Bancile din Romania au trecut cu bine peste criza economica globala. In prima jumatate a acestui an, ele si-au dublat profitul. Ba mai mult, castigul financiar inregistrat in primele luni ale lui 2016, l-a depasit pe cel obtinut in prima jumatate a anului 2008. Iar acest lucru s-a intamplat in ciuda intrarii in vigoare a Legii darii in plata, care a obligat bancile, dupa cum sustin ele, sa puna bani deoparte. Rezultatele sunt extraordinare chiar daca institutiile financiare au continuat sa isi curetele portofoliie de creditele neperformante (fiecare credit neperformant vandut recuperatorilor de creante este marcat ca pierdere de banci). Tot pe minus sunt trecute si locuintele predate de clienti pentru stingerea datoriilor.
In primul semestru al anului toate cele 36 de banci din Romania au continuat evolutia buna de anul trecut. Intregul sistem bancar a inregistrat un plus financiar de 531 de milioane de euro, confrom calculele realizate de Raiffeisen pe baza datelor de la BNR. Pentru prima oara de la declansarea crizei, bancile au un profit peste 500 de milioane de euro in insemestrul I. In acelasi timp, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2015, excedentul financiar este dublu.
Trebuie remarcat faptul ca rata creditelor neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, a ajuns in luna iunie la un minimum al ultimilor ani, de 11,3%.
Este cu doua procente mai mica decat cea inregistrata la finele anului trecut, ceea ce inseamna ca bancile au continuat sa isi curete portofoliile.
Vanzarile de credite neperformante catre recuperatorii de creante sunt marcate ca pierderi de banci. Insa curatarea portofoliilor s-a desfasurat in cel mai accelerat ritm in 2014 si 2015, cand rata neperformantelor a scazut in mai putin de doi ani de la o rata record de 22% la doar 13%.
Scapand de restantieri, bancile au putut sa reia creditarea. Potrivit celor mai recente date ale BNR, imprumuturile in moneda nationala acordate de banci populatiei au crescut de la 4 miliarde de lei in iunie 2014, la 4 miliarde si jumatate de lei in martie 2016. O crestere aproape la fel de mare au avut si imprumuturile acordate firmelor, tot in lei.
Adrian Vaduva
Sursa: digi24.ro
Foto: pixabay.com