Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat ca fermierii afectati de seceta pedologica pot depune cereri pentru a constata pagubele si a obtine despagubiri pana la data de 19 august 2024. Aceasta masura vine in sprijinul agricultorilor care au suferit pierderi din cauza conditiilor meteorologice extreme.
Potrivit susei citate: "Termenul pentru depunerea de catre fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologica in vederea obtinerii despagubirilor se prelungeste pana pe 19 august 2024, ora 24:00. Masura a fost luata avand in vedere ca astazi, 15 august 2024, este zi de sarbatoare legala (zi nelucratoare). Decizia a fost comunicata tuturor Directiilor Agricole Judetene".
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a informat pe comisarul european Janusz Wojciechowski, in iulie, despre impactul sever al secetei asupra vastelor suprafete agricole din Romania. Intr-o scrisoare datata 7 august, el a cerut Comisiei Europene compensatii urgente pentru a sprijini fermierii afectati, a comunicat recent ministerul. Acest anunt vine in contextul in care europarlamentari romani au indicat ca au solicitat, de asemenea, ajutor financiar european pentru a ajuta fermierii si comunitatile locale afectate de conditiile de seceta.
"Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesita acordarea de compensatii urgente in baza unei masuri exceptionale, pentru a contribui la solutionarea problemelor specifice rezultate in urma acestor fenomene", se arata in scrisoarea transmisa CE de catre ministrul Agriculturii.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat ca este necesara rambursarea urgenta a sumei de pana la 75,2 milioane euro, reprezentand bugetul total estimat pentru culturile agricole infiintate in toamna anului 2023, pentru a compensa fermierii afectati.
"In acest sens, MADR considera ca se impune ca intreaga suma sa poata fi achitata producatorilor afectati, in baza unui singur act juridic comunitar care sa cuprinda norme tehnice si surse de finantare atat cele din partea Uniunii Europene, cat si ajutoare nationale suplimentare. De asemenea, primavara - vara anului 2024 a fost caracterizata de o lipsa masiva de precipitatii, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit in aproape toata tara, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie", se precizeaza in informarea ministerului.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a raportat intr-o scrisoare adresata unui oficial european ca seceta severa din primavara anului 2024 a compromis culturile de porumb si floarea-soarelui pe o suprafata estimata de aproape doua milioane de hectare in Romania. In aceste conditii, pierderile medii sunt estimate sa varieze intre 200 si 230 de euro pe hectar.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva