Guvernul Romaniei a aprobat un proiect de lege ce vizeaza stabilirea salariilor minime europene, un pas esential pentru alinierea legislatiei nationale la Directiva (UE) 2022/2041, adoptata de Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene la 19 octombrie 2022, care reglementeaza salariile minime adecvate in cadrul Uniunii Europene. Anuntul a fost facut de Ministerul Muncii.
Potrivit informatiilor furnizate, acest proiect de lege va fi tratat cu celeritate, urmand sa fie supus adoptarii de catre Parlamentul Romaniei in regim de urgenta.
De asemenea, stabilirea salariului minim european este inclusa si in Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei, la Jalonul 392. Conform acestui plan, salariul minim brut garantat in plata in Romania va fi determinat printr-un mecanism obiectiv, utilizand o formula clara, si va fi stabilit in urma consultarilor cu partenerii sociali.
"Salariul minim brut pe tara garantat in plata va fi actualizat anual in functie de puterea de cumparare, nivelul general al salariilor si distributia acestora, rata de crestere a salariilor si productivitatea muncii la nivel national. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul sa nu fie mai mic de 50% din castigul salarial mediu brut. In plus, proiectul de lege presupune intarirea rolului pe care il au sindicatele si patronatele", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Directiva (UE) 2022/2041, care urmeaza sa fie transpusa in legislatia nationala prin noul proiect de lege, va avea aplicabilitate extensiva, acoperind toate categoriile de salariati, indiferent de natura raportului lor de munca. Aceasta include nu doar angajatii cu contracte de munca standard, dar si pe cei angajati prin forme speciale de angajare, cum ar fi contracte de mandat, de management sau contracte pentru activitati sportive, printre altele.
In plus, proiectul legislativ propune un plan de actiune destinat sa stimuleze negocierile colective, cu scopul de a imbunatati accesul angajatilor la drepturi salariale negociate in mod colectiv. De asemenea, se urmareste extinderea acoperirii protectiei sociale prin intermediul contractelor colective de munca sau acordurilor colective de munca, asigurand astfel o mai buna protectie pentru salariati.
"Se prevede, de asemenea, sanctionarea nerespectarii dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, cu amenda de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a garantat in plata salariul minim brut", potrivit sursei citate.
Adriana Vaduva