Deficitul Romaniei a ajuns la 3,6% din PIB

Deficitul Romaniei a ajuns la 3,6% din PIB
Friday, 26 July 2024 economie

Executia bugetului general consolidat pentru primele sase luni din 2024 s-a confruntat cu un deficit de 63,67 miliarde lei, reprezentand 3,6% din PIB, marcand o crestere semnificativa fata de deficitul de 37,21 miliarde lei sau 2,32% din PIB inregistrat in aceeasi perioada a anului 2023, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Pana la sfarsitul lunii mai, deficitul fusese de 60,10 miliarde lei, adica 3,4% din PIB. Veniturile totale ale bugetului au ajuns la 275,50 miliarde lei in prima jumatate a anului, cu o crestere anuala de 13,5%, sustinuta in mare parte de veniturile curente, incluzand contributiile de asigurari, TVA, impozitul pe salarii, impozitul pe profit si veniturile nefiscale.

Detaliat, incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 24,92 miliarde lei, un avans impresionant de 20,4% fata de anul anterior. Aceasta crestere notabila a fost influentata de modificarile legislative care au imbunatatit facilitatile fiscale pentru angajatii din constructii, agricultura, industria alimentara si IT, precum si de majorarea salariului minim garantat la nivel national, aspecte reglementate de ordonante si legi recente.

In plus, s-au observat evolutii favorabile si la nivelul incasarilor din impozitul pe veniturile din pensii, care au crescut cu 58,2%, si din declaratia unica, cu o crestere de 13,0%. Totusi, incasarile din impozitul pe dividende continua sa fie negative, cu o scadere de 11,5%, reflectand un efect de baza puternic din ianuarie 2023, cand s-a inregistrat o crestere semnificativa a dividendelor distribuite, bazata pe situatiile financiare interimare din 2022, cu aplicarea unei cote de impozit de 5%.

Contributiile de asigurari au atins suma de 92,75 miliarde lei, marcand o crestere anuala de 20,8%, depasind astfel cresterea salariilor din economie. Aceasta evolutie pozitiva a fost stimulata de modificarile legislative care au imbunatatit facilitatile fiscale pentru angajatii din constructii, agricultura, industria alimentara si IT, inclusiv reglementarile legate de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru tichetele de masa si voucherele de vacanta, majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata, precum si majorarile specifice pentru anumite sectoare. Pe de alta parte, efectele negative au fost resimtite prin restituirea sumelor retinute anterior pentru CASS din veniturile din pensii, cu un impact bugetar de -0,14 miliarde lei, conform unei ordonante de urgenta recente.

Incasarile din impozitul pe profit au atins 15,54 miliarde lei, cu o crestere anuala de 22%, influentata de cresterea veniturilor din impozitul pe profit, inclusiv impozitul minim pe cifra de afaceri de la agentii economici si impozitul pe profit de la bancile comerciale. Aceasta crestere a fost usor atenuata de redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari si/sau acte de mecenat, in valoare de aproximativ 0,4 miliarde lei, conform Legii nr. 322/2021.

De asemenea, incasarile nete din TVA au ajuns la 57,10 miliarde lei, marcand o crestere de 17,3% comparativ cu anul anterior. Valoarea restituirilor de TVA a crescut cu 3,9%, atingand 14,96 miliarde lei in perioada ianuarie - iunie 2024, fata de 14,40 miliarde lei in aceeasi perioada din 2023. Cresterea incasarilor din TVA a fost stimulata de modificarile legislative recente, inclusiv majorarea cotei de TVA pentru alimentele cu zahar adaugat, utilizarea facilitatilor sportive, transportul turistic, livrarea locuintelor in cadrul politicii sociale, si instalarea sistemelor de incalzire de inalta eficienta, conform noilor reglementari din Legea nr. 296/2023.

Veniturile din accize au atins valoarea de 19,63 miliarde lei, marcand o crestere anuala de 10,8%. Aceasta crestere a fost influentata in mod pozitiv de o crestere de 20,2% a incasarilor din accizele pe produse energetice, pe fondul consumului crescut de carburanti. In contrast, scaderea incasarilor din accizele pe produsele din tutun s-a redus la -1,8%, datorita unei cresteri notabile in lunile mai si iunie.

Veniturile nefiscale au totalizat 26,64 miliarde lei, crescand cu 19,5% comparativ cu anul precedent, un avans sustinut de incasarile din dividende.

Contributiile rambursate de Uniunea Europeana, incluzand platile efectuate si donatiile, au scazut cu 11,7%, totalizand 19,15 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la 339,17 miliarde lei, un avans nominal de 21,2% fata de anul precedent. Ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele sase luni ale anului 2024 au crescut cu 1,8 puncte procentuale, de la 17,4% la 19,2% din PIB.

Cheltuielile de personal au insumat 77,65 miliarde lei, inregistrand o crestere de 23,1% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Acestea au reprezentat 4,4% din PIB, in crestere cu 0,5 puncte procentuale, reflectand majorarile salariale din 2023.

Cheltuielile bugetare cu bunuri si servicii au totalizat 45,07 miliarde lei in primele sase luni ale anului 2024, marcand o crestere de 24,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere a fost observabila la nivelul bugetelor locale, cu o majorare de 17,8%, si la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, unde cresterea a fost de 27,0%, dedicata in mare parte decontarii medicamentelor.

Cheltuielile cu dobanzile au insumat 17,61 miliarde lei, cu un plus de 1,66 miliarde lei fata de perioada similara a anului precedent, reflectand un cost crescut al finantarii datoriei publice.

Cheltuielile cu asistenta sociala au atins un total de 109,76 miliarde lei, cu o crestere de 12,3% comparativ cu primul semestru din 2023. Aceasta evolutie a fost impulsionata major de cresterea punctului de pensie cu 13,8% incepand cu 1 ianuarie 2024, de la 1.785 lei la 2.032 lei, si a indemnizatiei sociale pentru pensionari, de la 1.125 lei la 1.281 lei, conform Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

De asemenea, cheltuielile cu asistenta sociala au fost influentate de compensatiile acordate din bugetul de stat pentru facturile la energie electrica si gaze naturale, sumand 1,93 miliarde lei in aceasta perioada.

Cheltuielile cu subventiile au totalizat 9,06 miliarde lei, acoperind in principal subventii pentru transportul de calatori, sprijinul producatorilor agricoli, si scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale al consumatorilor noncasnici, cu o contributie de 935,41 milioane lei, ce reprezinta 10,32% din totalul subventiilor.

Alte categorii de cheltuieli au inregistrat un total de 8,66 miliarde lei, fiind alocate predominant pentru bursele elevilor si studentilor, sustinerea cultelor si despagubiri civile, precum si sume pentru titlurile de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor conform Legii nr. 165/2013 si Legii nr. 164/2014.

Cheltuielile asociate proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana destinate agriculturii, au atins valoarea de 24,48 miliarde lei.

In plus, cheltuielile pentru investitii, care cuprind atat cheltuielile de capital, cat si cele asociate programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au totalizat 46,27 miliarde lei. Acestea sunt cu 41% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, cand valoarea lor a fost de 32,80 miliarde lei.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.