Claudiu Nasui, ministrul Economiei, a anuntat ca una dintre solutiile pentru pastrarea fortei de munca in tara ar putea fi neimpozitarea salariului minim. Masura va fi aplicata la 1 ianuarie 2022 intr-un sector privat, care ar putea fi HoReCa.
„Penuria de forta de munca a fost o problema veche a Romaniei, de dinainte de pandemie. Romanii muncesc, sunt harnici, doar ca pleaca din Romania, nu muncesc in Romania. Nu o fac din lipsa de patriotism, trimit banii inapoi in tara. Economisesc bani si investesc, isi fac o casa la noi, fac un business inapoi in tara, dar munca efectiva nu o desfasoara in tara. Si ar trebui sa ne punem niste intrebari. De ce? Pentru ca suntem saraci si altii sunt mai bogati? Da. Si asta este o parte din raspuns. Am avut 45 de ani de comunism, nu are cum sa nu lase cicatrici adanci. Dar sunt si alte tari in Europa de Est care au avut 45 de ani de comunism, poate nu la fel de dur ca al nostru. Dar trebuie sa ne punem niste intrebari. Ce facem noi diferit fata de ceilalti: Si aici este solutia aceasta a neimpozitarii salariului minim. Adica un scut fiscal pe salariul minim. Salariul minim e deja mic, haide sa il lasam omului.(...) Zero taxe pe salariul minim este o masura din programul de guvernare, care incepe de la 1 ianuarie 2022 intr-un sector privat, sector care nu a fost inca ales, dar care, nu va ascund, ar putea foarte bine fi HoReCa, din mai multe motive", a declarat seful economiei romanesti.
In opinia lui Nasui masura este una fiscala, cu efecte sociale extraordinare, precum reducerea saraciei, incurajarea muncii, activarea fortei de munca ori retinerea populatiei active in Romania.
"De ce pleaca oamenii la munca in alta tara?(...) din cauza diferentei de salariu, mai ales cand vorbim de forta de munca slab calificata, necalificata, sau la inceput de drum. Toate lumea incepe de undeva pe piata muncii. Exact pe oamenii aceia noi ii impozitam cel mai dur, le luam cele mai multe taxe din UE, pe salariile mici. Daca ne uitam la nivelul general al taxarii muncii, da, nu suntem in topul european, suntem undeva deasupra mediei. Dar, daca ne uitam gradual, pe ce salarii se muta povara fiscala, vedem ca pe cele mici la noi. Suntem consistent in top. Si nu este singurul top in care suntem sus. Si in topul inegalitatii de salarii, si in totul saraciei in munca, adica oameni care muncesc si care desi muncesc sunt considerati in saracie sau in risc de saracie si asta e o saracie inacceptabila. (...) Cand muncesti 48 de ore pe saptamana sa fii in saracie e o chestie clara de economie bolnava", considera Nasui.
Exista si optiunea ca aceasta masura sa nu fie aplicata in sectorul HoReca, dar a fost luata in calcul si varianta inghetarii salariului minim brut si implementarea unor transe de neimpozitare.
"Mai exista si optiunea sa nu o facem pentru HoReCa. Noi initial, si aici va dau putin din casa, am aparat si ideea sa fie inghetat salariul minim brut si sa fie crescute cote pentru toata lumea, nu doar pentru HoReCa, transe de neimpozitare. Nu impozitam primii 300 de lei, anul viitor urmatorii 300 de lei etc, pana ajungem la salariul minim. Si in felul acesta reducem povara asta fiscala imensa pe care o punem pe spatele celor care castiga cele mai mici salarii", a punctat Claudiu Nasui.
Foto: pixabay.com