Agentia Nationala de Administrare Fiscala cere modificarea unor declaratii de inregistrare fiscala privind plata impozitului specific, care trebuie platit de firmele din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante si cafenele), de la 1 ianuarie 2017.
Taxa datorata de agentii economici din aceasta piata este reglementat de Legea 170/2016, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2017.
Impozitul pe care firmele HoReCa il au de achitat este calculat in functie de variabile precum numarul locurilor de cazare sau marimea spatiului alocat activitatii, nefiind determinat de profit say de cifra de afaceri.
Conform acestei legi, sunt obligate la plata acestui impozit persoanele juridice care, la data de 31 decembrie a anului trecut, aveau inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzãtoare codurilor CAEN din lege si, in plus, nu se afla in lichidare.
Codurile CAEN vizeaza, in principal, unitatile de cazare, parcuri pentru rulote si campinguri, restaurante, catering, restaurante si baruri.
Totodata, printr-un ordin din 2015 al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a fost acordata directiei din Bucuresti competenta de administrare a unor categorii de contribuabili nerezidenti care nu au pe teritoriul Romaniei un sediu permanent.
Avand in vedere prevederile legale mentionate, prin acest proiect de ordin, ANAF propune completarea obligatiilor declarative inscrise in vectorul fiscal cu impozitul specific si completarea sectiunii privind vectorul fiscal in formularul 010 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", precum si a instructiunilor de completare a acestuia, cu obligatia declarativa privind impozitul specific.
Totodata, Fiscul propune completarea sectiunii "Alte date despre contribuabil" in formularul 015 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", precum si a instructiunilor de completare a acestuia, cu caseta "Obligatii fiscale potrivit art. 38 din Codul fiscal".
ANAF vrea, in plus, si completarea sectiunii "Date privind activitatea desfãsurata" in formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal", precum si a instructiunilor de completare a acestuia, cu caseta "Transferul titlurilor de valoare".
Sursa: digi24.ro
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva