Companiile romanesti care intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti, pe Piata Reglementata sau AeRO, au posibilitatea sa acceseze, din 7 iunie 2024, fonduri nerambursabile care acopera costurile aferente derularii unei oferte publice sau a unui plasament privat si ulterior, admiterii la tranzactionare, anunta BVB.
„Obiectivul prezentei scheme il constituie sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor prin acordarea de sprijin financiar nerambursabil, sub forma de grant, pentru facilitarea accesului la finantarea pe piata de capital, prin emisiunea de noi actiuni. (...) Prezenta schema de ajutor de minimis se aplica tuturor intreprinderilor cu capital majoritar privat care au sediul social in Romania si se listeaza pe oricare dintre segmentele administrate de Bursa de Valori Bucuresti", este precizat in Ordinul MIPE 2.049/2024, care a aparut recent in Monitorul Oficial si care contine regulile schemei de minimis.
Valoarea totala a sprijinului financiar se ridica la 38,2 milioane de euro, iar o companie poate atrage maximum 300.000 de euro pentru a acoperi costurile cu procesul de listare pe Piata Reglementata, respectiv 70.000 de euro pentru piata AeRO. Proiectele de finantare pot fi depuse pana in 2025, din 7 iunie 2024 pana in 31 mai 2025.
„Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 8% din valoarea subscrierilor, în limita sumei de 300.000 euro/întreprindere pentru admiterea la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București, respectiv în limita sumei de 70.000 euro/întreprindere pentru admiterea la tranzacționare prin Sistemul multilateral de tranzacționare administrat de Bursa de Valori București (piața AeRO) (...)", scrie în actul normativ care reglementează schema.
„Dezvoltarea pietei de capital prin cresterea numarului de companii listate, diversificarea sectoarelor economice din care provin si largirea bazei de investitori, face parte dintr-o strategie inceputa acum doi ani, din mandatul de ministru al Finantelor si ma bucur ca acest instrument finantat prin PNRR arata eforturile conjugate ale statului, ale bursei si ale mediului privat, care continua intr-o formula de complementaritate ce va ridica nivelul de atractivitate al Romaniei, intarindu-ne pozitia investitionala in regiune si la nivel european", a declarat Adrian Caciu, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
„Bursa este o parte importanta a economiei nationale si reprezinta, alaturi de sectorul bancar, cea mai important sursa de finantare a companiilor locale. Ne bucura sprijinul pe care autoritatile il acorda dezvoltarii pietei de capital prin lansarea celui de-al doilea apel de proiecte menit sa sustina companiile sa se listeze la bursa. Autoritatile statului roman sunt alaturi de noi pe mai multe paliere: prin redactarea si implementarea strategiei de dezvoltare a pietei de capital, prin participarea la imbunatatirea cadrului de guvernanta (Codul de Guvernanta Corporativa al BVB) si implementarea acestuia la nivelul companiilor publice si prin derularea constanta a programului de finantare prin emisiunea de titluri de stat FIDELIS listate la bursa. Programul de sustinere a dezvoltarii companiilor locale prin listarea la bursa, lansat de Guvernul Romaniei prin intermediul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei romanesti si aduce antreprenorii locali mai aproape de clopotelul bursei", a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
„De la inceputul anului am avut la Bursa de Valori Bucuresti trei listari de companii care au atras de la investitorii din piata, prin oferta publica si plasamentul privat derulate, peste 140 de milioane de euro. Investitorii de la bursa, atat cei institutionali cat si cei de retail, si-au aratat deja disponibilitatea si interesul de a finanta companiile care doresc sa se listeze la bursa sau care emit alte tipuri de instrumente financiare pentru a atrage capitalul necesar dezvoltarii businessului. Apelul de proiecte lansat de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene vine intr-un moment de dezghetare a pietei listarilor si speram ca sprijinul nerambursabil acordat prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta sa ajunga la cat mai multe companii", a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.
Apelul de proiecte „Listarea la bursa a intreprinderilor" se adreseaza companiilor romanesti cu capital majoritar privat si este de tip necompetitiv, cu depunere continua, pana in 31 mai 2025. Solicitarile de finantare sunt evaluate dupa principiul „primul venit, primul servit". In cadrul apelului pot fi finantate costurile directe, parte a procesului tehnic de atragere de capital: servicii juridice, audit financiar si consultanta financiar-contabila, costurile intermediarilor si ale institutiilor pietei, costurile legate de promovarea ofertelor publice, precum si achizitia de servicii de consultanta pentru raportul de sustenabilitate si rating ESG. De asemenea, companiile isi pot acoperi costurile indirecte asociate prezentei pe piata de capital, respectiv formarea profesionala necesara managementului si angajatilor pe urmatoarele teme: guvernanta corporativa, reglementari de transparenta bursiera si reglementari privind abuzul de piata, implementarea standardelor de raportare ESG, relatia cu investitorii.
Valoarea finantarii alocate reprezinta un procent de maxim 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la actiunile nou emise in urma unei oferte publice initiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat. Diferenta dintre totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului si ajutorul financiar nerambursabil acordat reprezinta contributia proprie a beneficiarului sau cofinantarea cheltuielilor eligibile.
Apelul de proiecte „Listarea la bursa a intreprinderilor" este finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta si de la bugetul de stat si a fost facut public astazi de MIPE. Bugetul total disponibil este de 38,27 milioane euro, din care 34,77 milioane euro finantati din Mecanismul de redresare si rezilienta si 3,5 milioane euro din bugetul de stat, reprezentand valoarea TVA nedeductibila aferenta cheltuielilor eligibile. Este al doilea apel de proiecte care sprijina atragerea de capital prin mecanismele pietei de capital si listarea la bursa a intreprinderilor romanesti lansat de MIPE, in cadrul PNRR. Primul asemenea proiect a fost derulat in martie-aprilie 2023.
Cererile de finanţare, împreună cu setul de documente detaliate în ghidul de proiect, se depun online pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva