Economistii romanii preconizeaza ca preturile in constructii si comertul cu amanuntul vor creste in urmatoarele luni

Economistii romanii preconizeaza ca preturile in constructii si comertul cu amanuntul vor creste in urmatoarele luni
Tuesday, 29 October 2024 economie

Pentru perioada octombrie - decembrie 2024, managerii romani anticipeaza o relativa stabilitate a numarului de angajati in sectoarele constructiilor si serviciilor, precum si o crestere a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura realizate in octombrie 2024, managerii din industria prelucratoare prognozeaza o crestere moderata a volumului productiei pentru urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +7%. In ceea ce priveste numarul de salariati, acestia estimeaza o scadere moderata, reflectata printr-un sold conjunctural de -6%. Totodata, preturile produselor industriale sunt asteptate sa creasca moderat, cu un sold conjunctural de +15%.

In sectorul constructiilor, estimarile din octombrie 2024 indica o scadere moderata a volumului productiei pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -11%). Managerii preconizeaza stabilitate in ceea ce priveste numarul de angajati (sold conjunctural -5%) si anticipeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii, cu un sold conjunctural de +23%.

In sectorul comertului cu amanuntul, managerii estimeaza o crestere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +20%. De asemenea, volumul comenzilor plasate catre furnizori va avea o crestere moderata (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozeaza o crestere moderata a numarului de angajati (sold conjunctural +11%) si o majorare a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +30%).

Estimarile din octombrie 2024 pentru sectorul serviciilor arata o relativa stabilitate a cererii (cifra de afaceri) in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Managerii din acest sector anticipeaza stabilitate in numarul de angajati (sold conjunctural 0%) si o crestere moderata a preturilor de vanzare sau de facturare a serviciilor (sold conjunctural +15%).

In comunicat, INS mentioneaza ca soldul conjunctural reflecta perceptia managerilor asupra evolutiei unui fenomen, fara a fi echivalent cu ritmul de crestere sau scadere a unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este calculat ca diferenta intre procentajul managerilor care au o perspectiva pozitiva si procentajul celor cu o viziune negativa asupra fenomenului respectiv.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.