Legea insolventei pentru persoanele fizice ar putea intra in vigoare inainte de sfarsitul anului. Potrivit acestui act normativ, o persoana poate intra in insolventa daca nu mai are bani pentru achitarea datoriilor scadente.
Legea insolventei ar fi trebui sa intre in vigoare mai devreme insa Guvernul a amanat-o pana la inceputul anului viitor. Guvernantii si-au argumentat decizia prin faptul ca normele de aplicare nu au fost redactate la timp, chiar daca proiectul se afla in discutie de multi ani. Trebuie spus ca iar Fondul Monetar International si industria bancara au solicitat Guvernului sa evite aplicarea unei astfel de legi, pe motiv ca ar putea fi subminata disciplina de plata a ratelor la credite, scrie profit.ro.
Conditia a fost introdusa si in mai multe scrisori de intentie convenite de Guvern cu FMI, in care autoritatile romane s-au angajat de fiecare data ca vor lua toate masurile pentru a nu fi adoptata legislatia privind falimentul personal si nu vor fi acceptate nici alte propuneri legislative similare.
Termenul a fost astfel amanat pana la 1 ianuarie 2017, dar parlamentarii pregatesc aplicarea mai devreme a acesteia, respectiv din luna noiembrie. Ei au incercat sa introduca Legea chiar mai devreme, de la 1 iunie sau 1 octombrie acest an, dar discutiile nu au fost incheiate la timp.
Acum, insa, deputatii, carora le apartine votul final, sunt pregatiti sa decida aplicarea acestei legi din luna noiembrie. Modificarea va fi transmisa astfel presedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.
La dezbaterile din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, judecatorul Corina Voicu, director Directia Legislativa din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat ca intrarea in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice ar conduce la o incarcare a instantelor de judecata in conditiile in care exista o lipsa de judecatori si grefieri, explicand ca ar fi nevoie de 500 de judecatori si 600 de grefieri in plus pentru rezolvarea acestor spete.
Legea insolventei persoanei fizice reglementeaza trei modalitati prin care insolventa persoanelor fizice va putea fi solutionata, respectiv pe baza de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedura simplificata. La acest moment, insolventa este posibila doar pentru firme.
Astfel, o persoana fizica debitoare este considerata in insolventa cand patrimoniul ei este caracterizat prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor scadente.
Adrian Vaduva
Foto: pixabay.com