sa intre in insolventa intrucat nu are suficienti bani sa-si plateasca datoriile si nici nu are vreo sansa reala de a se se echilibra din punct de vedere financiar, in urmatoarele 12 luni pentru a-si putea plati datoriile asa cum prevad contractele pe care le-a incheiat si sa duca in acelasi timp un trai rezonabil.
Insolventa pe baza planului de rambursare a datoriilor
Daca datornicul considera ca se afla in stare de insolventa, totusi situatia sa financiara nu este total compromisa, poate cere Comisiei de insolventa deschiderea insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor.
Daca Comisia considera ca exista motive pentru deschiderea acestei proceduri administrative, va aproba cererea de intrare in insolventa. Daca insa aceasta considera ca situatia financiara este total compromisa, ea va respinge cererea persoanei fizice si va cere acordul acesteia pentru deschiderea procedurii judiciare (lichidare de active) sau a celei simplificate.
Ce presupune lichidarea de active
Cea de-a doua varianta de procedura de insolventa a persoanei fizice are caracter judiciar, de aceasta data, si presupune lichidarea de active. Din perspectiva Legii nr. 151/2015, la aceasta procedura se ajunge daca situatia financiara persoanei respective este complet compromisa. Poate solicita intrarea in aceasta procedura atat datornicul cat si creditorii acestuia, in situatia in care planul de rambursare nu poate fi dus la bun sfarsit.
Si de aceasta data, executarile silite care vizeaza persoana fizica vor fi suspendate, insa numai dupa ce instanta a admis intrarea in insolventa.
Procedura simplificata de insolventa
Aceasta ultima varianta este accesibila persoanei fizice daca suma totala a datoriilor sale este de cel mult zece salarii minime pe economie, daca nu are bunuri sau venituri ce pot fi urmarite in cadrul unei proceduri de executare silita si daca are peste varsta standard de pensionare sau si-a pierdut total/cel putin jumatate din capacitatea de munca. Si aceasta a treia procedura are caracter judiciar, ceea ce inseamna ca incuviintarea intrarii in insolventa trebuie data de instanta, iar executarile silite vor fi suspendate de la momentul incuviintarii.
Sursa: digi24.ro
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva