Multinationale cu rezidenta fiscala in Romania vor fi obligate de acum inainte sa faca raportari financiare detaliate in tara noastra ca urmare a unei ordonante de urgenta adoptate actualul Guvern. Prin aceasta OUG este modificat Codul Fiscal si transpune o directiva europeana menita sa reduca optimizarile fiscale ale marilor companii multinationale, realizate in principal prin preturi de transfer.
„E vorba de transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene adoptate anul trecut, care vizeaza combaterea evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive. Multinationalele vor face raportari in statul de rezidenta fiscala. Este o Ordonanta care urmareste pe de o parte combaterea evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive si, pe de alta parte, transparentizarea activitatii acestor companii multinationale", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu, potrivit News.ro.
Ea a precizat ca aceste grupuri de intreprinderi vor fi obligate sa furnizeze in raportul pentru fiecare tara in parte, depus anual si pentru fiecare jurisdictie fiscala in care desfasoara activitati economice, cuantumul veniturilor, cuantumul profiturilor anterioare impozitarii veniturilor si al impozitelor pe venit platite sau acumulate.
„Sunt si alte obligatii de raportare pe care le vor avea in urma transpunerii acestei directive europene, cum ar fi numarul de salariati, capitalul declarat, profitul nedistribuit si imobilizarile corporale din fiecare jurisdictie fiscala. Intre state va exista un schimb automat al acestor rapoarte depuse de companiile multinationale", a mai spus Petrescu.
Potrivit Executivului, actul normativ transpune in legislatia nationala Directiva (UE) 2016/881 de modificare a Directivei 2011/16/UE in ceea ce priveste schimbul automat obligatoriu de informatii fiscale.
Directiva asigura concurenta loiala intre grupurile de intreprinderi multinationale din Uniunea Europeana si cele din afara acesteia, dar care detin una sau mai multe entitati situate in UE, intrucat prin prevederile sale ambele categorii de grupuri sunt supuse obligatiei de raportare.
Directivele europene au termen de transpunere in legislatia nationala de doi ani, ceea ce presupunea ca Romania putea sa aplice prevederile directivei din 2018, insa Guvernul a preferat o transpunere mai rapida, prin OUG, pe fondul incasarilor slabe la buget din primele luni ale acestui an.
Sursa: digi24.ro
Foto: pixabay.com
Adrian Vaduva