Pentru perioada octombrie - decembrie 2024, managerii romani anticipeaza o relativa stabilitate a numarului de angajati in sectoarele constructiilor si serviciilor, precum si o crestere a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In cadrul anchetei de conjunctura realizate in octombrie 2024, managerii din industria prelucratoare prognozeaza o crestere moderata a volumului productiei pentru urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +7%. In ceea ce priveste numarul de salariati, acestia estimeaza o scadere moderata, reflectata printr-un sold conjunctural de -6%. Totodata, preturile produselor industriale sunt asteptate sa creasca moderat, cu un sold conjunctural de +15%.
In sectorul constructiilor, estimarile din octombrie 2024 indica o scadere moderata a volumului productiei pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -11%). Managerii preconizeaza stabilitate in ceea ce priveste numarul de angajati (sold conjunctural -5%) si anticipeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii, cu un sold conjunctural de +23%.
In sectorul comertului cu amanuntul, managerii estimeaza o crestere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +20%. De asemenea, volumul comenzilor plasate catre furnizori va avea o crestere moderata (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozeaza o crestere moderata a numarului de angajati (sold conjunctural +11%) si o majorare a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +30%).
Estimarile din octombrie 2024 pentru sectorul serviciilor arata o relativa stabilitate a cererii (cifra de afaceri) in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Managerii din acest sector anticipeaza stabilitate in numarul de angajati (sold conjunctural 0%) si o crestere moderata a preturilor de vanzare sau de facturare a serviciilor (sold conjunctural +15%).
In comunicat, INS mentioneaza ca soldul conjunctural reflecta perceptia managerilor asupra evolutiei unui fenomen, fara a fi echivalent cu ritmul de crestere sau scadere a unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este calculat ca diferenta intre procentajul managerilor care au o perspectiva pozitiva si procentajul celor cu o viziune negativa asupra fenomenului respectiv.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva